Най-големият сайт за бойни спортове

       

АЙКИДО

Дискусии за различните традиционни бойни изкуства, тяхното приложение и принципи.

Има ли смисъл да започвам да тренирам?

-Да
3
27%
-Не
5
45%
-Абе ти си знаеш
3
27%
 
Общо гласове : 11

АЙКИДО

  0     Мнениеот mmasobt на 08 Яну 2017, 19:33

Близо до мен има школа по айкидо.За първи път ще имам досег с това изкуство..може ли някой да си изкаже мнението за това колко е ефективно и дали си заслужава?
Аватар
mmasobt
 
Мнения: 9
Регистриран на: 08 Яну 2017, 19:21
Град: Pernik

Re: АЙКИДО

  0     Мнениеот pikaso1212 на 09 Яну 2017, 11:47

Много зависи в какъв град живееш. Ето например аз съм израснал в малък град, където избора за трениране на бойни изкуства беше много малък... имаше борба и джудо и епизодично се появяваше някаква школа по шотокан-карате, таекуон-до, винг-чун, но изчезваха бързо поради малкото трениращи, понеже града е малък. Понеже нямахме избор, но искахме да се докоснем до някакво бойно изкуство, то и Тай-Бо да бяха отворили в града, веднага с моите приятели щяхме да отидем да тренираме.

Та, въпроса ми е, дали имаш избор да тренираш друго бойно изкуство, защото Айкидо не е особено приложимо в реален бой и неговата неприложимост е дискутирана във форума надълго и широко. Като философия ще ти даде шанс да се докоснеш до азиатската култура и идеите на бойните изкуства, дори ще има и малка практическа част като примерно ще научиш някой друг ключ на китката и дотам. Ако искаш да тренираш нещо практично, то насочи се към борба, бокс, джудо, самбо, карате, абе, каквото и да е само не и айкидо, понеже май наистина ми е трудно да посоча бойно изкуство, което да е по-непрактично от него.

Ако няма избор в града ти или просто искаш да практикуваш някакво бойно изкуство, то отиди и виж как са тренировките по айкидо. Тренирай един месец примерно и си прецени дали ти харесва или не.
pikaso1212
pikaso1212
 
Мнения: 36
Регистриран на: 23 Дек 2011, 11:19
Град: Plovdiv

Re: АЙКИДО

  0     Мнениеот mmasobt на 09 Яну 2017, 21:30

Супер,благодаря за отговора ти.Имам избор..избирам между айкидо и смесени бойни изкуства,като там вече тренировките са добри и треньорите професионалисти.А за непрактичността..би ли ми обяснил ако знаеш де..на какво се дължи това и общо взето какво мога да науча в айкидото?
Аватар
mmasobt
 
Мнения: 9
Регистриран на: 08 Яну 2017, 19:21
Град: Pernik

Re: АЙКИДО

  0     Мнениеот pitbulll08 на 10 Яну 2017, 00:05

Моят съвет е въобще да не си губиш времето и парите с айкидо, майстори самозванци, никаква практическа насоченост, учат те на абсолютно неприложими в реален бой техники. Лично мнение.
Аватар
pitbulll08
 
Мнения: 167
Регистриран на: 01 Ное 2016, 11:29
Град: Бургас

Re: АЙКИДО

  0     Мнениеот pikaso1212 на 10 Яну 2017, 01:06

Айкидо като философия е супер, ще имаш усещането, че тренираш изкуство, а също ще имаш чувството, че овладяваш някакви свръхефективни техники, защото на демонстрация и тренировка всичко изглежда отлично и супер ефективно. Уви, напрактика уменията, които ще придобиеш ще можеш да си ги използваш единствено в залата. Ще се заблуждаваш, че Айкидо може да ти помогне да се защитиш от нападател с пистолет, нож, меч, щилка и каквото ти дойде на ум. :DD

Полезните неща са няколко наистина добри ключа на лакътната става и китката, които обаче, за да се приложат в реален бой трябва да бъдат подготвени с техники, които в Айкидо липсват. Ето например същите ключове ги има и в Крав Мага, но там подготовката за тях е наистина ефективна... удари, захвати, лакти, колене, чак тогава ключ, докато в Айкидо подготовката за тези ключове изглежда така: противника замахва, ти му хващаш ръката и му правиш ключ, което, както казва Бас Рутен в едно интервю, няма как да стане срещу човек, който поне малко е тренирал бойни изкуства.

Проблемът на подобни бойни изкуства е, че ти дава някакво усещане за сигурност, което обаче е напълно измамливо. В залата неутрализираш без проблеми нападател с нож и примерно това може да ти даде увереност да се пробваш на улицата като някой ти извади нож вместо да си плюеш на петите и да избягаш. Честно казано според мен, като се абстрахирам от филмите и демонстрациите, шансът трениран човек, да речем в считаното за най-ефективното бойно изкуство- Крав Мага, да оцелее в реален бой с нож срещу нетрениран нападател е не повече от 30% и то само, ако тренираният е богът на Крав Мага. Ако срещу себе си има човек, който е специалист в боя с нож шансът на Крав Мага богът пада до не повече от 5%. Айкидо майсторът би имал дори по-малък шанс.

Ако целта ти е да се научиш на ефективна самоотбрана, то съветвам те да не се насочваш и към ММА. Това е спорт и в някои определени аспекти пречи за реалната самоотбрана. Давам ти следния пример за това колко пагубно може да въздейства на психиката ти като боец тренирането на ММА по отношение на реален бой. Има един клип, в който ММА професионален боец го пускат да пробва да неутрализира нападател с гумен нож. Инстинктивно ММА боеца тръгва да търси клинч срещу нападател с нож?!? eek Резултатът мисля е ясен за всички.
Друг пример може да се даде с Киокушин, където дълго практикуващите го свикват, че на състезания не са позволени удари с ръце в главата и в реален бой често ръцете и гарда им е на нивото на гърдите им, при което главите им стърчат напълно незащитени.

Ако търсиш нещо наистина ефективно за самоотбрана, то най-добре да се насочиш към системи, които са създадени не за спорт, а за оцеляване като например Крав Мага, Бойно Самбо, Муай-Тай или Винг-Чун, макар че последното е яко комерсиализирано, но резултатите му в реални боеве са доста добри. Като допълнение може да тренираш някакъв граплинг стил като борба, джудо, бразилско джу джицу, но не и като основен, защото е глупаво да разчиташ за оцеляването си, че докато се търкаляш с някой по пода в опита си да го заключиш, то приятелите му ще стоят и ще те гледат. Граплинг стиловете са трудно приложими в реален бой и от друга гледна точка на пространството, защото не винаги ще можеш да се биеш на открито или просторно място. Какво БЖЖ ще правиш в асансьор примерно или в басейна, или ако боя стане между масите и сепаретата в някое заведение. Има и друга логика против граплинга и тя е, че хората се бият от хилядолетия и нито един народ не е развил бойната си система върху идеята да лежи по гръб и да заключва противника, каквото реално се случва в БЖЖ. В съвремието ни може да се ориентираме кое е практично и кое не като погледнем какво тренират военните. Няма военна бойна система, която да се базира на БЖЖ като основа. Така че ако търсиш нещо практично то Крав Мага, Муай-Тай, Бойно Самбо, Винг-Чун, Джий Кун До или пък чист бокс.
pikaso1212
pikaso1212
 
Мнения: 36
Регистриран на: 23 Дек 2011, 11:19
Град: Plovdiv

Re: АЙКИДО

  0     Мнениеот pikaso1212 на 13 Яну 2017, 12:28

Най-добре отиди и тренирай един месец Айкидо и виж за какво става дума. Ако ти хареса продължавай, ако ли не, отиди на ММА. Лично аз съм тренирал за месец Айкидо и не ми хареса. Както ти казах 2 добри ключа научих и дотам, отделно рискуваш контузия на китката, понеже на тренировките предимно се правят техники, които завършват с ключ на китката. Направи ми впечатление и колко малко се наблягаше на физическата подготовка. След тренировка почти не бях изморен, а за мускулна треска въобще не може да се говори.
Айкидо набляга на техники, които неутрализират определен вид атака, която е очаквано да се развие по определен начин, който обаче не винаги съвпада с реалния бой. Например айкидиста на тренировка тренира как да се справи, когато някой му замахне с дясно кроше. ОК, звучи добре, но в реален бой дясното кроше може да е подготвено с някакъв уклон, залъгване и прочие, а не просто да застане атакуващия пред теб и да ти каже: "Сега ще те атакувам с дясно кроше, готов ли си?"
Друга голяма част от тренировката минава в неутрализиране на захвати. Примерно някой те хваща за китката и стои и чака да се измъкнеш и да му приложиш ключ. ОК, има шанс някой да те хване на улицата за китката и да те държи само, но не е ли по-голяма вероятността след като те хване за китката да пробва да те хвърли или направо да ти напере шамарите вместо да стои и да чака твоята реакция?
Отделно се тренира отбрана срещу безсмислени атаки от сорта на чуков удар в стойка от горе надолу в стил филмите с Бъд Спенсър. Кой ще те атакува по този начин на улицата? Е, освен ако не си се сбил с Бъд Спенсър. :DD
Иначе ето едно забавно видео с една много яка и мазничка сръбкиня. Мацката е 6-ти дан и ако тя ми е треньорка може и да се замисля да се запиша на Айкидо, иначе няма смисъл. :)

https://www.youtube.com/watch?v=w02sLXpTegc
pikaso1212
pikaso1212
 
Мнения: 36
Регистриран на: 23 Дек 2011, 11:19
Град: Plovdiv

Re: АЙКИДО

  0     Мнениеот Badr84 на 01 Фев 2017, 00:59

pitbulll08 написа:Моят съвет е въобще да не си губиш времето и парите с айкидо, майстори самозванци, никаква практическа насоченост, учат те на абсолютно неприложими в реален бой техники. Лично мнение.

Извинявам се ,но някой знае ли колко взимат добрите кикбоксьори от например гала вечерите ПРО ФАЙТ , МАКС ФАЙТ.Много ще съм ви благодарен аз съм на 14години тренирам вече от една година и половина ,но искам да знам струва ли си да тренирам още и мога ли да имам някакво бъдеще в кикбокса? Благодаря ви предварително машини!!!
Badr84
Badr84
 
Мнения: 4
Регистриран на: 01 Фев 2017, 00:43
Град: Sofiq

Re: АЙКИДО

  0     Мнениеот pikaso1212 на 02 Фев 2017, 21:37

Темата е за Айкидо, а не за Кик-Бокс, но хайде ще ти отговоря. Ако идеята ти е да тренираш кик-бокс, за да печелиш пари от турнири значи не си въобще с правилните мотиви за трениране. Ако търсиш пари запиши се на тенис или още по-добре отиди и изкарай някакъв курс за зидаро-мазач, фаянсаджия и ходи да лепиш плочки в Англия- 100% ще изкараш повече пари отколкото с кик-бокса. :DD
Тренирай за здраве, за удоволствие, за да придобиеш дисциплина, да се научиш що-годе да се защитаваш, ако бъдеш нападнат, а ако има шанс да вадиш и пари с кик-бокса ОК, но за да дойде такъв шанс, то наистина трябва да си доста напреднал и да си посветил голяма част от времето, силите, а и парите си на спорта. Ако тренираш с мотива да печелиш пари, то отсега ти казвам, че нищо няма да стане от тренировките ти.
pikaso1212
pikaso1212
 
Мнения: 36
Регистриран на: 23 Дек 2011, 11:19
Град: Plovdiv

Re: АЙКИДО

  0     Мнениеот Heat на 03 Фев 2017, 00:31

Никакъв досег не съм имал с Айкидо, но навремето се сцепвах от кеф като гледах филмите на Сегал, в неговите филми това изкуство изглежда извънземно. :Д
Heat
Heat
 
Мнения: 47
Регистриран на: 06 Дек 2010, 14:44
Град: Sofia

Re: АЙКИДО

  0     Мнениеот mmasobt на 03 Фев 2017, 01:22

Само не разбрах къде видя,че тренирам за турнири,бой и пари...тренирам главно за кардио и да науча нещо.Неподготвени изказвания не ми помагат :)
Аватар
mmasobt
 
Мнения: 9
Регистриран на: 08 Яну 2017, 19:21
Град: Pernik

Следваща

Назад към Бойни изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта