Зареждане

Изхвърлиха Иран от джудото

Изхвърлиха Иран от джудото
Публикувано на: Октомври 23, 2019 в 15:00 ч
Международната федерация по джудо наложи забрана на Иран за участие в състезания заради отказа на страната да се изправя срещу израелци, съобщава БГНЕС.

Федерацията издаде временна забрана миналия месец, докато разследваше доклад, в който се споменава, че джудист е получил нареждане да загуби умишлено на Световното първенство, за да избегне среща с израелец в следващия кръг.

„След събитията, които се случиха по време на последния световен шампионат в Токио през тази година, се обявява окончателната забрана на Иранската федерация по джудо от участие в международни състезания“, споделиха от Международната федерация в свое изявление.

Иранецът Саеид Молаеи, защитаващ световната си титла на първенството в японската столица през август, призна, че е получил нареждане да откаже полуфинала си, вместо да се изправи срещу представител на Израел във финал в категория до 81 кг. 27-годишният джудист отстъпи в полуфинала и впоследствие загуби и в спора за третото място. Молаеи сподели по-късно, че е бил инструктиран да се оттегли от шампионата от президентите на Иранската федерация по джудо и Иранския олимпийски комитет.

Отхвърляйки обвиненията по свой адрес, от Иранската федерация отрекоха за напрежението, поставено върху Молаеи да се оттегли от Световното. Джудото е един от най-силните спортове в Иран и забраната идва като сериозен удар по амбициите на страната девет месеца преди старта на Игрите в Токио. Очаква се Техеран да обжалва решението на Международната федерация по джудо пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес