Зареждане

Рой Джоунс анализира Тайсън Фюри-Олександър Усик

Рой Джоунс анализира Тайсън Фюри-Олександър Усик
Публикувано на: Май 17, 2024 в 08:24 ч
Подобно на Олександър Усик, Рой Джоунс младши разбира трудностите на преминаването в по-горно тегло, за да се изправи срещу истински голям боксьор.

Джоунс твърди, че неговото изкачване, което завърши с победа над Джон Руис през 2003 г., е било още по-чудовищно предизвикателство от опита на Усик да стане безспорен шампион в тежка категория срещу непобедения Тайсън Фюри в събота в Рияд, Саудитска Арабия.

Джоунс стартира своя път в Залата на славата, за да стане шампион в четири дивизии, когато започна професионалната си кариера като младши състезател в средна категория 14 години преди да победи Руис.

"Това е много трудна задача, но Усик започна тежко като състезател в полутежка категория. Аз започнах в младша средна категория. Има разлика", каза Джоунс. "Не е невъзможно за него да го направи, но Тайсън Фюри е по-голям и е метър и деветдесет."

А това означава, че Усик (21-0, 14 нокаута) трябва да изпълни голямо предизвикателство, за да нанесе първото поражение на носителя на титлата на WBC Фюри (34-0-1, 24 нокаута).

"Харесвам Усик, защото е опасен, креативен и никога не е бил побеждаван", каза Джоунс. "В полза на Усик е фактът, че Тайсън Фюри не изглеждаше толкова добре последния път когато беше нокаутиран от бившия шампион на UFC в тежка категория Франсис Нгану.

Това дава на Усик повече увереност сега, когато Усик е видял, че Фюри може да бъде победен, ако правиш правилните неща. Въпреки това, когато е малък човек срещу голям човек, големият човек обикновено побеждава. Всичко зависи от това колко силно го иска Усик. Изглежда, че е качил нужното тегло, нужните мускули и е с нужните размери, така че сега ще видим какво ще се случи."

Джоунс заяви, че ще следи внимателно дали двуметровият Усик може да направи две неща:

"Може ли Усик да заобиколи този удар? И може ли Усик да направи ударите си значими?" - попита Джоунс.

"Усик трябва да преодолее удара на Тайсън Фюри, защото Фюри има предимство във височината, а той има и адски силен удар. Ако Усик успее да го преодолее, колко щети може да нанесе? Защото ако не може да преодолее удара, не може да спечели битката. Щом го направи и успее да нанесе щети, значи имаме битка. Ако не може, тогава за него предстои дълга вечер."

Докато бившият шампион в тежка категория Джордж Форман заяви пред BoxingScene в сряда, че според него Фюри е останал податлив на нокдауни, след като е претърпял пет такива след равенството си срещу Деонтей Уайлдър през 2018 г., Джоунс контрира, че Усик "никога не е бил известен като опустошителен страйкър като тези момчета."

Където Усик може да има предимство, смята Джоунс, е в ограничения му английски език.

Докато Фюри неведнъж е наричал бившия олимпийски златен медалист и безспорен шампион в полутежка категория "наденица", Усик е запазвал каменно изражение.

"Не мисля, че психо-атаките работят с Усик, защото той не разбира нищо от това", каза Джоунс.

Що сеотнася до клаузата за реванш, според която Фюри и Усик се насочват към втори двубой в средата на октомври, независимо от това кой ще спечели в събота, Джоунс заяви, че това историческо коронясване на първия неоспорим шампион в тежка категория в ерата на четирите пояса е от голямо значение.

"Този двубой има значение, защото ще разберем колко добри са те", каза Джоунс. "Ако Фюри загуби този двубой, той ще направи корекции. Същото важи и за Усик. Вторият двубой наистина ще покаже кой е най-добрият боец, но до първия двубой няма да знаем кой ще изскочи на върха като по-добър боец."

Шансовете на Фюри за този двубой е далеч по-малки, отколкото в последно време, и Джоунс преценява, че това е резултат от слабото представяне на Фюри срещу Нгану, който веднага бе унищожен чрез нокаут във втория рунд от бившия шампион в тежка категория Антъни Джошуа в следващия си боксов мач.

"Това, което Фюри трябва да си мисли, е, че не влезе в правилната форма срещу Нгану - каза Джоунс - Затова не изглеждаше по начина, по който искаше. Този път той разбира, че не може да играе игрички. Този човек може да се боксира. Сега Фюри се бие с опитен ветеран, който има умения."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес