Зареждане

Как да се развиваме постоянно?

Как да се развиваме постоянно?
Публикувано на: Октомври 31, 2011 в 11:39 ч

Как да запазим подобряването на нашето Бразилско Джу Джицу?

Забелязъл съм в продължение на няколко години от моето преподаване, че някои ученици напредват по бързо от други.
Това може да бъде благословия за някои, но също и проклятие. Учениците които напредват по бързо свикват с веселието от бързото и неминуемо учение, по този начин кривата на развитието се забавя. Когато това се случи, те често бързо губят интерес или напускат тренировки.
 
Какво кара някои ученици да напредват по-бързо от други? Има различни причини за това, но сега ще акцентирам върху една определена в тази статия.
 
„Кайзен” е японска дума която означава постоянно напредване. Това е навик, който се практикува от всички успели хора. Как да го направим в нашето Джу Джицу?
 
Няколко души са ми казвали, че не мога да стана по добър ако не правя спаринги само с по добри от мен хора, открих това твърдение обаче за невярно. Ако вие може да откриете най голямата си слабост и да направите от нея най силната си страна, и така повтаряте този процес, неминуемо ще подобрите вашата игра.
 
Чувал съм че Риксън Грейси намирайки слаба част от играта си, се допитвал до своите братя и чичовци, какво биха му препоръчали да прави за тази позиция. Той е трябвало да работи толкова усилено над тази позиция, че след време тя ставала най-силната страна от играта му.
 
Вие може да изпробвате това дори за специфични позиции като т.нар. позиция костенурка, но също така вие може да го използвате и за други части на вашата практика. Повечето хора имат нужда от учене за да се отпуснат повече. Когато бях лилав колан, открих че моята игра е прекалено отпусната и се нуждаех от по голяма интензивност.
 
По този начин изкуството може да бъде ваш учител. Играта е като огледало, което ще отрази вашите силни и слаби страни. Ако не сте сигурни кои са вашите слаби страни, помислете коя е позицията която ви кара да се чувствате най-неудобно. Ако ставате нервни когато играете отворен гард, това ще бъде добра част над която да обърнете внимание в следващите няколко месеца. Ако намерите начин за отбележите напредъка си, това ще бъде доста полезно. Например ако на вашият партньор му отнемат 30сек да премине вашият гард, вашата цел трябва да бъде 1 мин, след време 3мин. Стремете се да не бъде в състояние в преминаване на вашият отворен гард.
 
След като това стане ваша цел, по-добрите от вас няма да могат да преминават лесно. Що се отнася до това за колко време ще бъде преминат вашият гард, след това преговорете всички техники и принципи, които сте учили и знаете, за да предотвратите отварянето и преминаването на вашият гард. Попитайте треньорите си или по напредналите от вас в залата. Наблюдавайте как те спират отварянето и преминаването на техния гард. Понякога не е повечето техника това, от което се нуждаете при положение, че не изпълнявате правилно дадена техника или принцип, и вашият инструктор ще бъде в състояние да забележи това.
 
Придобийте добра дисциплина, днешната консуматорска култура обезкуражава дисциплинирането. На нас винаги ни е предлагано удобство и комфорт. Усърдната и последователна работа не е нито удобна нито приятна.
 
Канчо Йоко Нанамия победител през 1978г. на всичките карате турнири и основател на "Еншин Карате" твърди, че малко страдание не е излишно. Ние се грижим най вече за нашият физически, ментален и емоционален комфорт през по голяма част от времето, което създава зависимости на тялото и настроенията ни. Когато ние откажем себе си от незабавни удовлетворения за сметка на по-дългосрочна цел, по този начин ние се движим към овлядяването на изкуството и на сабе си.
 
Източник: http://www.bjj-bg.com
 

жиу житцу

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес