Най-големият сайт за бойни спортове

Вегетарианство ?

Всякакви други теми, които не попадат в останалите форуми може свободно да се дискутират тук.

Вегетарианство ?

0     Мнениеот granik на 01 Юли 2011, 14:45

Аз съм голям привърженик на месото. Пържоли, кюфтета ,кебапчета, шунки, печени пилета и т.н..
(но много мразя шкембе чорба :evil: ). Обаче от скоро, реших ,че човек е по добре да е вегетарианец. Първо яденето на много месо и тлъсти храни, води до натрупване на вредни вещества в организма и до смърт в ранна възраст. Запушват се артерии, инсулти, инфаркти, подагра и т.н.. Докато си млад не пречи ,но я погледнете мъжете над 40г. на какво приличат. Отпуснати, мазни, с кореми, вида им е подпухнал, очите мътни с тъмни кръгове под тях. В един момент около 45-50-те си години просто рухват, отслабват значително, пожълтяват и едвам ходят. Забелязал съм го при много мои познати.
За това си мисля , че човек трябва навреме да се откаже от месото и да наблегне на зеленчуците, плодовете, меда , ядките и соковете. Алкохола и цигарите просто трябва да се забравят завинаги.
Забелязах, че вече по бързо се уморявам, в кръста съм 98см. и колкото и да е смешно, ми е трудно даже да се кача на някое дърво (междудругото катеренето на дърво е много добро упражнение за кондиция, гъвкавост и сила).
Ясно е ,че ще се загуби мускулна маса и човек няма да е грамадата от мускули ,която иска да бъде, но здравето е по важно.
Интересното е ,че Платон е бил вегетарианец, а се е славил с могъща физика и добър борец, отделно от дарбата му на философ.
Който иска,може да сподели нещо по темата.
granik
granik

Град: Варна

Re: Вегетарианство ?

0     Мнениеот Riko на 01 Юли 2011, 14:56

Аз също съм се замислял да провам, но все не се решавам. Баща ми има един приятел който е вегетарианец и прави по 40км маратони.
Riko
Riko

0     Мнениеот Батенце на 01 Юли 2011, 14:56

До 20-21 години си се храни с месо, след това може да импровизираш, но пак в рамките на разумното!
Батенце
Батенце

0     Мнениеот NeverBackDown на 01 Юли 2011, 14:59

Можеш да импровизираш със соевки хапки, (мисля,че така се наричаха) страшно полезно нещо са,богати на протеини,а и доста наподобяват на месото,ако не искаш месо пробвай ги,наистина са доста добри,но мисля,че месото си е жизнено необходимо. :) И другото,което е нямат грам мазнини в тях.
NeverBackDown
NeverBackDown

Град: Sofia

0     Мнениеот racko1 на 01 Юли 2011, 15:02

Не знам как човек би могъл да възстанови след тежка тренировка, ако не яде месо. Тогава е задължен да започне с приема на добавки. Но какъв е смисъла да се отказваш от месото с цел по-здравословен начин на живот, ако мислиш да взимаш добавки. Защото само със зеленчуци и плодове мускули не се правят и организма не може да си възвърне силите след тежък фисически труд. Според мен спортист който не яде месо и не взима заместители на храната, няма.

Граник, понякога пускаш много недообмислени теми (мое мнение). Като тази или пък темата, която беше пуснал за ръкавиците в бокса.

Може и да греша и ще се радвам някой по-запознат да ме просветли на тази тема с храненето и тренирането :)
Аватар
racko1

0     Мнениеот Smexuran на 01 Юли 2011, 15:47

granik написа:Аз съм голям привърженик на месото. Пържоли, кюфтета ,кебапчета, шунки, печени пилета и т.н..

Много зависи какво месо ядеш. Кюфтета , кебапчета , шунки .... това не го брой много за месо.Едно , че каймата ако не си я правиш сам няма как да знаеш какво има в нея, искам да кажа ,че имам приятели работили в месокомбинати съм чувал за какво ли не слагано в работите. Всички тези работи се смилат и се месят и лесно може да се сложи нещо в нея - я здравословно , я не. В някои продукти слагат соя , чувал съм за кренвирши с тоалетна хартия вътре. Другото е това , че в кебапчетата и кюфтета има много сланина , ако ядеш пилешко месо едва ли ще е толкова мазни. Третото е , че животните при своето отглеждане биват захранвани с изкуствени храни , дават им какво ли не та да станат по голями.Има и друго при преработката на месата (така съм чел , не съм 100% сигурен) се слагат какви ли не химикали за да може месото да поеме вода , за да увеличат КПД-то(това съм го чувал спецялно за шунка и паржоли). Бих те посаветвал да ядеш месо , не се отказвай на него , но да смяташ кюфтета и кебапчета за източник на чист протейн ... найвник ;]. Пилета и паржоли - окей , но много зависи как са приготвени. Едно пиле на грил става супер неполезно зарад дресингите (сосовете) който се слагат , същото важи за всички храни. Месото има много протейни и мазнини , от който тялото се захранва с мастни киселини и много важни за организма витамини и минерали. Това не го помня хубаво , пък и материали за това има и в сайта и на много места.Има си метод да се пресметне колко и какво месо да се яде при дадени обстоятелства(сиреч от това какво натоварване търпи организма). Аз незнам за някой именит атлет - вегетарианец. Със сигурност има , но едва ли такива индивиди са много. Ако имаш други подбуди да спреш месото- окей , но ако е здравето - недей. Не ти пречи да ядеж месо , но яж хубаво месо в правилни количества. Моето лично мнение е да не спираш месото. Пък и много вегетарианци имат здравословни проблеми , не е само месоядците. А тва с маратона ... е аз знам хора , които го правят , пък честно казано ядът толкова много боклуци , че просто им се чудя как го правят.
Smexuran
Smexuran

Град: Ботевград

0     Мнениеот granik на 01 Юли 2011, 17:35

racko1 написа:Не знам как човек би могъл да възстанови след тежка тренировка, ако не яде месо. Тогава е задължен да започне с приема на добавки. Но какъв е смисъла да се отказваш от месото с цел по-здравословен начин на живот, ако мислиш да взимаш добавки. Защото само със зеленчуци и плодове мускули не се правят и организма не може да си възвърне силите след тежък фисически труд. Според мен спортист който не яде месо и не взима заместители на храната, няма.

Граник, понякога пускаш много недообмислени теми (мое мнение). Като тази или пък темата, която беше пуснал за ръкавиците в бокса.

Може и да греша и ще се радвам някой по-запознат да ме просветли на тази тема с храненето и тренирането :)

Е той и бика не яде месо , но пък е само мускули. Същото е и при горилите. Тежат по 160 кг. - само огромни мускули, пък не са вкусвали месо (даже не са взимали и добавки :DD ). Как ще го обясниш това ? Явно това ,че не можеш да се възстановиш ,без да ядеш месо е заблуда.

Колкото до "необмислената" ми тема за боксовите ръкавици , тя кореспондира със статията "Ефективен бокс в MMA двубоите" публикувана в сайта, но като няма кой да ги чете статиите ,все ще се изкаже неподготвен.
https://mma.bg/resources/view/4/2434/статии/основни-умения/Ефективен-бокс-в-MMA-двубоите
granik
granik

Град: Варна

0     Мнениеот pirat на 01 Юли 2011, 17:47

granik написа:Аз съм голям привърженик на месото. Пържоли, кюфтета ,кебапчета, шунки, печени пилета и т.н..
(но много мразя шкембе чорба :evil: ). Обаче от скоро, реших ,че човек е по добре да е вегетарианец. Първо яденето на много месо и тлъсти храни, води до натрупване на вредни вещества в организма и до смърт в ранна възраст. Запушват се артерии, инсулти, инфаркти, подагра и т.н...

Относно подаграта :

“Високата консумация на месо повишава нивата на пикочна киселина и създава опасност за бъбреци, стави и т.н.”

Известно е, че повишената консумация на месо и протеин като цяло води до проблеми при хората, които вече имат проблеми с бъбреците, ревматизъм, подагра и т.н.Оттам е направен и изводът, че високата консумация на протеин води до проблеми с бъбреците, ставите и т.н.

Вярно е, че високият белтъчен прием може да повиши нивата на пикочната киселина, особено при недостатъчна хидратация на организма. Т.е. когато:
■не приемаме достатъчно вода
■приемаме голямо количество дехидратиращи субстанции (например: алкохол)

В медицинската литература обаче, изследване, което да показва, че повишеният прием на протеин предизвиква проблеми с бъбреците, артрит, подагра и т.н. при здрави хора, няма.

цитата е от статия на Лазар Радков.
Аватар
pirat

0     Мнениеот sasho8 на 01 Юли 2011, 19:06

sasho8
sasho8

0     Мнениеот racko1 на 01 Юли 2011, 19:20

granik написа:
racko1 написа:Не знам как човек би могъл да възстанови след тежка тренировка, ако не яде месо. Тогава е задължен да започне с приема на добавки. Но какъв е смисъла да се отказваш от месото с цел по-здравословен начин на живот, ако мислиш да взимаш добавки. Защото само със зеленчуци и плодове мускули не се правят и организма не може да си възвърне силите след тежък фисически труд. Според мен спортист който не яде месо и не взима заместители на храната, няма.

Е той и бика не яде месо , но пък е само мускули. Същото е и при горилите. Тежат по 160 кг. - само огромни мускули, пък не са вкусвали месо (даже не са взимали и добавки :DD ). Как ще го обясниш това ? Явно това ,че не можеш да се възстановиш ,без да ядеш месо е заблуда.

Колкото до "необмислената" ми тема за боксовите ръкавици , тя кореспондира със статията "Ефективен бокс в MMA двубоите" публикувана в сайта, но като няма кой да ги чете статиите ,все ще се изкаже неподготвен.
https://mma.bg/resources/view/4/2434/статии/основни-умения/Ефективен-бокс-в-MMA-двубоите

Моля те не ми казвай, че това което написа го мислиш найстина. Много повърхностно, елементарно и заблудено е. Различните организми са различно устроени от природата да си набавят нужните калории от храната. И тези организми, които се хранят с нискокалорична храна (т.е. изключваща месото) поглъщат огромно количество безмесна храна на ден, която оранизмът преработва за да извлече нужните калории. Освен това понеже споменаваш горилите, трябва да си забелязал, че те водят много флегматиче живот. Техните движения са бавни, не се катерят по дърветата, не бягат, а само в накои изклчителни случаи и то по няколко крачки. Те нямат такова екстремно изразходване на енергия каквото ние изразходваме в залата. Един бик, хипопотам или слон за да бъдат толко големи поглъщат огромно количество растителна храна на ден. Техните стомаси са огромни и те се хранят фактически през по-голямата част от денонощието, а през останалата част от денонощието, погълнатата храна се връща към устата и я преживят. Т.е. животните, които се хранят с нискокалорична храна се хранят 24 часа в денонощието. Всеки организъм по различен начин възприема една и съща храна и си набавя от едно и също количесто храна различно количесто калории. Всички месоядни животни ядът разстителна храна, но в много малко количесто, което обикновенно им служи или като лекарство или за набавяне на някои неща които липсват в месото. Те не могат да ядат само трева, защото организмът им така е пригоден и няма да може да извлече нужните калории и животното ще умре. Ако вземем за пример мечката, която е всеядно животно, независимо, че тя може целогодишно да се храни с треви и плодове, ако тя през топлия сезон нито веднъж не яде месо или риба, с което да натрупа достатъчно мускулна маса и мазнини, през зимата по време на зимния сън, когато тя не се храни въобще то тя би умряла от глад и изтощение. Едно тревопасно животно трябва всеки ден да яде огромни количества храна, докато едно месоядно, след като се наяде здраво, може дълго време след това да не яде нищо.
Надявам се сега да си ме разбрал.

Колкото до тая статия къде ми прати ти за бокса.. тия клипчета които са сложени там, това бокс ли е според теб? Не, това не е бокс. Аз искам да наблюдавам истински красив бокс в 8-10-12 рунда, а не след 20-30 сек игра и единият от двамата да обели очите. Още повече тия хамали където са на клипчетата са далеч от истината. Ако се качат на боксов ринг с някой по-добър боксьор ще изглеждат смешни..
Аватар
racko1

Следваща

Назад към Общи дискусии