Зареждане

Джо Роугън: Брус Лий беше първият истински майстор на ММА

Джо Роугън: Брус Лий беше първият истински майстор на ММА
Публикувано на: Ноември 19, 2023 в 14:00 ч
Много преди смесените бойни изкуства да станат мейнстрийм сензация, актьорът и майстор на бойните изкуства Брус Лий се застъпваше за философия, която въплъщава основните принципи на спорта.

Въпреки че ММА не съществуваха в организирана форма по време на живота му, подходът на Лий към бойните изкуства полага основите на стилове на кръстосано обучение, които определят ММА днес. Пионерите на MMA като Рорион Грейси по-късно изиграха по-директна роля във формирането на съвременните смесени бойни изкуства, но Лий положи концептуалната основа, като се застъпи за адаптивна, мултидисциплинарна техника десетилетия по-рано.

Неговото влияние върху кръстосаното обучение и хибридните бойни стилове предвещава спорта ММА, какъвто го познаваме днес. В скорошен епизод от своя подкаст Джо Роугън обясни на Дуейн Джонсън за влиянието на Лий върху ММА. Джо вярва, че Брус Лий е първият истински майстор на ММА.

„Той беше първият истински майстор на смесените бойни изкуства, защото беше първият истински гуру, който крещеше от хълмовете. Всичко от всички стилове, взети заедно.", каза Роугън.

Ето и какво му отговори "Скалата":

„Ти трябва да разбереш. Да измислиш как да се адаптираш и да се придвижваш към всяка ситуация, за да бъдеш като вода. Да бъдеш безформен. И той преподаваше тази философия и тази философия в крайна сметка се превърна в смесени бойни изкуства.,” обясни Джонсън.

Лий включи техники от бокс, фехтовка, уинг чун, джудо и други изкуства в своя стил. Той подчерта адаптирането на концепции от всяка ефективна дисциплина, вместо твърдото следване на една школа на бойните изкуства. Тази идеология за кръстосано обучение отразява тясно основната философия на MMA.

Брус Лий е смятан от мнозина за най-великата и най-влиятелна личност в бойните изкуства през 20 век.




Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес