Зареждане

Борците потъват в черна дупка

Борците потъват в черна дупка
Публикувано на: Септември 12, 2014 в 23:28 ч

Българските борци потъват все по-надолу в черна дупка на световното, пише "Труд". Финалната категория при жените и стартът на класиците не спряха пропадането в ташкентския "Дворец на спорта". В адската конкуренция изгоряха двама от световните ни шампиони.

Явор Янакиев (74 кг) влезе "на скорост" в битката и на 1/16-финала преодоля с темпо и самочувствие Немиц (Сърбия) с 3:0. Последва безпроблемно минаване през Хосе Кова (Венецуела) - 5:0. И двамата не бяха от класата на световния шампион от Баку 2007. Същото може да се каже и за грузинеца Датунашвили, но схватката се разви лошо за българина, пропуснал шансовете си от партер. При равенство 2:2 Янакиев загуби, защото заработи два пъти по 1 точка срещу 2 от една хватка на съперника.

Развръзката донесе много разочарование в щаба на старши треньора Армен Назарян, защото на тепиха Янакиев видимо "имаше ток". Последва нов грузински удар по нашите. №1 в света от Москва 2010 - Христо Маринов, отстъпи в кат. до 86 кг пред ветерана Гегешидзе, завърнал се в голямата игра след двегодишно отсъствие. Отново равностоен сблъсък и отново... достойна загуба - 3:4.

Кошмарът продължи с последната категория при жените. Елина Васева (63 кг) първо си поигра на котка с мишка с Оливейра (Бразилия) - 10:0 за 2,43 мин. Но забавлението бързо свърши в сблъсъка срещу показалата средна класа Мамашчук (Беларус) - 8:10.

До края класиците имат още 5 шанса да прибавят отличие към бронза на Тайбе Юсеин при жените. Досега 20 страни са спечелили медали.

Двама руснаци изгоряха показно. Бейзик (САЩ) елиминира олимпийския шампион Власов в кат. до 75 кг. Над 200 фена и легендата Карелин се явиха с фланелки с надпис "Руска сила" и лика на звездата на Сборная. Но Власов загуби от американец, а пред 7000 зрители Бикбаев (85 кг) бе разнасян като пазарска чанта по тепиха от Сорей (Куба).

Късметът не покри Явор Янакиев и на тепиха, след като борецът успя да направи чудо и да се качи без виза на полета от Истанбул до узбекистанската столица. Нов паспорт на световния шампион от Баку 2007 станал причина визата му да се окаже невалидна и да провокира разправии на летището. Спорове, телефонни разговори и сканадали се разиграли между българския щаб и представители на компанията, отказващи според правилата и съответните глоби да качат пасажер без виза.

В цялата суматоха обаче борецът успял да омае новопристигнала служителка на чекинга, която не била запозната с проблема. И с усмивка му издала бордна карта. Така Янакиев попаднал на полета за Ташкент. А на местното летище генерал от полицията, който бил шеф и на борцов клуб, разрешил проблема с влизането. За жалост късмета на българския ас го загърби на 1/4-финала.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес