Най-големият сайт за бойни спортове

       

Винг Тчун- комерсиализация и мит

Дискусии за различните традиционни бойни изкуства, тяхното приложение и принципи.

Re: Винг Тчун- комерсиализация и мит

  0     Мнениеот matrix на 20 Мар 2016, 23:00

Исках да кажа,че самите китайци започват все по целенасочено да се занимават с муай за сметка на традиционните си стилове,
http://fightland.vice.com/blog/the-kung-fu-muay-thai-is-alliance-blooming
Аватар
matrix
 
Мнения: 3
Регистриран на: 31 Дек 2014, 21:31
Град: Бургас

Re: Винг Тчун- комерсиализация и мит

  0     Мнениеот pikaso1212 на 21 Мар 2016, 12:12

Че то в третия филм за Ип Ман, където се бие срещу Тайсън се видя колко струва винг-чун срещу бокса. Тайсън (героя му) си поигра с Ип Ман 3 минути, а после прегръщаше дъщеря си и си играеше с нея радостен сякаш не се е бил с "най-великия боец за всички времена", докато Ип Ман като си тръгна вървеше все едно е упълнил гащите. Точно в третия филм бокса не беше злепоставен, а във втория си спомням, че боксьора претрепа един майстор на кунг-фу.
След появата на ММА се вижда къде са най-добрите бойци и на какво ниво са азиатците, които летят само по филмите. Може и да е спорно това, което ще кажа и някой да не се съгласи с мен, но смятам, че дори преди да се появи съвременният ММА и да може да се бият бойци от различни континенти, пак западните бойци, пък ако щете и западните методи на бой (не казвам изкуства, защото на Запад боя не е изкуство с форми и пируети) са били по-добрите и ефективните от източните. Бокса и борбата се зараждат по цял свят и имат своите локални вариации, но особено силно развитие получават в древна Гърция и Римската империя. После бокса еволюира до днешния вариант именно на Запад. В Колизеума са се биели бойци от целия познат свят и най-страховити и всепризнати са били траките. Не мисля, че един монах от Шао Лин който е 1,60м би бил 100% победител срещу един див трак например.
pikaso1212
pikaso1212
 
Мнения: 36
Регистриран на: 23 Дек 2011, 11:19
Град: Plovdiv

Re: Винг Тчун- комерсиализация и мит

  0     Мнениеот българиец на 21 Мар 2016, 18:17

Няма такова нещо като "див трак", защото това е първата и най-древна цивилизация. Освен това, "траки" е неправилно и къснопоявило се наименование на еднородна маса хора, които, делейки се на племена/региони са имали своите наименования (основно само заради това се включих в тази тема, но реших да не отклонявам, затова ще продължа коментара). Диваци са били жълтурите (и всички цветнокожи) и такива са и до ден днешен, въпреки даденото им от докосването им до света на белия човек. Имат си качества, които не е редно да се отричат, но там свършва всичко с "великата източна цивилизация".

На същия принцип, който изказваш, някои твърдят, че най-доброто оръжие през вековете е било самурайският меч - да, много остър, лек и функционален. Но явно, че европеецът е могъл да носи тежка броня, тежко оръжие, не задължително меч и да се бие с него точно защото физически е по-силен.

Винг Чун има единствено няколко интересни и полезни похвата (не е единственото източно бойно изкуство в този аспек), но от там насетне е толкова незавършен... Изобщо темата е излишна и като за млади, които тепърва навлизат, било само като интерес, в сферата на бойните изкуства.

А MMA е праивлник, не стил. И никога няма да бъде второто. Нито пък ако си състезател в тези боеве задължително ще си успешен срещу всеки страйкър или граплър, всичко е до боеца.
Аватар
българиец
 
Мнения: 289
Регистриран на: 06 Мар 2012, 17:37

Re: Винг Тчун- комерсиализация и мит

  0     Мнениеот StefanWSLVT на 02 Окт 2019, 14:12

Прочетох всички мнения до тук, за да мога да придобия представа как мислите, какво Ви харесва и какво не. Ще се опитам да отговоря по възможност на всички въпроси, които се разискват.
1. Хората от EWTO са прави да натъртват на тяхното произношение - Винг Тсун. Това е така, защото създателят на тяхното направление има авторско право или по-правилно е да се каже патент. Именно поради тази причина са патентовали и специфично облекло, което е с марката им - да става дума за бизнес. Но това не е само при тях, и в карате се носи кимоно, и в айкидо се обличат с хакама и т.н.
2. Разбирам, че непрестанната им самореклама дразни, но кой краставичар на пазара не хвали своята стока, като най - най...Ако се замислите, ще видите, че всеки инструктор го прави под една или друга форма.
3. Стилът е създаден наистина съобразно физичните закони и математическа прецизност, което на хартия го прави изключително ефективен. Но! Как се представя даден стил зависи не от неговата теоритична обосновка, а от хората, които го преподават и практикуват. Ето защо, не съдете за Винг Чун, каква система е само защото сте гледали един двубой, или една тренировка в дадена школа.
4. Добре е да се прави разлика между бойни изкуства и бойни спортове, когато става въпрос за мачове на ринга или тепиха. На всички е извесно, че всеки спорт има правила, а правилата са за да ограничат дадени действия, които биха довели до травми за спортистите. Ето защо, един майстор на меча не би имал шансове с голи ръце на ринга, и обратното - рингов боец трябва да е луд, за да си опита късмета срещу въпросния майстор. Винг Чун е бойно изкуство и като такова то се изучава без оглед на травмите, които бихте нанесли на своя противник. Когато обаче трябва да се бият на ринга те нямат тази свобода. Единственият вариант е да не правят Винг Чун. В този случай трябва да се бият с прийоми, които или са им слабо познати, или да импровизират(което меко казано е пълна глупост). Това го казвам от личен опит, защото от 1987 до 2002 съм се бил на турнири по Карате, Таекуондо, Кунг Фу и др. Като казвате, че Винг Чун не смеят да се пускат по състезания, не сте прави. Преди EWTO имаше една друга организация в България -EEWTO. Ако Ви се занимава, може да проверите в съответните федерации по Карате, Кик бокс, Муай Тай, Таекуондо и Кунг Фу за периода от 1987 до 1997 - ходели сме навсякъде и сме побеждавали навсякъде. След 1997 тази организация престана да съществува, а от някъде се появи нов играч - Ст.Багалев, който стана представител на EWTO.
5. Освен EWTO в България има много клубове където се тренира Винг Чун(само в София са повече от 15). За хората, които биха се запитали, каква е разликата - разликата е огромна, бих казал дори, че приликата е само и единствено в сходството на имената.
6. Филмът за Ип Ман е донякъде исторически достоверен, защото отразява реални случки от неговия живот. Що се касае до срещата му с боксьора, то това също е реален двубой, но не между Ип Ман и "световния шампион по бокс", а между негов ученик - Вонг Шун Люн и европейският шампион по бокс за 1959(ако не ме лъже паметта).
7. Двубоят между Емин Бозтепе и Уилям Чонг е силно компрометиран, защото видеото спира на 27 сек, а истинският запис е повече от 1 минута. Това, което се показва е в полза на Емин Бозтепе, но истината е малко по-различна. Когато Грейси предизвика Бозтепе, и двамата бяха наясно, че двубой няма да има, защото който загубеше срещата, щеше да загуби бизнеса си. И още нещо, Грейси искаше двубоят да е под егидата на UFC, докато Бозтепе предложи двубоят да е в Европа...Всеки държеше на своето и затова още не се е случило:).
8. Дали Брус Лий се е бил някога - да бил се е и то много пъти, но в Хонг Конг. Когато отива в Америка просто не му се е налагало да го прави. Самият факт, че негови ученици стават едни от най-извесните майстори по различни БИ говори сам за себе си. Такива са: Джим ле Бел(граплер), Таки Кимура(каратист), Ед Харис(кемпо), Дан Иносанто(ескрима), Ричард Бустило(световен шампион по бокс за кадети) и още много други.
9. Това е последно. Относно майсторите, които идват в България и дали схващаме това, което ни показват. Мисля че успяваме и да разберем това-онова. Щом на световното първенство 2018 на WTKA(това е световна организация, която е обединила 38 световни федерации от всякакви бойни изкуства), Винг Чун отбор от 4 човека успя да спечели 2 световни титли, 3 сребърни и 3 бронзови медала - май не само учиме глупости, които нямат стойност!!!
StefanWSLVT
StefanWSLVT
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Юни 2012, 15:23
Град: Sofia

Re: Винг Тчун- комерсиализация и мит

  0     Мнениеот ChrisGarland на 29 Дек 2020, 01:43

Абе ,,майстори,, защо така плюете даден стил , още повече Уин-Чун? Така! Сега ще кажа нещо , което няма да повярвате - познавам човек , който навремето е допринесъл много за разпространението на Уин-Чун в България и нещо повече - бил е на семинари тук в София с Грандмайстор Люнг Тинг. На тези семинари , самия Люнг Тинг е разказвал интересни случки от своя професионален живот! Така например в Сърбия , прилагайки Уин-Чун , Грандмайстор Люнг Тинг е нокаутирал 9-ти дан Тае-Куон-До! А има и още подобни случки... И за да завърша ще кажа следното : НЕКА НЯКОЙ МЕ НАПРАВИ КАТО ГРАНДМАЙСТОР УОН ШУН ЛЮН...пък тогава ми елате и кикбоксьори и ММА-ци и каквито искате... Гарантирам ви , че тогава ще пеете друга песен за Уин-Чун :frown: !!!
ChrisGarland
ChrisGarland
 
Мнения: 4
Регистриран на: 29 Дек 2020, 00:21
Град: Дупница

Re: Винг Тчун- комерсиализация и мит

  0     Мнениеот ChrisGarland на 29 Дек 2020, 02:02

Оу,извинявам се! Забравих най-важното! Някой от вас ,,велики разбирачи,, би ли ми отговорил на въпроса ,,Защо Ройс Грейси е отказал битка с Емин Бозтепе,,?
ChrisGarland
ChrisGarland
 
Мнения: 4
Регистриран на: 29 Дек 2020, 00:21
Град: Дупница

Re: Винг Тчун- комерсиализация и мит

  0     Мнениеот българиец на 24 Апр 2021, 11:50

Бягайте от тука с тия глупости бе, неуки, ама философи! 15 години, като си се бил и си "побеждавал навсякъде", ами и "сте побеждавали навсякъде", кажи няколко имена, години, турнири... Е такива палячовци на обяснения сте всички, практикуващи този недодялан стил - еди кой си майстор еди кога си пребил някакъв друг, ама място, дата, имена - няма. И щом си мислиш, че в другите няма техники, които спортните правилници им ги забранява си е ясно и изобщо каква представа имаш за нещата.
Аватар
българиец
 
Мнения: 289
Регистриран на: 06 Мар 2012, 17:37

Re: Винг Тчун- комерсиализация и мит

  0     Мнениеот StefanWSLVT на 11 Май 2024, 20:25

Китайците казват:
"Всяко бойно изкуство е толково добро, колкото практикуващия го..."
Един от най-добрите бойци на Винг Чун - Вонг Шун Люн споделя своите мисли за това така:
" Винг Чун Кунг Фу на теория е перфектното бойно изкуство...за съжаление само на теория, защото го тренират хора, а хората са си просто хора и непрекъснато правят грешки...майсторлъка във Винг Чун е умението максимално бързо да корегираш собствената си грешка, и максимално бързо да се възползваш от чуждата грешка"
Толкова що се касае до ефикасността на Винг Чун.
Относно школата, за която тук става въпрос, то решението да го превърнат в бизнес си е тяхно...добре е да знаете, че съществуват много други, които не практикуват бизнес модели, а Винг Чун.
Също така е добре да знаете, че както в Карате, така и във Винг Чун има много стилове.
В България основно се практикуват два:
- Винг Тсун - това е школата, която се обсъждаше тук
- Винг Чун - това е вариантът практикуван от повечето школи.
Аз самия тренирах първия вариант 13 години, както и втория вече 24 години...това всъщтност ми позволява до известна степен да мога да дам коректна информация и за двете направления.

българиец написа:Бягайте от тука с тия глупости бе, неуки, ама философи! 15 години, като си се бил и си "побеждавал навсякъде", ами и "сте побеждавали навсякъде", кажи няколко имена, години, турнири... Е такива палячовци на обяснения сте всички, практикуващи този недодялан стил - еди кой си майстор еди кога си пребил някакъв друг, ама място, дата, имена - няма. И щом си мислиш, че в другите няма техники, които спортните правилници им ги забранява си е ясно и изобщо каква представа имаш за нещата.

Много смелост се иска да се скриеш зад някой никнейм и да почнеш да се правиш на велик...но все пак ще отговоря частично, за да може да се провери.
Първият ми турнир е през 1989 открито първенство по Карате. Индивидуално второ място(бях дисквалифициран на финала срещу тогавашният председател на Карате федерацията - Явор Дянков) и трето място отборно на Фул контакт. Последният ми двубой е през 2002 и е срещу Камен Георгиев(известен доайен в ММА). Както се вижда от годините 1989-2002 това е 14 години. През 2012 вече като ветеран, започнах отново да се състезавам, като от тогава до сега имам 12 републикански титли, 2 балкански, 3 европейски, както и световен шампион за 2018(сребърните и бронзовите няма да ги споменавам)
StefanWSLVT
StefanWSLVT
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Юни 2012, 15:23
Град: Sofia

Предишна

Назад към Бойни изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron