Зареждане

Борци сменят категории и стилове в преследване на квоти

Борци сменят категории и стилове в преследване на квоти
Публикувано на: Март 5, 2020 в 07:49 ч
Борци сменят категории, стилове и държави в преследване на олимпийски квоти в оставащите две олимпийски квалификации. Предстоят континентални пресявки и последната, световна в София от 30 април до 3 май.

Така кубинецът Оскар Пино, световен вицешампион от 2019-а в класическата борба, сменя стила и ще стартира при свободняците на Панамериканския шампионат в Отава (Канада) от 6 до 9 март. 26-годишният състезател в тежка категория реши да направи промяната, в опит да спечели олимпийска квота. Само финалистите взимат визи за Токио 2020.

Ако Пино си осигури участие на игрите, ще повтори постижението на руснака Билял Махов, който през 2015-а спечели квоти и в двата стила за игрите Рио 2016.

Но за разлика от представителя на сборная кубинецът няма да има възможност да избира. Спечелената от него квота в класическия стил на мондиала в Кахазстан през 2019-а той бе принуден да я отстъпи на Михайн Лопес, трикратен олимпийски шампион. Пино на два пъти загуби от именития си съотборник в директните срещи помежду им в германската Бундеслига.

Още миналата година Оскар дебютира в състезания при свободняците. На панамериканските игри той зае второ място, а на континенталното първенство завърши трети. И в двата случая той не успя да стане първи заради основния си конкурент в категорията – Ник Гваздовски (САЩ), който и сега в Отава ще бъде най-сериозният му противник за квотата. Но, ако жребият бъде благосклонен и двамата попаднат в различни потоци на схемата, то ще се срещнат чак на финал. А това ще гарантира виза и на двамата.

Промени прави и Армения в опит да спечели олимпийска квота на европейската квалификация в Будапеща от 19 до 22 март. Руският борец Хаджимурад Гацалов ще направи дебют за новата си страна в категория до 97 кг на свободния стил. Гацалов е златен медалист от олимпиадата Атина 2004 и пет пъти №1 в света, който започна този олимпийски цикъл като треньор в Кахазстан.

Така, ако спечели виза за Токио 2020, в тази категория ще се съберат четирима олимпийски шампиони. Останалите са Абдулрашид Садулаев (Русия), Шариф Шарифов (Азербайджан) и Кайл Снайдер (САЩ).

А на 37 години Гацалов ще бъде и най-възрастният борец на турнира.

Азерът Торгул Асгаров пък тръгва в преследване на трети медал от олимпийските игри в трета различна категория.

27-годишният борец в свободния стил ликува със златото в Лондон 2012 при 60-килограмовите, а в Рио 2016 взе сребро на 65 кг. Сега на квалификацията в Будапеща асът ще замени травмирания Хаджимурад Гаджиев и ще гони квота в категория до 74 кг. В тази категория за азерите бронз в Рио 2016 спечели Джабраил Гасанов, който сега ще се пробва на 79 кг.

Българските борци също са в трескава подготовка за квалификациите, като класиците и жените от днес са на лагер в Будапеща, Биляна Дудова тренира по индивидуална програма в Турция, а сборът на свободняците е в Сливен.

Момчетата на старши треньора Валентин Ангелов, имаха няколкодневни кондиционни тренировки, водени от Ник Станчев. При свободняците България също подготвя изненада. В навечерието на квалификационния турнир наш паспорт получи чеченецът Ахмед Батаев, който ще дебютира за страната ни в категория до 97 кг. През януари роденият в Грозни 29-годишен борец стана шампион на България на първенството в София.

Същевременно Международната федерация по борба (UWW) за втори път отмени азиатската квалификация заради коронавируса. Първоначално надпреварата трябваше да е в китайския град Сиан, после бе преместена в Бишкек (Кахазстан), но заради нарастване на заразата състезанието бе отменено. Очаква се до седмица UWW да излезе с решение за новата дестинация на турнира.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес