Зареждане

'Реферът лиши Усик от победа с нокаут над Фюри'

'Реферът лиши Усик от победа с нокаут над Фюри'
Публикувано на: Май 21, 2024 в 20:00 ч
В нощта на 18/19 май в Рияд Александър Усик спечели с разделено съдийско решение над Тайсън Фюри и стана първият абсолютен световен шампион в тежка категория от 25 години насам. Освен това за "Циганският крал" това беше първо поражение в професионалната му кариера. Както често се случва, такива битки не са без разгорещени дебати около тях или отделни епизоди.

Битката между Фюри и Усик не беше изключение в това отношение. В последната минута на деветия рунд Александър успешно хвана съперника си с ляво кроше, след което Тайсън започна да се люлее и да търси спасение в клинча. Усик продължи да усъвършенства момента, пробивайки защитата на британеца, който просто падаше върху въжетата.

Осем секунди преди гонга реферът започна да брои нокдауна, въпреки че Фюри не беше паднал и все още се подпираше на въжетата. Обратното броене започна и завърши почти едновременно с гонга. Тайсън вече беше показал, че е готов да продължи, но все още не беше стабилен на краката си.

По време на минутната почивка британецът успя да дойде на себе си и излезе относително готов за 10-ия рунд. Спорно се оказа решението на рефера да започне да брои нокдауна. Усик беше готов да довърши Фюри, а в този момент Тайсън на практика лежеше на въжетата, но не падна на пода.

Може би без намесата на рефера Александър щеше да доведе въпроса до нокаут и всичко вървеше към това. Съдия на тази битка беше Марк Нелсън, който преди това три пъти ръководи битки за безспорната титла. Шефът на треньорския съвет на руския национален отбор Едуард Кравцов изрази мнение, че Фюри е бил спасен от рефера:

„Нокдаунът не е толкова следствие от отпуснатост. Фюри някъде малко загуби концентрация. Трябва да отдадем почит на Усик, който компетентно финализира момента. До известна степен реферът на битката дори помогна на Фюри. Той го спря с нокдаун от изправено положение, което е доста рядка история. Реферът можеше да спре битката с технически нокаут, ако беше позволил на Усик да продължи да работи.”, сподели Кравцов.

Може би в тази битка Марк Нелсън наистина лиши един боец от победа с нокаут и помогна на другия да избегне ранно поражение. Най-вероятно репутацията на Фюри също е изиграла роля, тъй като той винаги се връща в битка след подобни шокове. По един или друг начин, това не помогна на Тайсън да спечели.

Вие какво мислите по темата ?
Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес