Зареждане

Стероидите в MMA - за и против

Стероидите в MMA - за и против
Публикувано на: Февруари 23, 2010 в 20:15 ч
Снимка: fitness-magazine.ru


Когато шампиона в тежката категория на UFC, Tim Sylvia, беше хванат със стероиди след защитата на титлата му в UFC 44 срещу Gan McGee, всички интернет форуми гръмнаха, а журналистите се надпреварваха да пишат за това.

Навсякъде, където погледнете, ще намерите много мнения за стероидите. Тези мнения варират от "Всеки ги използва, затова е позволено" до "Никога не трябва да се използват, атлетите хванати със стероиди да се гонят от спорта."

Личната ми преценка ни насочва към въпроса "Какъв е смисълът?". Да, точно така - "Какъв е смисълът?" Сега съм сигурен, че някои от вас ще кажат "Ами те ти помагат да станеш силен, помагат ти да станеш бърз, смаляват времето за възстановяване и т.н." И списъкът може да стане много дълъг. Да, да - знам всичко това. Но нека се обясня.

Гледах по телевизията документален филм за Топ Gun - американските военновъздушни сили, най-добрите пилоти. Top Gun са нещо като морските пехотинци във въздуха - те са най-добрите в света в това, което правят. По време на този документален филм, обърнаха внимание на директния въздушен бой между двама пилоти. Някакъв боен инструктор беше интервюиран и когато беше попитан за този въздушен сблъсък, той заяви, че той не се е променил от времето на Втората световна война. Водещият беше шокиран. Та нали самолетите сега са много по-бързи, пилотите са много по-добре тренирани, а технологията е много по-съвършена. Как така няма никакви промени?

Инструкторът отговори, "Много просто - общо взето всички нации имат такава технология, или могат да си я купят. Следователно никой не е по-напред. Ако аз пилотирам самолет, който може да развие 1200 км/ч, а ти летиш със самолет, който може да развие само 900 км/ч, тогава моят е по-бърз. И аз имам предимство. Но ако твоят самолет може да лети толкова бързо, колкото и моят, значи пак сме равни. Не ме интересува дали се движиш с 500 км/ч или 1200 км/ч, ако и двата самолета могат да го постигнат, те са равни. Тогава всичко опира до възможностите на пилотите."

Нека да сменим малко скоростта и да дискутираме темата за свалянето на тегло в двубоите или борбата. Идеята на това е да свали повече вода, преди двубой или среща по борба. Като направи това, боеца излиза по-лек на кантара и може да се бие в категория с по-леки играчи. След кантара, боеца приема достатъчно течности, за да натрупа обратно килограмите. Защо - защото така има предимство в килограмите пред опонентите си.

Но в повечето случаи се получава така, че и твоят опонент също прави тази врътка. Така примерно реално погледнато бойци в полу-средната категория могат да се окажат в нормално състояние толкова тежки, колкото и бойци в полу-тежката категория. Звучи странно, но е така. Така въпросът става не "Кой излиза в най-добра форма", а "Кой е успял да свали повече килограми". И така много бойци правят драстични и опасни експерименти със себе си за да направят тази схема. Така мнозина повече си вредят, от колкото да си помагат.

Предполагам вече сте се досетили накъде вървят нещата. Ако "всеки използва стероиди", тогава никой няма предимство - всичко пак се свежда до индивидуалните способности на боеца. Това обаче не е достатъчно. Както със свалянето на тегло, бойците комбинират различни медикаменти (стероиди, кленбутерол, хормон на растежа и т.н.) за да натрупат преднина. Така те си вредят на тялото. Всеки знае, че в MMA има голямо използване на стероиди и медикаменти, но то далеч не е толкова разпространено, както е в много други спортове. Но колкото повече MMA се популяризира, толкова повече ще се повишава употребата и на тези вещества.

Защо не спрем с това, преди да е излязло извън контрол? Защо не се наложат стриктни забрани и наказания? Защо не се направи така, че бойците да разчитат единствено на упоритите си тренировки, вместо да разчитат на медицината?

Трябва ли да се изгони, да речем Tim Sylvia? Определено не - мисля че той е експериментирал и сега е осъзнал, че се е прецакал и съжалява за това. Трябва да ли да бъде наказан? Разбира се. Колко? Трудно е да се каже. Достатъчно, че да не ги използва отново и да откаже другите да го правят.

Както виждате, смятам че забранените добавки трябва да се премахнат от MMA, но също така не летя и в облаците. Знам че това може би никога няма да стане. Така че вместо да се моля и да си затварям очите, трябва да бъда реалист.


Ако сте решили, че ви ТРЯБВА (с каквото и извинение сте излезли) употребата на стероиди, тогава поне го правете по разумен начин. Направете малко проучване - кое е най-доброто за вас. Разберете как ще се отрази на тялото ви. Внимавайте за страничните ефекти - краткосрочните и дългосрочните. Проверете какви са правилните дози. Убедете се, че взимате чисти добавки. При употребата на такива вещества ИЗПОЛЗВАЙТЕ ГЛАВАТА СИ. Вече сте направили решени, което може сериозно да повлияе на хобито ви, кариерата и живота. Бъдете сигурни, че решението ви няма сериозно да навреди и на здравето ви.


Автор: Matt Wiggins
Превод: MMA-Bulgaria.com

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес