Зареждане

Протеин (белтък) – компонентът без който не можем

Протеин (белтък) – компонентът без който не можем
Публикувано на: Септември 6, 2013 в 10:00 ч
 Автор: Иван Попов
Снимка: pixabay.com/
Белтъците са едни от основните градивни компоненти на живите клетки, както и на вирусните частици. Тяхната основна роля при човека е да спомагат тялото за растеж и развитие. Приемът на протеин прави функционирането на човешкото тяло пълноценно и качествено. Когато консумираме белтъци тялото ни усвоява аминокиселините, от които са изградени протеините, чрез процеса поликондензиране.
 

При недостатъчен протеинов прием тялото забавя растежа си и губи мускулната и органична маса, разболява се и дори е възможен фатален изход. Другата крайност също не е изключена – ако количествата приет протеин са прекалено високи, функциите на бъбреците и черния дроб се влошават. 
 

Ето за какво ни помагат белтъците:

  • Имат структурни функции – изграждане на мускулна и органична маса;
  • Тялото усвоява аминокиселини, които служат за източник на енергия;
  • Регулират имунитета, хормоналната система и храносмилането;
  • Имат дейно участие в почти всички процеси на тялото;
 
 

Дневен прием

 
Няма единна истина за определяне на нужната доза от протеин. Всички цифри са ориентировъчни и са получени, чрез множество статистически изследвания. 
 
При неспортуващите деца до 13 години дневният прием е приет да е около 34 грама.
 
За неспортуващи юноши между 14 и 18 години, дневната доза е между 45-55 грама/ден.
 
За неспортуващи възрастни (над 19 г.) нормата е между 0,8-1 грам на всеки килограм лично тегло на ден. Тоест ако тежите 55 килограма, може да изчислите дневния си прием като умножите 55 по 0,8.
 
Спортуващите имат доста по-висок дневен праг. Необходимата дневна доза може да достигне и до 2,5 гр протеин за всеки килограм лично тегло/дневно.
 
 

Протеин в натурални условия?

 
Почти не съществуват хранителни продукти без протеин в състава си. Най-голям ефект върху протеиновия прием обаче имат храните с поне 7% белтъци в тях.
 
Най-високо съдържание на протеин имат пилешкото, телешкото и свинско месо, млечните продукти, яйцата и рибата.
 
От растителните култури с най-голям % протеини са бобовите растения, ядките, семената и житото. 
 
Да разгледаме протеиновото съдържание в няколко хранителни източника:
 

Храна

Количество протеин/100 гр

Пилешко месо печено

28

Телешко месо, готвено

30

Свинско контра филе, печено

27

Яйце

12

Сирене козе

18

Костур печен

25

Лефер печен

26

Риба тон консервирана в олио

30

Бял боб

23

Леща

26

Бадеми сурови

21

Кашу сурово

18

Ленено семе

19


Протеинът е едно от нещата, които неизменно присъстват на нашата трапеза. Освен всичките му здравословни и важни функции не бива да забравяме, че и едни от най-вкусните хранителни продукти са изключително богати на белтъчини. За спортуващите допълнителната му употреба под формата на хранителни добавки е почти задължителна. 

В нашия онлайн магазин може да откриете различни хранителни добавки, сред които и качествени протеини от различни производители.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес