Зареждане

Таекуондистите останаха без медал от световното

Таекуондистите останаха без медал от световното
Публикувано на: Април 15, 2018 в 08:10 ч
Източник: novsport.com
Автир: Ани Стоилкова
С добро представяне и на косъм от медалите приключиха българските представители на  световното първенство по таекуондо за юноши и девойки.
 
Надпреварата се проведе в тунизийския град Хамамет, веднага след квалификациите за младежките олмпийски игри в Аржентина.
 
Въпреки факта, че това е най-доброто представяне до момента на шампионат на планетата и олимпийски квалификации при юношите, летвата, която родното таекуондо вдигна високо в последно време не бе достигната.
 
Теодор Здравков остана на крачка от квота за младежките олмпийски игри  в Буенос Айрес и се класира 9-ти от общо 70 състезателя в категорията си. Квота взимат първите 8, което означава, че Теодор е първа резерва в случай, че някой от първите 8 отпадне.
 
Още в началото на световното първенство пък Любомир Богданов в кат. до 45 кг премина през 4 срещи, след като още в първата би световния шампион от Египет. Във вторат елиминира представителя на Беларус, след това с 13 : 8 отстрани и опонента си от Хърватска. В мача за медал Любомир срещна  таекуондист от Узбекистан и малко не му достигна, за да измъкне победа. Богданов зае 5-то място в общото класиране, което е много добро представяне за шампионата на планетата.
 
Също 5-ти в общото класиране е и световният шампион от 2017 г. Александър Джорджев. Той се бори за първа година при юноши в кат. 59 кг. Сашо премина през четири битки, като във всичките нашето момче показа надмощие. С категоричен успех 34:4 в полза на Джорджев срещу канадец, той реши първата среща. Победата му го изпрати в битка с представител на Аржентина, който също не успя да пребори нашето момче, а в третия мач Сашо разби опонента си от Индия с повече от 20 точки разлика.
 
Двубоят му за медал бе срещу турчин, който Джорджев вече е побеждавал в предишни първенства. В решаващия момент обаче, спорно съдийско отсъждане за равенство и "златна точка" в полза на опонента му, спряха национала ни на косъм от медала.
 
Участие на световното първенство в Тунис взеха и Атанас Йорданов – 48 кг, Румина Кирчева – 44 кг, Даниел Ладжев – 51 кг, Димитър Петров – 55 кг, Теодор Здравков – 63 кг, Ванеса Маркова – 46 кг, Луиза Заиева – 55 кг и Кристиян Златев +78 кг.
 
Треньори на таекуондистите за турнира бяха Димитър Михайлов, Николай Богданов, Ангел Кирчев и Христо Михалчев. Националите ни играха добре, но не достатъчно за да преминат препятствията по пътя към световните медали.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес