Зареждане

Доктор потвърди: Пулев се е бил с Джошуа невъзстановен от COVID-19

Доктор потвърди: Пулев се е бил с Джошуа невъзстановен от COVID-19
Публикувано на: Декември 20, 2020 в 08:33 ч
Източник: Dir.bg
Доктор Иван Христов говори пред в. "Телеграф" за заразяването на Кубрат Пулев с коронавирус, усложненията и лечението на боксьора, както и в какво състояние е бил той при излизането му на ринга на 12 декември срещу Антъни Джошуа.

Вижте също: Кубрат Пулев бил болен от коронавирус

Христов е началник на отделение по Спешна помощ на УМБАЛ "Софиямед", а от години е и спортен лекар на боксов клуб "Пулеви", ЦСКА, Българската федерация по бокс, волейболен клуб ЦСКА, на клубове по бойни изкуства, по гребни спортове, на известни футболисти от настоящето и миналото, на клубове по лека атлетика, борба и др.

Ето избрано от интервюто пред изданието на специалиста:

"Познавам Кубрат и Тервел Пулеви от 30 години. Отдавна се грижа за здравето им. Аз самият 15 години съм бил волейболист, завършил съм спортно училище, преминал съм през спортната школа на Локомотив (Сф).

Кубрат се разболя от COVID-19 в началото на ноември. Оплакваше се от температура и отпадналост, което сериозно наруши неговата подготовка. По-малко енергия, по-малко спаринги, по-малко технически тренировки - обърка се целият му режим. Освен това Кубрат трябваше да има спаринг партньори от Германия и от Швеция, но заради коронавируса те отпаднаха като вариант.

Започнахме лечение, като заболяването имаше благоприятен ход. От проведените по-късно изследвания обаче се установи двустранна пневмония в обратно развитие, което е нещо сериозно за всеки човек, особено ако трябва да се състезава за световна титла. Успяхме да преодолеем острия период, но така или иначе Кубрат излезе на ринга след пневмония и непълно възстановяване.

В началото на декември преди отпътуването му направихме всички изследвания. Скенерът показа, че е прекарал пневмония, която е в стадий на възстановяване. PCR тестът му беше отрицателен. Въпреки това след подобна инфекция пациентите са с намален физически капацитет. Това според мен се видя и в мача. Кубрат нямаше енергия да движи краката, ударите му бяха по-слаби.

Въпреки това в него не е имало момент на колебание дали да отиде да играе мача. Кубрат нямаше и избор, защото първия път не игра срещу Джошуа заради контузия и знаеше, че трети път няма да го поканят. Този мач беше голямата му цел. Той никога не е бил човек, който се плаши от нещо или търси причини да се откаже. В битка за световната титла обаче стресът и напрежението допълнително утежняват нещата. А той се състезава с намален функционален капацитет и без енергия.

Казах му, че ще играе много под възможностите си. Обясних му, че има риск от понижен капацитет, по-малко енергия, по-слаба концентрация и забавени реакции. Бях неспокоен за него в дните преди мача. После обаче бях горд. Кубрат демонстрира воля. Въпреки че имаше тежки удари, продължаваше да играе и да се опитва да обърне мача."


Доктор Христов разкрива и подробности около дейността на Пулеви като доброволци в болницата през пролетта, в разгара на първата вълна от пандемичната обстановка у нас:

"Когато тренировките бяха спрени, той ми се обади и ме попита дали може да помогне с нещо. Обясних, че може да помогне в работата на санитарите. Същевременно той успя да повдигне духа на всички и да зареди позитивно персонала. Всички доброволци, включително и Тервел, получиха благодарности от персонала и бяха удостоени от ръководството с грамота за тяхната отзивчивост.

Двамата израснаха пред очите ми като мои деца и затова ги уважавам, ценя техния труд. Освен това са прекрасни момчета, а не фалшиви родолюбци, както ги обвиняват. Не, напротив. Неслучайно те, както и синовете на Тервел, носят имената на български владетели. Знаете, че Тервел се включи като доброволец в спешното отделение на "Софиямед", готовност беше изявил и Кубрат. Те са готови да помагат навсякъде с каквото могат и милеят за България."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес