Най-големият сайт за бойни спортове

Създаване на нов вид система за самоотбрана/бойно изкуство/

Всякакви други теми, които не попадат в останалите форуми може свободно да се дискутират тук.

Създаване на нов вид система за самоотбрана/бойно изкуство/

0     Мнениеот BMA на 04 Ное 2015, 03:34

Здравейте, отварям тази тема с идеята да обсъдим една по мащабна тема свързана с бойните изкуства , бойните спортове и системите за самоотбрана ,а именно тяхното създаване.
В древността нещата са се случвали по естествен начин, хората са воювали и са им били нужни умения за да се защитават, така се появяват бокс , борба и др. които в началото са били просто военни системи за невъоражен бой.
В последствие хората се вманиачават в това да осавършенстват техниките и някогашните военни системи се превръщат в изкуства ,а след това изкуствата стават и спортове, защото както е казал единия от двамата създатели на САМБО - "състезанията са за най доказаните майстори на всяко бойно изкуство".
Това е било в миналото, сега вече нещата са доста по сложни със създаването на нов стил защото може да се каже ,че бойните спортове , изкуства и системи са развили почти пълния си потенциал и няма какво ново да се измисли освен някакъв нов хибрид от няколко вече добре познати спортове,но с навлизането на ММА и тази задача не е лесна имайки предвид ,че ММА си е един голям хибрид.
И все пак трябва да признаем ,че през последните около 50 години са създадени едни от най характерните бойни стилове които промениха историята на бойните изкуства ,а именно Бразилско Жиу-Житсу , САМБО , Кудо , Санда (системи за самоотбрана,бойни изкуства и спортове) и Крав Мага (система за оцеляване) !
Въпреки ,че всеки един от тези стилове е производен на няколко други те успяват да намерят своя отличителен характер от всички останали.
Трябва обаче да споменем и стотиците нови бойни стилове които се създадоха в последните 100 години и които така и не могат да се наложат тъй като или са непрактични или по нищо не се отличават от останалите.
Кажете според вас на къде могат да се развиват още бойните изкуства , какъв стил още може да се измисли и наложи , някой от вас има ли идеи за нещо ново и какво ?
В България до колкото знам има няколко новосъздадени стила като Булджуцу ( което е на база айкидо ,но аз не виждам особени рязлики ) , Булкемпо ( на база Хапкидо и Карате ) за др. не се сещам , но знам ,че е възможно при измислянето на качествен и характерен боен стил + маркетинг стратегия стил Грейси да се създаде империя като тяхната.
Защо не и такава империя да тръгне от България и да завладее целия свят с нищо не сме по-малко от бразилците !
Споделете какво мислите и това дали имате идеи .
BMA
BMA

Re: Създаване на нов вид система за самоотбрана/бойно изкуство/

0     Мнениеот LaBrand на 05 Ное 2015, 17:04

То Крав Магата е за самозащита
Аватар
LaBrand

0     Мнениеот TheGuardian на 10 Ное 2015, 13:09

До колкото знам такъв опит е правен с българското Кемпо , който не може да се нарече успешен имайки се предвид че се практикува само в София , от създателя му и неговия клуб.
Друго нещо - не смятам че България има възможност да се реализира подобен проект колкото и добър да е , защото България няма тези традиции. Страните който си изброил като Япония и Корея имат вековни традиции , а Бразилия просто са имали късмет джу джицу-то да бъде пренесено също от Япония.
TheGuardian
TheGuardian

Град: Варна

0     Мнениеот HandsOfStone на 10 Ное 2015, 16:23

Ако нещо ще правим най добре ще го направим на думи. Както вчера на филма лошия като извади ножа и жан клод му вика '''я си прибири джобното ножче!
HandsOfStone
HandsOfStone

Град: Brooklyn NY

0     Мнениеот BMA на 15 Ное 2015, 09:36

Бул Кемпо не е успешен проект може би защото е базирано на чужди стилове ( като хапкидо например ) които нямат традиции не само в България ,но и на много други места по света ... Но България има вековни традиции в борбата и дългогодишни традиции в бокса ... Строго спортно насочени дисциплини ,които ако се погледнат от друг ъгъл и бъдат преработени изцяло в аспект самозащита можем да създадем нещо ефективно и различно от всичко познато до момента ... Аз например съм се занимавал с бокс 4 години и дълго съм мислил за неговите минуси и плюсове в реална ситуация , имам идея как може да се преработи за определени улични ситуации ,но аз не съм постигнал нищо в бокса и немога да бъда капацитет който да създаде боен стил базиран на бокса защото дори не съм треньор...
Може би ако някога се запозная с квалифициран боксов треньор който има желание да развие система за самозащита базирана на бокс ,но се чуди точно каква да бъде за да се различава от всичко познато ще му доверя моята велика смъртоносна тайна .. ! :D
BMA
BMA

0     Мнениеот vilkata на 15 Ное 2015, 10:51

Аз лично не мисля,че има смисъл да се създават системи за самозащита по-простата причина,че всеки нападател реагира различно.За самоотбрана това е най ефективня метод https://www.youtube.com/watch?v=pv-HWLWjsfI
vilkata
vilkata

Град: sofia

0     Мнениеот BMA на 15 Ное 2015, 12:46

А някой знае ли как се запазват авторските права на даден боен стил ? Смисъл как може да се защити един създател на боен стил ако примерно негов ученик излезе и каже ,че той е измислил стила и той е неговия основател ?
BMA
BMA

0     Мнениеот FearNoMore на 15 Ное 2015, 15:35

BMA написа:А някой знае ли как се запазват авторските права на даден боен стил ? Смисъл как може да се защити един създател на боен стил ако примерно негов ученик излезе и каже ,че той е измислил стила и той е неговия основател ?

Мисля, че не е до авторски права, а до патентоване... Трябва да се ходи по разни държавни институции и учреждения по тоя повод, подробности не знам.
Аватар
FearNoMore

Град: София

0     Мнениеот BMA на 15 Ное 2015, 16:54

Е значи имам разработен проект за система за самоотбрана базирана на бокса , ако има треньор по бокс който е завършил НСА и иска да участва в доразвиването на системата и в последствие да я патентоваме да се свърже с мен на лично ..!
BMA
BMA

Назад към Общи дискусии