Зареждане

Министър Нейков поиска инструктори по бойни изкуства от Япония

Министър Нейков поиска инструктори по бойни изкуства от Япония
Публикувано на: Септември 25, 2009 в 14:30 ч

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и посланикът на Япония Цунехару Такеда, обсъдиха възможността за бъдещо сътрудничество в областта на бойните спортове, както и идеята, инструктори по бойни изкуства от Страната на изгряващото слънце да проведат треньорски курсове у нас. Министър Нейков изрази желание в бъдеще те да останат и на работа в България. "Японското правителство има специални програми за подпомагане на спорта, като в България оказваме съдействие на федерациите ви по сумо, джудо и кендо", съобщи посланик Такеда. От своя страна министър Нейков изрази благодарност за подкрепата и пожела това сътрудничество да продължи и да се разширява. 

 

"Бойните изкуства са религия, начин на живот, който ние искаме да усетим с ваша помощ. България има бронзов медалист в джудото от Олимпиадата в Атина през 2004 г. - Георги Георгиев. Японските специалисти по бойни изкуства са може би най-добрите в света и ние имаме желание да приемем семинар, на който те да предадат опита си на българските треньори с опция след това да подпишем договори за съвместна работа. Има възможност, Карате До да стане олимпийски спорт, което допълнително засилва нашия интерес", каза министър Нейков.

В процеса на разговора стана ясно, че треньорът на единствената ни олимпийска шампионка от Пекин, Румяна Нейкова като ученик се е занимавал с Карате Киокушинкай. В социалистическия стой обаче, възможността за развитие в бойните изкуства е била силно ограничена, което накарало Свилен Нейков да се насочи към гребането. Посланик Цунехару Такеда поздрави спортния министър за успеха на неговата съпруга на Игрите през 2008 г. и за новия пост, който заема. Името на Калоян Махлянов-Котоошу, който прави фурор в сумото, също не бе подминато на срещата. Министър Нейков и посланик Такеда се договориха да продължат и в бъдеще контактите за двустранното сътрудничество в областта на масовия и професионалния спорт.

 

Източник: БТА
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес