Зареждане

Приходите на бойците в UFC достигнаха исторически минимум

Приходите на бойците в UFC достигнаха исторически минимум
Публикувано на: Май 24, 2023 в 16:00 ч
Заплащането на бойците на UFC отдавна е тема, която предизвиква полемики сред феновете и анализаторите, особено след напускането на Франсис Нгану по-рано тази година, което се превърна в голяма тема. Миналата седмица Нгану най-накрая обяви историческия си договор за PFL, с което развърза езиците и привлече вниманието на цялата общност. Роденият в Камерун шампион многократно беше на масата за преговори, за да си осигури по-добра сделка, но все без резултат, така че UFC се отказаха от всички дължими им периоди на ексклузивност и Франсис стана свободен агент.

През годините много бойци на UFC са настоявали за по-добро заплащане, като Ранди Кутюр, Тито Ортиз и Андрей Арловски напуснаха организацията, след като постигнаха високи резултати там, и всичко това в името на получаването на по-добри хонорари. И тримата се завърнаха, а Арловски и до днес се бие за организацията. Нищо не се промени в резултат на публичните им битки с компанията. Всъщност UFC направи стандартния си договор още по-драконовски и ограничителен.

Изглежда невъзможно Франсис някога да се върне в октагона, като се има предвид възрастта му и това, че мастилото по новия му договор за PFL още не е изсъхнало. Детайлите на договора му дават безпрецедентна свобода, като му позволяват да се боксира и вероятно без да се налага да се промотира съвместно с PFL, и може би най-вече ще гарантират, че бъдещите му опоненти от PFL ще получават справедливо заплащане (2 млн. долара на битка).

Вижте също: Франсис Нгану със 7-цифрен хонорар в PFL

През 2022 г. PFL представи подробен план за предоставяне на много по-голям процент от приходите от PPV на бойците, някъде около 50% (трябва да се отбележи, че планът се отнася само до приходите от PPV). За сравнение, UFC от много години е в диапазона 17-18% (общи приходи), което доведе до два отделни колективни иска срещу организацията. Според последните им отчети за SEC и приходите от 2022 г. този процент е спаднал до 13-14,5 %, както смята Джон Наш, благодарение на намаляването на "разходите на спортистите", което включва възнагражденията на бойците.

Тази оценка ще отбележи най-ниския дял на приходите от бойци в ерата на Endeavor и вероятно най-лошия от почти две десетилетия.

Точно така, сега бойците ще получават още по-малка част от пая и с по-тежки ограничения в договорите си, които понастоящем включват отказ от права за колективни искове.


Новата информация показва, че през миналата година UFC е реализирала огромни приходи от 1,14 млрд. долара, като около 800 млн. долара са приходите от сделки за медийни права/съдържание. Според подадените документи те са намалили разходите/заплатите на бойците с 32,8 млн. долара от 2021 до 2022 г., като са изплатили само 146 млн. долара от 1,14 млрд. долара (по-малко от 178 млн. долара през 2021 г.), въпреки че приходите са се увеличили със 110 млн. долара, а нетната печалба - със 120 млн. долара.

При обявяването на сливането на UFC-WWE излезе нова оценка на UFC за над 12 млрд. долара, което е 3 пъти повече от стойността на продажбата ѝ през 2016 г. (която възлизаше на малко над 4 млрд. долара). Сега бойците получават значително по-малки приходи от всякога, а UFC бележи небивали успехи.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес