pirat написа:granik написа:Та идеята ми е ,че днешните бойци са изнежени и свикнали на удобства, а при най малката забележка се обиждат и се правят на звезди. Нямат необходимата жестокост и агресия. Типичният пример е Федор. Ако днешните бойци се изправят пред древните гладиатори и легионери , ще бъдат пометени от яростта и агресията на последните.
Сравняваш войници със професионални спортисти...
Не на всички сегашни бойци им липсва агресия - виж Вандерлей Силва, хем яростен хем агресивен и въпреки тва не се справя добре напоследък.Пък виж и Фьодор (понеже като пример си го дал) в последните си мачове ,нищо че загуби, в какви размени влизаше - на тва липса на агресия ли му викаш?
Казваш че днешните бойци им липсва жестокост и ''желание да убият противника'' - ми тва е спорт, не е удачно да го сравняваш със бойното поле през средновековието, като ше правиш сравнения сравнявай със спортните прояви през онези епохи или пък с древните Олипийски игри.От край време УФЦ( и ММА като цяло) се опитват да си изградят имидж на нормален спорт и повече да не ги асоциират с боеве до смърт.
Виж ти май не вникваш какво имам предвид. Идеята ми не е да сравнявам днешни бойци с бойци от средновековието. Идеята ми е ,че ако поставиш хората в екстремна и стресова ситуация те ще проявят своите скрити възможности, а може и да се сринат. Примерно ,ако влезеш в затвора и те подложат на стрес, унижения и побои с изнасилвания, или ще се обесиш или ще почнеш бързо да помпаш мускули, ще се научиш да се биеш и няма да ти трепне окото ако се наложи да потрошиш някой- (в нормалния живот скрупулите ще те спрат). Та разсъжденията ми са в посока психология ,а не исторически или с конкретни примери като Федор или някой друг. Ако не можеш да ме разбереш ,моляти се не ме карай повече да обяснявям какво имам предвид,че е много отегчително.
p.s. Абе " jkdpl " защо толкова си се настроил против турците ? Споко човече , турците също са хора като всички останали и не са страшни и лоши, така че не се шашкай толкова. Явно са те надъхали с митове за турците-диваци които ядат хората.

Ако искаш ще те запозная с няколко турчина, да видиш че не са лоши и страшни хора. Напротив много са честни, трудолюбиви, възпитани, толерантни и интелигентни момчета.

Re: Психическият тормоз = добър боец ?
0
от jkdpl на 14 Сеп 2011, 12:11
Още в началното образование ни се разясняваше за кръвния данък, наясно съм, че корпуса се набира от не-мюсолмани. НО, смяташ ли, че заслужават да се делят от турците? При условие, че по една или друга причина вдигат меч срещу собствените си народи. Произхода е един от факторите... едно дете с български родители родено в САЩ или Франция което е с американско/френско самосъзнание, не говори български и спазва техните културни традиций може ли да се нарече българче? Да не говорим пък ако вдига ръка срещу собствения си народ.
Не. За това еничарите, циганите и всяка друга сган служила на турците е редом с тях. Т.е еничарите по самосъзнание, култура и дела са турци.
Може би предложението е да се гордеем с 'българските еничари' избивали собствения си народ?
Не бързай с изводите, нито съм 12ти клас, нито 'не ги знам тия елементарни работи'. По-горе съм ти разяснил защо. Относно последното... когато се е налагало да си 'защитавам' знанията по история съм го правил.
Предлагам ти да се придържаш към добрия тон на дискусията и да не влагаш лични нападки.
П.С Дай ми тия 'средновековно признати еничарски битки, където цяла Европа се възхищава' на корпуса? Както и некви реални доводи, че прегледах, но не намерих.