Зареждане

МОК официално оттегли признаването на IBA

МОК официално оттегли признаването на IBA
Публикувано на: Юни 23, 2023 в 00:00 ч
Международната боксова асоциация ( IBA ) е най-старата и уважавана организация в аматьорския бокс.

През последните години легитимността на IBA редовно се оспорва от Международния олимпийски комитет ( МОК ) и отделни боксови федерации. Искове срещу IBA можеха да бъдат разбрани, когато не намериха пари за провеждане на турнири, а новините за уредени битки се появиха с голяма редовност.

Но след като руснакът Умар Кремлев дойде на власт в IBA, в организацията дойдоха финанси и стабилност. По някаква причина обаче претенциите станаха още повече. Още през 2019 г. МОК отстрани Международната боксова асоциация от организирането на боксови турнири на Олимпийските игри.

Въпреки това IBA не се отказа. Те се опитаха да изпълнят всички изисквания на МОК, включително и най-странните. Например Олимпийският комитет не хареса факта, че Газпром спонсорира международния аматьорски бокс. Въпреки че по-рано в аматьорския бокс изобщо нямаше спонсори и пари.

IBA все пак изпълни това изискване, като разтрогна договора с Газпром. Това обаче не помогна. МОК официално оттегли признаването на IBA, като още веднъж потвърди, че няма да прави компромис.

„Ние потвърждаваме доклада и решението за необходимостта от оттегляне на признаването на IBA. Това е единственото логично решение. Също така е ясно, че при настоящите условия IBA не може да организира квалификационен турнир за Олимпийските игри през 2024 година.“, каза генералният директор на МОК Кристоф де Кепър.

Явно това е е политическо решение. Прекалено независима политика се води от Международната боксова асоциация и лично от Кремлев. Например, IBA извърши такова „престъпление“ като връщането на руски и беларуски боксьори на официални турнири под собствен флаг и химн.

Това решение, основано на принципите на равенство и справедливост, беше причината за бойкота на Световното първенство от няколко страни наведнъж. Съединените щати вече обявиха създаването на своя собствена боксова организация World Boxing, която вероятно ще бъде призната от МОК в близко бъдеще.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес