Зареждане

Продават на търг боксова ръкавица на Мохамед Али

Продават на търг боксова ръкавица на Мохамед Али
Публикувано на: Октомври 5, 2024 в 18:00 ч
Боксовата ръкавица на Мохамед Али от битката му срещу британеца Хенри Купър е на онлайн търг, съобщава Stuart Bull Auctions.

Битката се проведе на 18 юни 1963 г. на лондонския стадион Уембли и завърши в петия рунд с победа за Али, който тогава беше известен като Касиус Клей. Ръкавицата се смята за една от най-известните ръкавици в историята на бокса поради дупката, направена в нея от треньора на Али Анджело Дънди.

Той разшири съществуваща дупка в ръкавицата, за да спечели време на Али да се възстанови от нокдауна си в четвъртия рунд, докато се намери нова ръкавица. Според BBC в момента тя е собственост на член на катарското кралско семейство. Очаква се по време на онлайн търга, който приключва на 31 октомври, цената на ръкавицата да надхвърли 8 милиона евро.

Мохамед Али е един от най-известните професионални боксьори в историята. Той е шампион от Олимпийските игри през 1960 г., абсолютен световен шампион в тежка категория (1964-1966, 1974-1978), петкратен носител на титлата "Боксьор на годината" и титлата „Боксьор на десетилетието“.

През 1974 г. той е обявен за Спортист на годината от Sports Illustrated и за „Спортист на 20-ти век“ от няколко спортни издания. След като приключи кариерата си, Али беше посланик на добра воля на УНИЦЕФ (1998-2008). По време на кариерата си американският боксьор проведе 61 битки и спечели 56 победи (37 от които с нокаут).




Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес