Най-големият сайт за бойни спортове

       

Заблуди относно боя с нож

Ситуации и решения, уличен бой, мръсни трикове и други сблъсъци извън залата.

Заблуди относно боя с нож

  0     Мнениеот oho на 20 Авг 2008, 13:56

По повод статията "Заблуди относно бяо с нож" публикувана в категория "Самоотбрана" ми е интересно дали според вас може да има противодействие на атакуващ с нож и по-конкретно успешно противодействие?
Аватар
oho
 
Мнения: 1032
Регистриран на: 24 Юни 2008, 09:33
Град: София

Re: Заблуди относно боя с нож

  0     Мнениеот bodyMORj на 24 Авг 2008, 19:44

Всичко е въпрос на една координация на психическа основа, която се тренира, но на много малко места и то предимно в спец части (руски израелски и тн.) Всичко тук е въпрос на комбинация от бързина и правилна координация на движенията, което може да се постигне само с добре трениран мозък, защото както знаем, мозъкът е главният координатор на движенията и на скороста на реакциите.
Аватар
bodyMORj
 
Мнения: 49
Регистриран на: 29 Юли 2008, 00:10

Re: Заблуди относно боя с нож

  0     Мнениеот spanky на 26 Авг 2008, 13:35

Ако защитаващия се има отлична подготовка за защита срещу нож а атакуващия няма и елементарни познания за бораване с хладно оръжие тогава може да говорим за успешна защита. Във всички други варианти противодействие срешу нож не ми е ясно как може да се получи....
- Дядо, к'во е т'ва?
- Сини сливи.
- Що са червени?
- Щот' са зелени.
Аватар
spanky
 
Мнения: 414
Регистриран на: 24 Авг 2008, 11:21
Град: София

Re: Заблуди относно боя с нож

  0     Мнениеот bodyMORj на 26 Авг 2008, 14:49

Има и момент на късмет, но след като е извадил нож - бягай. Нищо срамно няма, все пак насреща ти е въоръжен... не е смел човек, търсещ опасността.
Аватар
bodyMORj
 
Мнения: 49
Регистриран на: 29 Юли 2008, 00:10

Re: Заблуди относно боя с нож

  0     Мнениеот mart1nezZ на 25 Сеп 2008, 08:39

А ако си с някоя девойка, до теб... адски тъпо ще е да си плюеш на петите, но пък няма да е и по-добре от много мъжественост да пострадаш ти или тя... Все пак не се знае, знае ли се, та какво правим в случая?
mart1nezZ
mart1nezZ
 
Мнения: 354
Регистриран на: 28 Юли 2008, 13:54

Re: Заблуди относно боя с нож

  0     Мнениеот vodao на 29 Сеп 2008, 13:03

По няколко думи отзад-напред... :D Относно това, дали ще е девойка, член на семейството или приятел, ако с човекът до нас не е отработвано ( теория / практика) "работа в екип в критична ситуация" - възможността да загазим сериозно е повече от голяма. Предвид екстремната обстановка, действията на такъв човек повече ще създават допълнителни проблеми, а няма да са в помощ на разрешаването им. Какво правим в такива случаи? Импровизираме, с надеждата да сме налучкали печелившия вариант. Иначе е препоръчително е да се "проведе" поне някакво предварително теоретично обучение по програма-минимум кой какво прави в такива случаи. ( Обикновено такива предложения се приемат с насмешка и неудобство...)

По отношение на въпроса, отварящ темата - дали може да има успешно противодействие срещу атакуващ с нож. За времето през което съм проучвал работата с оръжия, съм стигнал до извода, че понякога сме в състояние да се защитим резултатно, понякога е невъзможно. Има много фактори, влияещи на конкретната ситуация, и тъй като те всякога са различни, то и ситуациите са различни и уникални сами по себе си. Зависи от пространство, природни условия, психо-физически "резултати" на участниците за момента, политико-социална обстановка...

Така, че ако някой ви каже, че неговата система предлага 100 % гаранция за самозащита - тоя или не знае какво говори, или се опитва да ни намаже ските. ;) Същото важи и за твърдението с обратен знак - че шансовете са равни на нула. Дори и ако имаме само 0,001 % шанс да се предпазим от нараняване, да не би да препоръчват да не го използваме? :D
vodao
vodao
 
Мнения: 9
Регистриран на: 22 Сеп 2008, 11:32
Град: Стара Загора

Re: Заблуди относно боя с нож

  0     Мнениеот Логрус на 01 Яну 2009, 16:05

vodao на практика, ако и ти самия не си въоръжен, нещата са си осрани без надежда за почистване. По-често силното ни оръжие стават не юмруците, а думите (освен ако не говорим за много... много силни юмруци :DD ) . Това по повод отработването на тази ситуация - с приятелката си, срещу въоръжен нападател.
К.П.
"Уважение всекиму - страх никому !!!"

http://www.youtube.com/watch?v=zEuV45PLhmU
Логрус
Логрус
 
Мнения: 156
Регистриран на: 28 Юли 2008, 20:01
Град: София

Re: Заблуди относно боя с нож

  0     Мнениеот nico666 на 26 Яну 2009, 11:06

Другия вариант е некои отсрани, авер, примерн, да извика:
\"остави го тоя бе той е болен от сифилис!\"


Втория номер звучи като ташак, но ме е спасявал от мн сериозен побой, който може би нямаше да изляза бес
иреверзибни травми. Просто жена ми излиза от клуба и кат вижда че ситуацията за мен не е розова извика, подобна на този горе реплика (май обаче не беше сифилис ми spin каза, непомня, бех изял доста кикое в главата и не са ми чисти спомените) и ония бе сигурно са си помислили че блъф, ма се стреснаха и се раязколебаха за 10 сек, се чудат ко да правят...може и 5 сек да са били, ма тва за мен е достатъчно да приложа супер ефективния "nike defence":-)

срещу атакуващ с ноj има само една ефективна самоотбрана. казва се
"nike defence". При нея требва да бягаш, ама бързо в произволна посока :-)
nico666
nico666
 
Мнения: 7
Регистриран на: 25 Яну 2009, 04:17
Град: Halle, Germaniq

Re: Заблуди относно боя с нож

  0     Мнениеот InvisibleKid на 07 Мар 2009, 21:38

Доста е трудно да изолираме и да опишем една идеална ситуация, защото такава просто няма, но е хубаво да си разиграваме от време на време по някой подобен сценарий (гореспоменатите възможности). Като под разиграване имам предвид обсъждане със събеседници....приятели и т.н. защото при обсъждането човек изгражда по-обширна представа за оръжието като предмет който отнема живота и за смисъла от неговата употреба. А колкото по-широка е представата ни за релацията оръжие-човек и човек-оръжие (това го разбирайте както си искате :) ) толкова е по-голям шанса ни за оцеляване в конкретна ситуация.
П.С. Най-общо казано хе-хе- :DD хе!!....
Аватар
InvisibleKid
 
Мнения: 6
Регистриран на: 28 Сеп 2008, 15:03
Град: Sofia

Re: Заблуди относно боя с нож

  0     Мнениеот Godqwe на 18 Юни 2009, 13:01

mart1nezZ написа:А ако си с някоя девойка, до теб... адски тъпо ще е да си плюеш на петите, но пък няма да е и по-добре от много мъжественост да пострадаш ти или тя... Все пак не се знае, знае ли се, та какво правим в случая?


Ако решиш да се правиш на мъж пред приятелката си и да се набиеш директно на ножа с голи ръце шанса да си тръгнеш жив и здрав се свежда до минимум. В такъв случай първата част от мнението става абсолютно безсмислена. Когато нападателя е въоръжен, а ти си с голи ръце е по-добре да окажеж психологическа атака над него, целяща да прибере ножа. Ако това не стане бутай приятелката и бягай. Лично аз поне не бих рискувал живота на момичето.
П.П. За защита срещу нож бих препоръчал телескопичните палки. Доста са ефективни срещу ножа и шанса да те наръгат е минимален. Пък и не зимат много място.
Godqwe
Godqwe
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Юни 2009, 12:41
Град: Sofiq

Следваща

Назад към На улицата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта