Зареждане

UFC дариха 1 милион за изследвания на мозъка

UFC дариха 1 милион за изследвания на мозъка
Публикувано на: Януари 9, 2021 в 06:00 ч
Най-голямата ММА организация в света / UFC / обявиха в четвъртък, че са направили дарение от един милион долара за изследване на мозъка на клиника в Кливланд. Дарението от един милион долара е предназначено да помогне за финансиране на мозъчни изследвания през следващите пет години.

Според ESPN.com клиниката в Кливланд работи от десетилетие върху задълбоченото изследване на мозъка на професионални спортисти и UFC не са спрeли да ги подкрепят. Според информация от различни източници UFC са дарили над два милиона долара към днешна дата за такива излесдвания.

Проучването, което клиниката в Кливланд прави е да разучи какви са дългосрочните ефекти на ударите в главата и мозъчните травми, както и да се опита да определи всички други рискови фактори, които биха накарали боеца да има по-голяма вероятност да получи хронична травматична енцефалопатия ( CTE). Според доклада на ESPN, над 100 настоящи и пенсионирани бойци на UFC вече са взели участие в изследването.

Мозъчните наранявания в спорта са нещо, което се превърна в основна тема за разговори през последните 20 години, но особено през последното десетилетие с появата на новите технологии.

Виждали сме много спортисти в по-утвърдени спортове като американски футбол, хокей, бокс и професионална борба да бъдат диагностицирани с мозъчна травма, но досега не сме знаели много за ММА, защото все още е сравнително нов спорт.

UFC и клиниката в Кливланд се надяват, че резултатите от проучването ще им помагат да определят кои спортисти могат да бъдат изложени на по-голям риск от сериозна мозъчна травма и да предотвратят тези наранявания. Докладът също така отбелязва, че други промоции като Bellator, Top Rank и Golden Boy също са допринесли за проучванията.



Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес