Зареждане

Има ли шанс да видим бокса отново на Олимпийските игри?

Има ли шанс да видим бокса отново на Олимпийските игри?
Публикувано на: Декември 6, 2022 в 17:00 ч
Sportal.bg
Членовете на Изпълнителния съвет на Международния олимпийски комитет (МОК) проведоха конструктивна дискусия с привържениците на Международната боксова асоциация (IBA), които организираха протест пред централата в Лозана с искане боксът да бъде включен в програмата на Игрите през 2028 година, съобщи говорителят на МОК Марк Адамс, цитиран от ТАСС.

По-рано днес привърженици на бокса, водени от бившия световен шампион и сребърен олимпийски медалист от 1988 година Рой Джоунс младши, протестираха пред сградата на МОК с искане спортът да бъде част от Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028.

"Да, имаше демонстрация на привърженици на IBA близо до централата на МОК. Ние изслушахме хората, които изразиха своите опасения. Нашият екип се срещна с тях, оказа се конструктивна дискусия. Но Изпълнителният съвет на МОК все още не е взел решение относно бокса. Това ще бъде обсъдено през следващите два дни, все още не са взети решения", каза Адамс.

През 2019 година МОК лиши IBA (тогава известна като AIBA) от нейния статут, тъй като организацията беше изправена пред финансова и управленска криза. МОК поиска реформи от международната федерация, но редица от тях все още остават неизпълнени. Заради санкцията задачата по организирането на олимпийските състезания на Игрите в Париж 2024 беше поета от МОК. Също така беше решено боксът да не бъде включен в програмата на Олимпиадата през 2028 година в Лос Анджелис за момента.

От декември 2020 година начело на IBA е Умар Кремльов от Русия. На 27 август той каза, че не вижда пречки за връщането на олимпийски статут на централата до 2024 година, тъй като IBA извършва всички необходими реформи.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес