Зареждане

БФ ММА привлече още 600 младежи

БФ ММА привлече още 600 младежи
Публикувано на: Август 30, 2020 в 16:55 ч
600 младежи взеха участие в проекта на Българска федерация по ММА „Млади и активни“.
 
В периода 01.06 – 31.08.2020г. Българска федерация по ММА (БФ ММА) успешно реализира проекта си „Млади и активни“. В него взеха участие младежи на възраст от 15 до 29 години, като сред тях бяха включени младежи в неравностойно положение и от различни етноси. Проектът с входящ № 09-00-1920/16.03.2020г. е реализиран от Министерството на младежта и спорта по Договор № 25-00-30/12.06.20 г. по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10А от Закона за хазарта за 2020 г. Този проект бе осъществен с активното участие на местните спортни клубове във Варна, Горна Оряховица и Благоевград.

Проектът обхвана младежи на възраст между 15 и 29 години, с основна тема „Превенция на агресията сред младите хора (насилие, език на омраза, дискриминация, расизъм и др.“, с основен метод „Обучение чрез спорт“. Целите, които бяха заложени при обучението на младежите бяха:
  • изграждане на социално отговорно поведение;
  • стимулиране инициативността на младите хора;
  • разпознаване на рисковите фактори на поведение, водещи до различни зависимости;
  • изграждане на навици за здравословен начин на живот;
  • повишаване ролята на спорта като част от възпитателния и образователния процес;
  • стимулиране на социалната и спортна интеграция.
Оценката на всички участващи в проекта „Млади и активни“ е, че всички заложените в него дейности са реализирани успешно. Анализите показват, че нуждата от специализирана работа с младежите е голяма и, че има нужда от подобни инициативи и за в бъдеще.

През целият 3-месечен период успяхме информираме широки обществени групи за целите на програмата, чрез разпространение на плакати и флаери, както и чрез публикации в онлайн медии. Бяха разработени и изготвени информационни материали (брошури), чието целенасочено раздаване даде повод за комуникация  с младежи, част от които впоследствие взеха участие в проекта.

Основната цел на проекта бе свързана с провеждането на спортни занимания. Те бяха осъществени под формата на организирано безплатно спортуване, водено от 3-ма инструктори в специално наети зали. Беше закупена и спортна екипировка, раздадена безплатно на младежите, с която тренировъчният процес придоби цялост и завършеност.

Програмата беше съобразена с индивидуалния опит и с възрастта на участниците. Бяха включени подходящи упражнения от обща физическа подготовка, както  и по-специфични елементи от различните бойни спортове, намиращи приложение в спорта ММА. Седмица след седмица участниците придобиваха нови знания, учеха нови техники и правила,които са в основата на спорта ММА.Това дава възможност на младите хора да продължат да практикуват спорта в безопасна среда.

Младежите се запознаха както с историята на спорта ММА, така и с постиженията на родните ни спортисти  в национални и международни състезания.Под вещото ръководство на треньорите,участниците постепенно развиваха двигателните си възможности, научиха как се владеят специфичните за ММА дисциплина и техники, научиха се какво поведение да имат в предстартовото си състояние, както и да работят в екип и да постигат социална интеграция.

Последната дейност бе организиране и провеждане на кръгли маси на тема „Млади и активни“. По време на дискусиите бяха представени и обсъдени различни гледни точки както и предложени разнообразни методи за активизиране на младите хора чрез спорт, за да бъдат по-добре реализирани и да имат активно поведение в съвременното общество. По време на кръглите маси беше дадена възможност на желаещите да задават въпроси, касаещи предмета на дейност.
 
БФ ММА благодари на Министерството на младежта и спорта за подкрепата по реализиране на проекта. Благодарение на съвместната ни дейност успяхме да се докоснем до емоциите на 600 младежи от различни краища в страната. Успяхме да покажем на участващите млади хора,че спортът изгражда дисциплина и умения, създава приятелства и помага да се избегнат вредни зависимости, които пречат на пълноценното развитие на един млад и активен гражданин на България.

Президентът на БФ ММА, Станислав Недков, сподели:

„Благодаря на Министерството на младежта и спорта за одобряването на проекта ни „Млади и активни“ .

Аз самият спортувам от дете и оценявам какво ми е дал спортът, като личностно изграждане и качества, необходими за пълноценното общуване в социума.Вярвам,че колкото повече усилия се влагат в тази посока (обучение чрез спорт), толкова по-висок е шансът да имаме активни и здраво мислещи младежи, които да вземат активно участие в обществото. Нека насочим енергията им в спорт и продуктивни действия, които ще намалят до минимум риска да попаднат под вредни зависимости.“

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес