Най-големият сайт за бойни спортове

Психическият тормоз = добър боец ?

Всякакви други теми, които не попадат в останалите форуми може свободно да се дискутират тук.

Психическият тормоз = добър боец ?

0     Мнениеот granik на 10 Сеп 2011, 21:39

Чудя се дали психическият постоянен тормоз и напрежение изграждат най добрите и жестоки бойци. Историята го е доказала - монголите на Чингиз хан и Атила (прабългарите също) са водили много тежък и суров почти военен начин на живот и за най малкото неподчинение и немарливост към оръжието или бойният кон са били убивани.Дисциплината е била желязна и тормоза ежедневен. А за показване на малодушие в бой - наказанието е пак смърт. Всичкото това психическо напрежение рефлектира върху боеца и го прави по корав и боеспособен- който издържи. Поради това са помитали всичко по пътя си и никой не е искал да им излезе насреща. Боят с тях е бил брутален и ужасяващ. Всички са се страхували. Същото е било и при еничарите (най добрата и ужасяваща пехота ). При тях всичко почва с тежък психологически удар на откъсване от семейството, следват унижения, побои, гаден живот на роб, сурови казарми с тежки наказания и накрая продукта е изградени истински, корави ,хладнокръвни зверове.
Та идеята ми е ,че днешните бойци са изнежени и свикнали на удобства, а при най малката забележка се обиждат и се правят на звезди. Нямат необходимата жестокост и агресия. Типичният пример е Федор. Ако днешните бойци се изправят пред древните гладиатори и легионери , ще бъдат пометени от яростта и агресията на последните.
granik
granik

Град: Варна

Re: Психическият тормоз = добър боец ?

0     Мнениеот bgwarrior на 10 Сеп 2011, 23:10

Леко уточнение, малко встрани от темата - Атила е бил от 11-тото племе (Българското), от които (11 племена) се е състояла ордата, наречена ''Хуни''.

По темата:
''Психически тормоз'' няма нищо общо със психическото състояние на войните през средновековието. Не става дума просто за сурови условия. Както спомена, ако проявиш милост по време на бой в средновековието, няма значение дали си Кан, Император или какъвто и да е - посичат те с меча и това е. В днешно време... и треньорите с побой да те плашат, ако не смачкаш противника... в ума ти е ''ех, един бой...какво толкова'' /ако изобщо се осмелят и да те наритат както трябва/.

Самата психика от средновековието до сега се е променила КОРЕННО, и да си войн по душа и характер е НЕВЪЗМОЖНО ако не си на война. Защо?
Ами много просто - ти се биеш за медал, за титла, за купа, за пари - ти се БИЕШ, искаш да ти вдигнат ръката и да ти кажат името. Както и да се мъчиш да се мотивираш, ти ВИНАГИ ще знаеш, че това е просто един бой. Ти НЕ МОЖЕШ да излъжеш съзнанието си.
В средновековието - ти ОЦЕЛЯВАШ за живота си, за живота на жена си и 15-те ти деца, за животите на няколко стотин човека, които са ти племето...оцеляваш за живота на едно племе, от което зависи дали един ден твоите наследници след 1000 години ще имат нация.
Странно звучи, но това е най-верния и опростен начин да се обясни разликата и самата реалност.
Едно е психиката още от малък да ти е устроена да кажем като... или ме бият или бия. Да приемаш боя като нещо, което ще ти се случи все някога. Дали на улица, дали в училище, дали в бар....дали на тепих, в клетка или ринг..

А съвсем друго са децата в средновековието, които ПОРАСТВАТ като УБИЙЦИ в буквалния смисъл на думата. По малки от 10 годишни, качват се на коне, копието в ръка и заминават с бащите и чичовците да мушкат разярени диви побеснели глигани и мечки до смърт за да имат какво да ядат.
Те порастват с мисълта, че един ден (дали ще е след 2,3,4,5 или 10 години) ще трябва да УБИВАТ за да не бъдат те убити.
Те порастват с мисълта, че всеки един ден ако не убият глиган, мечка, вълк или каквото и да е - ще умрат от глад.
За тях боят е било въпрос на съществуване.

Адреналин по време на ръкопашен бой в бойните спортове е просто едно ''развълнуване'' в сравнение с инстинктите за ОЦЕЛЯВАНЕ, които се усещат, при много ''дълбоки'' ситуации.
Дори самият рефлекс, самите действия на защита биха били КОРЕННО различни в момента, когато ръкавица лети към лицето ти и когато стрела, копие или меч лекти към врата ти.
Войн и боец са две различни неща, както се разбира в написаното горе.
Не може хем да си войн (само по психика дори), хем нормален, цивилизован човек.

ДОКАЗАТЕЛСТВО за това, което пиша е най-познатият ни пример (да се надявам на много да е познат): България и Византия.
Българите с ума си например в средновековието са превъзхождали света. Първият календар в света, в който има 365 дни е пра-Българският. Първите хора, разбрали, че земята е кръгла са те. Дори през средновековието Българите са имали кенефи С водопроводи, докато римските императори са се изхождали в канчета.
Въпреки тези два детаила, не на празно много хронисти наричат Българите ''варвари''. Те са били чисти войни, но ги сравняват с днешното значение на варвари.

Византийците...източната Римска империя се слави като най-великата държава на планетата за времето си, най-интелигентата, най-цивилизованата...ако отвориш в гугъл ще видиш за какво става въпрос. Занимавали се с математика, геометрия, география, УНИВЕРСИТЕТИ са имали. Византийците сами по себе си са се ''ликвидирали'' като войни, стараейки се да се осъвършенстват интелктуално.
И какво става? Идва Кан Аспарух от Дунава с няколко стотин хиляди конника, преминал през 2-3 хиляди километра яздейки, след като Казарите (днешните евреи) разрушават велика България (днешна Украйна), няма дом, няма държава... Тогава цялата днешна Българска територия е византийска. Докато води война с аварите, дядо ти Аспарух си заплюл ''ей тая земица'' от Византия и какво става? Няма начин иначе.. или бой или Българите няма да съществуват. Тръгва с няколко стотин хиляди конника (Той само това и е имал) на война срещу държавата, от която треперил целият свят - Византия. ''Е са ви уважих родителката'', хващат лъка, копието и меча и скачат на коня. И какво става? Над 20 пъти Българското племе разгромява великата Византия.
И като цяло, цялата Римска империя е била така (както Византия). Та... Атила ги смачкал от ''кьотек'' както старите хора казват.

За това и по време на турското робство 500 години е било забранено Българин да се качва на кон. Защото сме конни войни...

А и сравни това, което ТИ написа с това, което аз написах за Византия.
Монголец, Българин и т.н ако си - не уважаваш меча и бойния кон - аре не дръвника. Нема братовчед, няма чичо, няма ЖЕНА - всички са равни и това важи за всички.

Византиец ли си? Хах..да убиеш някой близък, независимо защо е ''варварство''.

В един период от време византийците са започнали да се занимават с много други неща и психиката на войн лека по лека избледнявала.

Същото е и с Волжките Българи. Разкъртили Чингиз Хан и армията му от бой, но като почнали да се занимават с търговия (малко по малко да стават по-''съвременни'')... и след 3 победи над монголците, най-накрая били завладяни.

В средновековието - или убиваш или те убиват.
Днес - или ти биеш или те бият.

Извинявам се много и в история навлязохме, но предполагам горе-долу стана ясно как, с какво и защо се различаваме от едни истински войни.
bgwarrior
bgwarrior

0     Мнениеот granik на 11 Сеп 2011, 10:58

Това за византийците , малко не е вярно. До 1400 г. те си остават най голямата регионална сила. Армията им е била много по голяма и силна от българската, че и по подготвена. Използвали са много наемници - авари,хазари,викинги, арменци, славяни, араби и т.н. Човешкият ресурс на Византия е бил в пъти по голям от този на България и оттам е доминацията на византиииците. Още повече ,че те владеят голяма територия и водят много войни. Няколко века сами удържат натиска на арабите, така че армията на Византия е била по добра,модерна и организирана от българската. Два пъти сериозно са тръгнали срещу нас и двата пъти са ни размазали яко, като единият път са ни завладели за 200 години. След като са ни покръстили ,за ях е било по удобно да ни оставят да живеем тук, иначе не е било проблем за тях да ни смачкат по всяко време.
granik
granik

0     Мнениеот va4kata на 11 Сеп 2011, 13:35

Вижте какво много добър мотив за агресията е чистата омраза към някого примерно мен като малак може би 4-5 годишен ме тормозиха 15-16 годишни също така 5-8 клас много ме тормозиха и сега когато съм срещу чувала това е мотивът ми или когато правя спаринг си представям ,че опонента ми е някои от онези...,,биячи'' .Така ,че за мен лично тормоза помага за това да си агресивен но агресията не прави боеца добър не мислите ли ;).
va4kata
va4kata

Град: велико търново

0     Мнениеот KcD на 11 Сеп 2011, 14:03

До преди 150 - 200 години публични обезглавявания и обесвания са били забавление...Но сега е 2011 целия свят е изнежен,цивилизован...Не както е било преди 500 или 1000 години...Тогава за хората убийството е било най-малкия проблем...убиват за някви пари дето ще има примерно за 1 седмица да се храни...
KcD
KcD

Град: Панагюрище

0     Мнениеот Thief1019 на 11 Сеп 2011, 14:55

аз до колкото знам най-яките са били спартанците но те са били преди христа ... а вие явно говорите за след христа...

мога да дам прост пример да кажем ако днеска на някое съзтезание някой те спука от бой ще зараснеш за 2-3 дена и това е и после ако той те пита примерно дали искаш да се биеш с него ще знаеш че ще те бие и няма да искаш...

ама ако тоя същия човек си сложи маска и те нападне на улицата без причина и понеже има маска няма да знаеш че е той... ще го смелиш направо защото ще си мислиш "тоя кой знае с кви психически отклонения е сиг иска да ме убие" и ще го пръснеш а докъто си на ринга си викаш дори да ме нокаутира като падна на земята рефера ще спре... а на улицата като се бориш за живота си ще му пръснеш канчето
Thief1019
Thief1019

Град: asd

0     Мнениеот bgwarrior на 11 Сеп 2011, 16:58

granik - Това, което казах за византийците е абсолютно вярно. Не защото го пиша аз, а защото информацията ми е базирана на древногръцки византийски хронисти, които описват ситуацията най-подробно ДОРИ и със стенописи.
Именно точно повреме на атаката на Аспарух срещу Византия, същевременно е водил война и с аварите и при това - успешно. Но с хазарите (евреите) Аспарух не е имал война, а просто една битка, в която ги прекършил за минути по време на пътуването му от разрушената Велика България до Дунав. Аспарух пристига на Балканите (Както и Котраг на Волга, Алцек в Италия, Кубер в Македония /братя са му/), защото Стара Велика България е прясно разрушена от хазарите и вече се основава нова държава - Хазария, на която Батбаян (най-голямият брат на Аспарух) става васал. Не знам дали знаеш, но има неофициални воини, в които Готите (днешните германци) ни помагат срещу Византия. Докато воюваме с Византия, ''отгоре'', където са аварите са били също и готите (и от изток и от запад над Дунав), както и Хуните (НАД северната граница на днешна Румъния), от които нашето племе се отделя при основаването на Велика България (Кан Кубрат е пра-внук на Атила). В същото време, около днешна Швейцаря и Унгария са били Панонските Българи (до Римската империя). Брат на Аспарух, на име Алцек се заселва ПО СРЕДАТА на днешна Италия, в сърцето на Римската империя като цяло, отново като васал. Защо мислиш го е направил? ;) Брат на Аспарух, Кан Кубер е основал Куберова България в земите на днешна Македония (и със същите размери), като васал на Византия. Това си е чиста стратегия..Аспарух мачка гърци при Дунав, а Кубер си е почти в центъра на Византия със собствена държавица. Защо я е основал точно там, можеш ли да познаеш? Модерната дума е ''агент''. Той е бил в сърцето на империята (Както и Алцек в рим), докато брат му се готви да напада от изток.
Арменците не са наемани от Византия, самите арменци са воювали срещу нея, както и с арабите. С тях никога не сме воювали поради топлите ни отношения и общият ни Арийски произход. Царица Хриспиме (арменка) е майка на нашият Цар Самуил. А и след разпадането на Велика България, Банадски Българи се преселват точно в Армения.
Славяните по това време не са кой знае какво на Балканите, а и в света. Смятай, щом Котраг (брат на Аспарух) с шайка Българи е напукал канчетата на руснаците, които тогава, както и сега са най-голямата ''група'' обединени славяни в една нация. А за Балканите..няма смисъл да говорим. Русия е управлявана два века от Волжките Българи, дори е имало и наченки за ''леко робство''.
Араби - Арабите никога не са били наемани от Византия поради простата причина, че ВИНАГИ са воювали с нея. Още преди Българина да стъпне на Балканите, арабите винаги са воювали с Византия. А когато Аспарух навлязъл в земите им...... Българи от север, Араби от юг и положението на гърците се усложнило значително. В една от битките на арабите срещу Византия, арабите са имали за цел да ислямизират Европа, т.е пречупят ли Византия...натам е лесно. И така става...часове преди превземането на Константинопол от арабите, Кан Тервел се включва във войната и ги разбива за броени дни (докато гърците имат само символична битка вече, т.е работата Тервел я свършил). В арабски хроники описват как са си изяждали ''мръсотиите'' (така са писали) след загубата от Тервел. Били са съкрушени, нямало е какво да ядат и оцелелите са освободени от Тервел да си отидат. И до ден днешен, в много страни в Европа имат Кан Тервел за Светий, просто с леко искревено име. ''Tervel, the savior of Europe''.
200 години Византийско робство не е имало, а просто управление. Това управление се е финансирало с ресурси от Русия, която по късно се има за последовател на Византия. Цар Асен разгромява Византия именно при ''освобождението'' от това ''робство''. Такава сила на ''освобождение'' не е присъща, на хора, които са били ''роби'' 200 години.

Като цяло Българите са били изпипани стратези ако вникнеш внимателно в това, което пиша. Последвай логиката и ще видиш що за войни са били.

Българските победи над Византия (тек на тек..един срещу един както му казваме) са точно 24 на брой. Загубите ни от Византия (тек на тек..един срещу един както му казваме) са точно 10 на брой.И в чуждестранни източници е проверено - всички е точно, просто в Българската страница има направена таблица по-долу и можеш да погледнеш.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1% ... 0%BD%D0%B8

va4kata - Прав си. Терор върху теб в миналото се отразява на бъдещето до известна степен. Когато усетиш чувство за надмощие, че си усъвършенстван малко повече като боец и си спомниш моментите, когато са се е**авали с теб.. тогава чувството е неописуемо.

KcD - МНОГО си прав.

Thief1019 - Много си прав. Само да отблележа: И спартанците са яли бой от Българска ръка, но от друга страна - Персийската империя, в която е имало армия на Пра-Бактрийци (от които пък произлизат Пра-Българите). И в ден днешен в региона Балкх в Афганистан (бивша част от Персийска империя), където са били Пра-Бактрийците, има Мадарски конник, и му казват ''Мадара'', както този в България. Има град ''Шуман'' (като нашият Шумен), има град Варну (като нашият Варна), има град Балгар, има град Мадар, има град Сувар (като село в България, с име Севар, както и Български Кан с такова име)...

Иначе друг детаил е, че сме спасили Византия от Персийците (когато вече сме отделени от тях).

та както и да е, това е малко в страни от темата.

Като цяло много в история навлязохме, но беше нужно, за да се разнищят някои детаили и причини за надмощието на Българите векове наред над едни от най-великите империи. Не сме били толкова безобидни, колкото ни втълпяват за да ни убиват духа и самочувствието като нация.
bgwarrior
bgwarrior

0     Мнениеот faro на 11 Сеп 2011, 17:16

Това тук стана като исторически форум, модераторите да разчистят малко. :D :DD
Аватар
faro

0     Мнениеот granik на 11 Сеп 2011, 17:42

bgwarrior - ще ме извиняваш ,ама разсъжденията ти на историческа тема са повърхностни и детски. Не ми се спори с теб по история, защото не ми е интересно. Много имаш още да четеш. Все пак поздравления, че не си като някой личности тук дето пускат теми от типа : "кога да тренирам - преди или след акане?" ;)

Идеята на темата ми е съвсем друга. Имаше един филм за нацистки концлагер, в който евреите се боксираха на ринг и който загубеше го разстрелваха. Така ,че психическият тормоз от това ,че ще те разстрелят,ако загубиш, караше хората да стават след 5 нокдауна и останали без сили да продължават да се бият без никаква милост един към друг.
granik
granik

0     Мнениеот bgwarrior на 11 Сеп 2011, 17:48

granik написа:bgwarrior - ще ме извиняваш ,ама разсъжденията ти на историческа тема са повърхностни и детски. Не ми се спори с теб по история, защото не ми е интересно. Много имаш още да четеш. Все пак поздравления, че не си като някой личности тук дето пускат теми от типа : "кога да тренирам - преди или след акане?" ;)

Идеята на темата ми е съвсем друга. Имаше един филм за нацистки концлагер, в който евреите се боксираха на ринг и който загубеше го разстрелваха. Така ,че психическият тормоз от това ,че ще те разстрелят,ако загубиш, караше хората да стават след 5 нокдауна и останали без сили да продължават да се бият без никаква милост един към друг.

Разсъжденията по историческа тема са повърхностни и детски? Изобщо нямах намерение да пиша за тези неща, просто трябваше да опровергая глупостите, които пишеш в историческа насока (с извинение).
Разбира се, че имам още да чета, човек се учи докато е жив, а теб те съветвам да отвориш, че наистина, това, което написа във връзка с историята са истински глупости.
Както се спомена, наистина стана исторически форум, а това е форум за БИ, за ММА. Просто ти отвори темата (в историческа насока), а аз гледах да уточня и да те поправя.

БДУ: Това за евреите звучи плашещо..
bgwarrior
bgwarrior

Следваща

Назад към Общи дискусии