Зареждане

Заради допинг двама борци са олимпийски шампиони в една категория

Заради допинг двама борци са олимпийски шампиони в една категория
Публикувано на: Юли 24, 2020 в 08:15 ч
Източник: БНР
Руснакът Билял Махов и иранецът Комейл Гасеми станаха олимпийски шампиони по борба  в една категория от игрите в Лондон през 2012 година, след като двамата преди тях в крайното класиране се оказаха с положителни допинг проби.

Билял Махов и Комейл Гасеми са загубили на полуфиналите в категория до 120 кг в свободния стил съответно от Давит Модзаманашвили (Грузия) и Артур Таймазов (Узбекистан). На финала пък Таймазов победи грузинеца и се окичи със златния олимпийски медал.

През 2019-а  и двамата финалисти се оказаха с положителен тест за забранени вещества, след като пробите им бяха отворени и проверени с нови технологии. Сега пробите отново са тествани и пак е открито наличие на забранени препарати.

При това положение и двамата финалисти са дисквалифицирани, а за олимпийски шампиони МОК обяви Махов и Гасеми. За първи път в историята на олимпийските турнири по борба са обявени двама олимпийски шампиони в една категория.

Има и нови бронзови медалисти и те са Даулет Шабанбай от Казахстан и Тервел Длагнев (САЩ), който е българин по произход.

Гасеми има сребро от Рио де Жанейро 2016, както и сребро от световното първенство през 2014 година в Ташкент. Махов пък е трикратен световен шампион от 2007-а, 2009-а и 2010 година.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес