Най-големият сайт за бойни спортове

       

Слабите гени извинение ли са?

Всякакви дискусии относно различни тренировки и упражнения.

Слабите гени извинение ли са?

  0     Мнениеот TheRebel на 14 Мар 2019, 12:14

Искам да попитам форума следното: Слабите гени могат ли да са извинение?
Защото доста често го чувам като извинение да не се поддържа елементарна физическа кондиция и да се избягват вредните храни и напитки. Хората си оправдават мързела със "слаби гени" и това ме дразни. Не просто защото е тъпо, а защото е напълно обратно на логиката - ако наистина си със "слаби гени", това значи че трябва да се грижиш за себе си дори повече от нормалното за да ги компенсираш.

И твърдя дори че слабите гени са мит. Или не точно мит, но огромно количество хора си мислят че спадат към по-ненадарената страна, докато всъщност са в норма. Повечето хора имат средностатистически гени. Не са слаби, не са и силни - просто са нормални. Много силните и много слабите са маргинали. Мнозинството се намираме в средата на кривата на разпределението.

Имам и един интересен въпрос: Имаме двама мъже на близка възраст, близки ръст и килограми, но първия е генетично по-надарен от втория като чист атлетизъм. Може ли втория, ако не да надмине по атлетически показатели първия мъж, поне да може да го изравни донякъде, ако уговорим че по-атлетичния не тренира нищо и не се грижи за здравето си, а другия точно обратното - тренира непрекъснато и внимава какво яде и пие?
Аватар
TheRebel
 
Мнения: 435
Регистриран на: 27 Апр 2015, 13:49
Град: София

Re: Слабите гени извинение ли са?

  1     Мнениеот Каньо на 14 Мар 2019, 14:23

Гените не са извинение Ребъл .
Има ли труд и постоянство човек с лоши гени може да постигне много.
Относно втория ти въпрос,няма точен отговор.
Има хора които не тренират но са добре генетично и изглеждат все едно не излизат от зала ,а такива които тренират двуразово и по нищо не разбираш че го правят
Аватар
Каньо
 
Мнения: 568
Регистриран на: 28 Дек 2014, 23:18
Град: Провадия

Re: Слабите гени извинение ли са?

  1     Мнениеот sparatok на 14 Мар 2019, 18:41

Поставеният от теб сценарий е напълно възможен. Мога да дам личен пример със съученик , който на 14 години ни биеше на 100 метра бягане с по 20 метра. А всички тренирахме. Сега е торба с лайна и едвам ходи.
Слабите гени не са извинение.
Виж слабоумието извинява всичко.
sparatok
sparatok
 
Мнения: 33
Регистриран на: 06 Юни 2015, 11:51
Град: Capua

Re: Слабите гени извинение ли са?

  2     Мнениеот TERES на 18 Мар 2019, 01:02

Ребъл, когато хората ползуват думата гени като дъвка, имай едно на ум.

Има зеленчуци с по-богат геном от човешкия. Но за разлика от този на зеленчуците, огромен дял от човешкия геном се изменя епигенетично. От средата, мислите ти, решенията ти, действията ти, заниманията ти, промените в характера и физиологията ти, нанесени от самия теб.

Епигенетичните промени се предават до 14-15 поколения напред. A такива се нанасят постоянно, от всяко поколение. Ако приемем, че ново поколение се появява на всеки 25-30 години, т.е години на оптимални възпроизводителни възможности на един мъж, в името на играта с цифри, всеки един от нас е отговорен за генома на наследниците си след около 375-450 години. Какъв би бил техният интелектуален и физически потенциал, какви биха били адаптивните им способности към напрежение - интелектуално и физическо. Техните характери. Заболявания или липса на такива. Колкото по-висок и далечен напредък бележиш в жизнения си път, толкова по-високо стъпало пъхаш под краката на тези след теб, от където продължават. Или падат.

Това, че нещо е заложено, било то ниски базови физически възможности спрямо други - не означава, че е перманентен недостатък. Тук идва ролята на епигенома. Той, под твое влияние и това на средата изменя функцията на гените. Код, зададен за да работи по определен начин и набор от механизми. Промени върху работата му могат да бъдат нанасяни. Постоянно.
Не съм привърженик на категоризирането на генома като дар или като наказание.

Мързел, безотговорност и оправдания с понятия, които не разбираме. Номерът е да се разчита и слушащите оправданията също да не разбират.

Оправдаване с "лоши гени" и отхвърляне на отговорността за подобряването им.
Аватар
TERES
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Авг 2015, 19:18
Град: Банско

Терес

  0     Мнениеот TheRebel на 18 Мар 2019, 06:28

Терес, да, сега като го писа се заинтересувах малко за тези гени, наистина интересна материя. :)
Аз зная че човек като придобива нови умения изгражда нови синапси например. Което си е манипулиране ако не на гена, то поне физчески по някакъв начина на мозъка, тоест човек е в силата си да се самоизменя до голяма степен. Играта не е свършила с раждането.
Аватар
TheRebel
 
Мнения: 435
Регистриран на: 27 Апр 2015, 13:49
Град: София

Re: Слабите гени извинение ли са?

  0     Мнениеот Ivantraev на 08 Окт 2019, 17:09

Не, не са извинение.
Ivantraev
Ivantraev
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Окт 2019, 17:03
Град: София

Re: Слабите гени извинение ли са?

  0     Мнениеот shtangata83 на 22 Апр 2020, 21:54

Мързела е добро извинение :!:
shtangata83
shtangata83
 
Мнения: 14
Регистриран на: 18 Дек 2019, 13:55
Град: Sofia

Re: Слабите гени извинение ли са?

  0     Мнениеот SofaPa26 на 20 Юни 2021, 17:55

Гените влияят на нашето поведение, но тяхната сила не е неограничена. Връзката между гените и поведението изобщо не се ограничава до еднопосочното влияние на първите върху последните. Поведението може също да повлияе на гените и това влияние може да бъде проследено както в еволюционна времева скала, така и през целия живот на отделен организъм.
Последна промяна SofaPa26 на 20 Юни 2021, 18:19, променена общо 1 път
Пиша статии в RB
Аватар
SofaPa26
 
Мнения: 2
Регистриран на: 20 Юни 2021, 17:36


Назад към Тренировки и упражнения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron