Заплащане в професионален бокс и ММА
17 мнения • Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Заплащане в професионален бокс и ММА
зашто говорите само за аматиорски бокс говориме за професионалееннннннн
-
- Град: sofia
Защо 1во не Погленеш в нета и после питай.В Уикипедия има всеки УФЦ евент.Отдоло пише какви хонорари е взел всеки боец. Но средно 5-20 хиледи долара за неизвестните или дебютиращи бойци и до 500 000 до 1 000 000 за такива като Чъки.Плюс това взимат и бонуси ,а и поне полвината им пари идват от спонсори.
Парите не са малко но проблема е друг.Това че фаитърите взимат 5 до 7% от парите които УФЦ събира.А в други спортове се стига до 70-80% разликата е огромна.
Примерно Тайсън взимаше по 20 000 000 долара на мач.А Лидел взима към 1 000 000 ,а УФЦ е събрало повече пари отколкото евента на Тайсън ( с Лител/Тито/Котур)
И по точно проблема не е че парите са малко ,а че друг взима големия пай.
Голям проблем на ММА бойците е че (примерно УФЦ) имат застраховки само по време на боя.А 90% от контузиите са на спаринг.Няма синдикат на файтърите.И това че УФЦ е монопол ги прецаква допълнително.
P.S. Според мен ММА бойците биха се били и за по 500$,просто защото обожават това което правят.Но е гадно някой да прави милиони на твои гръб.
Парите не са малко но проблема е друг.Това че фаитърите взимат 5 до 7% от парите които УФЦ събира.А в други спортове се стига до 70-80% разликата е огромна.
Примерно Тайсън взимаше по 20 000 000 долара на мач.А Лидел взима към 1 000 000 ,а УФЦ е събрало повече пари отколкото евента на Тайсън ( с Лител/Тито/Котур)
И по точно проблема не е че парите са малко ,а че друг взима големия пай.
Голям проблем на ММА бойците е че (примерно УФЦ) имат застраховки само по време на боя.А 90% от контузиите са на спаринг.Няма синдикат на файтърите.И това че УФЦ е монопол ги прецаква допълнително.
P.S. Според мен ММА бойците биха се били и за по 500$,просто защото обожават това което правят.Но е гадно някой да прави милиони на твои гръб.
-
EDDIX - Мнения: 222
аз казвам друго че темата е мма и професионален бокс а полвината пишат за аматиорски бокс в бг еми знаеме че там няма пари спокоино
-
- Град: sofia
Действително ММА не плаща толкова "добре" в сравнение с професионалния бокс.
Действително някой прибира милиони на гърба ти.
НО в бокса също е така. Преди няколко месеца си бях направил проучване точно за тази тема с парите и се оказва, че има няколко нива на вземане на пари.
HBO вземат най-много пари. Защо? Това е спортната телевизия на САЩ. Преди деня на мача те пускат специална система, която се казва Pay-Per-View. ТОЕСТ ако искаш да видиш мача, но не можеш да платиш 200 долара и да си докараш килограмите там, плащаш на HBO 49.90$ и гледаш на живо по телевизията. Оказва се, че тази телевизия прибира ОГРОМНИ ПАРИ! Услугата си купуват от 1 до 25-30 милиона потребители по целия свят (зависи от мача)! Това за мегадербита като Тайсън-Холифийлд 1 и 2, Мейуедър - Моузли и така нататък ДОНАСЯ над 1 МИЛИАРД долара.
1 000 000 000 $ +
Промоутърите като Дон Кинг. Те печелят по малко от всичко - прибират 30% от наградата на боксьора, прибират по няколко милиона за ТВ права от HBO и отделно може би (не съм сигурен) процент от цените на билетите.
Домакинът на стадиона или залата прибира трети по ред големите пари. Взема за една зала с 25 000 места по средно 50 милиона за такъв голям ивент. Билетите на подобни мачове започват от 250-300 долара и свършват към 5000.
НАЙ-НАКРАЯ е боксьорът, който прибира ЧИСТО към 30-35 милиона долара.
Надявам се да съм разяснил подробно парите в бокса. За ММА нямам представа, но трябва да е по подобна система - Телевизия, ТВ права, Промоутър, Боец.
ПС: Става дума за наистина големи боксови ивенти. На малките като за титла от някоя по-незначителна федерация говорим за суми от 1 до 3 милиона.
Действително някой прибира милиони на гърба ти.
НО в бокса също е така. Преди няколко месеца си бях направил проучване точно за тази тема с парите и се оказва, че има няколко нива на вземане на пари.

1 000 000 000 $ +

Надявам се да съм разяснил подробно парите в бокса. За ММА нямам представа, но трябва да е по подобна система - Телевизия, ТВ права, Промоутър, Боец.

ПС: Става дума за наистина големи боксови ивенти. На малките като за титла от някоя по-незначителна федерация говорим за суми от 1 до 3 милиона.
"Keep your friends close, but your enemies closer!"
-
newo - Мнения: 93
- Град: Sofia
Просто няма място за сравнение между ММА и профи бокса, щом става дума за пари. Мн хора казват, че бокса замирал и не му остава мн време, но все пак големите звезди и промоутърите им взимат адски мн пари, заради това и техните имена могат да се видят в класациите за най-богати спортисти, а не тази ММА бойците. И няма как да иначе, все пак бокса съществува от векове и се остановил като водещ спорт и е следен от доста повече хора, докато ММА в сегашната си форма е на приблизително 20 години. УФЦ която е най-голямата,известна и печеливша организация в момента е оценена на едва 1 милярд долара. За последния си мач Флойд Мейледър спечели някъде 40 млн ,докато официално Брок 400 000 (който е едно от рекламните им момчета) без дела му от pay-per view-то ,а Каруин едва 40 000 - http://mmajunkie.com/news/19820/ufc-116 ... ayroll.mma от общо 923 000 ( то и в статията си го пише , че това са представените на комисията възнаграждения и може да им дават още доста след ивента). На боксовите звезди им пребират повече пари от данъци от колкото тези в ММА печелят през кариерата си. Истината е че УФЦ печели доста кинти на гърба на бойците си като се отнасят по-човешки само с звездите които са симпатични на Дана като Чък. Например Тито твърдеше ,че УФЦ са спечеллили 125 млн. благодарение на него ,а не са искали да му дадат няколко хиляди за операция. Дана всеки път са пъчи и са хвали колко пей пър виута са направили от картите и колко голям и перспективен бил спорта и как боса ще е мъртъв след няколко години, а не може да отдели даже и малка част от тва което дават като пари на боксьорите. Не съм запознат с бокса,сигурно и там има даже повече машинации но все пак има солидна пара и за двете страни. Боб Аръм бил милярдер ,а Дон Кинг е докарал на Майк Тайсън 300 млн. преди да го прекара. Доколкото ми е известно най-високо заплатения ММА двубой е бил в Прайд между Хидехико Йошида и Найо Огала като и двамата взимат по 2млн долара. Гледъл съм и едно интервю с Енсон Инуе в което казва , че Кид Ямамото е искал 2млн. от FEG за двубоя си с Масато в К-1. Смятам че монопола на УФЦ е вреден за спорта като цяло и могат да дават по прилични пари като се има в предвид че повечето им бойци се бият не повече от 2 -3 пъти годишно. Но явно това е единствения начин да се разрастнеш и да си успешен, все пак видяхме кво се случи с ELITE XC i AFFLICTION като даваха повече пари на състезателите си. Аз лично мн харесвам Дрийм понеже има малко от духа на Прайд но пък те не плащали на доста от състезателите или ги бавели с заплащането в последно време. Според мен просто има все още по-голям пазар за бокса докато този за ММА сега се разраства, и бокса се приема по-добре от голямата публика.
Последна промяна kaval на 26 Авг 2010, 00:45, променена общо 1 път
-
- Град: Добрич
Сори за двойния пост ,но сега са сетих за една статия свързана със спонсорите на бойците, всеобщия любимец Федор и показва колко долни копелета са от УФЦ. - http://www.sherdog.com/news/news/M-1-UF ... hips-25329
-
- Град: Добрич
17 мнения • Страница 2 от 2 • 1, 2