Най-големият сайт за бойни спортове

       

Да Дао България

Дискусии за различните традиционни бойни изкуства, тяхното приложение и принципи.

Да Дао България

  0     Мнениеот sohai на 09 Яну 2021, 00:15

Здравейте,

Някой има ли, който да се е занимавал/познава хора, които са се занимавали с това бойно изкуство?

www.dadao.org

Имат школи основно в Пловдив, където са най-много и две в София.
От сайта:

Ренсей Стоян Цветкашки е създател и Старши инструктор на българското бойно изкуство Да Дао. В Да Дао притежава техническа степен 8-ми тай.

Роден 1968 г. в гр. Асеновград. Живее и тренира в гр. Пловдив. Преди Да Дао се е занимвал 9 години с джудо, тренирал е лека атлетика и хандбал. Създател на първата група по Да Дао от 1985 г., оттогава е и неин ръководител. Ренсей Стоян Цветкашки е главен редактор на вестник и списание "Бойни изкуства", главен редактор на специализираното издателство за бойни изкуства "Оренда".

http://www.dadao.org/bg/best_of/view/1
sohai
sohai
 
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Яну 2021, 00:09
Град: България

Re: Да Дао България

  0     Мнениеот ChrisGarland на 11 Яну 2021, 03:00

Здравей!

Не познавам хора , които се занимават с това уж,,Българско,,бойно изкуство!
Аз в момента не тренирам бойни изкуства защото просто нямам възможност!

Преди време най-популярния сайт за бойни изкуства в България беше daobg! В daobg имаше тема за Да Дао и всички участници в daobg просто оплюха Да Дао като го нарекоха ИЗГЪЗИЦА!
Извинявай ако те засягам с тези думи , но това си е така!
Не може да смесиш техники от карате,джудо и борба и да претендираш , че си създал Българско бойно изкуство!
Същото се отнася и за ,,Българско Кемпо,, на Велин Хаджолов!
Все-едно аз да взема части на Лада и Москвич и да претендирам , че съм създал Мерцедес!

Но щом си избрал да го тренираш-бъди жив и здрав! Продължавай да го тренираш и не спирай да се усъвършенстваш! Само ви се моля , не пишете , че това е ,,Българско бойно изкуство , носител на вековни традиции,,!
Поздрави! :)
ChrisGarland
ChrisGarland
 
Мнения: 4
Регистриран на: 29 Дек 2020, 00:21
Град: Дупница

Re: Да Дао България

  0     Мнениеот sohai на 14 Яну 2021, 10:35

Привет,

Не се засягам изобщо. Предполагам, че е българско, защото е направено от българи в България.
Какво общо имат с вековните традиции обаче не знам, иначе знам този сайт даобг, но той изобщо никой не го подържа от години, там не съм следял темата за ДаДао, но имаше и доста други оплюти б.и. и хора, така че ако мненията са били от хора, които изобщо не знаят и не са го пробвали, не ме интересуват.

Причината е че на мястото където живея сега има зала на около 100-200 метра, където тренират, но сега беше затворена. Понеже съм тренирал и в стойка и на земя ми се стори интересно да видя това б.и, където пракрикуват и двете - за това търсех мнение от някой, който го е тренирал.
sohai
sohai
 
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Яну 2021, 00:09
Град: България

Re: Да Дао България

  0     Мнениеот special123 на 15 Яну 2021, 13:58

Приятел, който чете тук ми спомена за тази тема, та сега се регисрирах да постна това. Преди години в една група (не в този сайт) имаше тема за Дадао, нещо е станало преди години и много народ е напуснал, после автора си изтри темата и акаунта. Аз обаче имам това, което беше начало на темата, че ми изглеждаше доста интересно. Копирам го тук, това е от 2014 година, снимките за които се говори ги нямам:

Здравейте,
Нека да напиша за нещо, за което много хора не желаят да коментират на глас, други пък се правят че нищо не се е случило и по този начин да се опитам да стане достояние на повече хора.
Кой или коя съм аз ще се опитам да запазя в тайна, така предпочитам, имам достатъчно турнири зад гърба си, достатъчно изпити, лагери, огромно количество ангажименти през годините (включително и с книгите), безброй тренировки в и извън залата, така че смея да твърдя, че имам отлична представа кой какъв е в Да Дао,или поне болшинството от хората, както се оказа. Не страдам от комплекси, че видиш ли подобни неща не биха били писани от истински боец и т.н, както ще се опитат веднага да ме заклеймат някои хора, просто цялата ситуация е отвратителна и има опит да се потулят нещата, измисляйки се всякакви странни оправдания, кое от кое по абсурдно.
Тук няма да разкривам в обширни подробности, но нека всеки сам който тренира в момента да си зададе въпроса: Какво по дяволите става в ДаДао?
Естествено ще чуете отговори от сорта на:
Не слушай онези които напуснаха, те говорят нарочно глупости, или пък че някой иска да те изкара от пътя?
Задайте си въпроса чий е този път? Искате ли да следвате Вашият път, или трябва да следвате пътят избран от един Ренсей?
Понеже до колкото разбирам из различните школи се знае твърде малко, особено тези извън Пловдив, ще напиша следната кратка хронология:
В началото на тренировъчната 2013/2014 година, излизат наяве някои доста нелицеприятни истории за няколко човека, които имат едни от най-високите степени в ДаДао, включително и Ренсей. Чуват се слухове, разказват се истории, дори се стига до организиране на срещи от самите трениращи, а тези срещи изкарват наяве доста мръсотия и гадости относно лицата споменати по-горе в този абзац. Следва най-логичното: голяма част от трениращите напускат и заявяват, че повече няма да стъпят в залата. Някои се решават на тази стъпка след по-сериозно обмисляне, а други са ок със ситуацията и за тях няма абсолютно никакъв проблем да продължат напред и да останат в системата. Всеки има право на избор, всеки има свой собствен път и сам е отговорен за действията и постъпките си.
Реакцията на Ренсей е просто да заклейми тези хора, чуват се мнения, че те не са достатъчно сериозни, че това са „слаби хора“ т.н – естествено, както се е чувало абсолютно всеки път, когато някой е напускал системата.
Странното е, че чак сега излизат тези неща и стават достояние до много хора от организацията, преди това е имало единици, които са подочували някои неща, виждали са с очите си, чували ли са оплаквания от някои девойки, но никога не са си помисляли, че това е възможно да е вярно. За съжаление, това просто е протакало цялата ГНУС да излезе няколко години по-късно, този път пред огромен брой трениращи.
Знам, че много от инструктурите сляпо вярват на Ренсей, смятат че той е символ, който те трябва да следват, и за съжаление знам точно колко трудно ще е да възприемат цялата тази история. При мен, а и други имаше същия проблем, докато просто не осъзнах как аз и останалите трениращи докато сме давали всичко за системата, няколко човека са използвали организацията за най-гнусните си лични цели.
Нека всеки който се интересува, да разпита къде са голяма част от школа Запад, къде са няколко човека с 5-то Лу от школа Център, които не идват от месеци и т.н, не искам да пиша дословно историите които знам, пред мен момичета са ревали, а някои от тях продължават и до ден днешен да ги е страх да се оплачат и да кажат, какво са преживели, точно поради получените заплахи от старши инструкторите и главно на един - сетете се сами кой е изглежда достатъчно страшен и често обича да вика на висок глас от школа Запад и ден на софийски футболен отбор. Нека всеки от вас, след като научи да си отговори на въпроса, дали трябва да остане в тази система, дали трябва да я подпомага давайки пари на ренсей за месечната такса, а както знаете част от заплатената месечна такса от всеки практикуващ, от всички школи отива при ренсей. Историите са отвратителни, но аз няма да казвам имена тук, не желая да злепоставям хора от напусналите, а още по-малко да споменавам имена на момичетата.
Замислете се относно тези хора, които избягаха с писъци от системата в началото на тази година, те биха ли ви излъгали? Биха ли си измисляли лъжи за да злосвовят против Ренсей, в чиято организация са били с години? Не са ли се доказали през годините, като отдадени на тренировките и на системата ДаДао, хора непропускащи тренировки, участващи на турнири и лагери и всички възможни събития, не само за тренировките, а и около книгите? Как изведнъж, всички те започват да разпространяват „глупости“ по адрес на Ренсей? Нима отново ще повярвате, на подобно оправдание на Ренсей? Не и този път!
За съжаление, отговора на тези въпроси ще бъде много неприятен за хора, които са в системата и не знаят нищо относно този проблем, а направо ще е шокиращ за наистина свестни хора, които са вече над 15 години в ДаДао, които дори не са и подозирали.
Нормалната реакция, която ще последва, е да ви се каже да не обръщате внимание на такива писания, да се съсредоточите изцяло върху тренировката и да не се занимавате с небивалици...

Аз пък искам само да попитам, какво ще стане ако излезе някое от момичетата и каже на висок глас, какво е преживяла?
Дали едни начинаещи ще се задържат на тренировките?
Дали още хора, които са в системата от повече от 10 - 15 години няма да избягат?
Дали родителите няма да изтеглят децата си веднага?
Дали ВИЕ бихте искали повече да сте част от тази система?

Знам, че има хора, които се чудят как да си тръгнат, рано или късно ще го направят, просто ще намерят техният си начин. Има и такива, които най-накрая ще застанат първи в редицата и ще кажат Бай, такива които винаги са оставали назад в турнирите и сега, когато част от силните са изчезнали и им се отваря сериозен шанс...нека да се радват, след като искат да са част от такава система... нека, всеки сам си носи глава на раменете.
Тренировките са страхотни, няма две мнения, всеки който е бил на лагер/и ще се сети за настроението, което се създава по време на един лагер, за трудните тренировки, за битката, за това да дадеш всичко от себе си – години наред, ... за съжаление се оказва че труда и усилията на всички трениращи са били предадени, по много пошъл и гнусен начин, при това от ръководителя на организацията и някои от най-приближените му.

Пак казвам, всеки сам да си реши дали ще тренира или не, за мен лично – това е предателство и гавра с моите усилия, както и с останалите трениращи.
Приемам всякакви градивни критики от всекиго, най-важното което искам да ви кажа,е да не преставате да тренирате, каквото и да е – спортът си е във Вас, тренирайте и забравете по-скоро неприятностите около ДаДао, оставете във вас само приятните спомени от тренировките през годините!

Замислете се, колко от съотборниците ви са излезнали от системата, без особенна причина, те са предпочели вместо да дават гласност сред школите, да излезнат с ето такива снимки:

Да, това си е техният начин да се противопоставят на тази система, на която са дали толкова много - както виждате тук има и шампиони , хора вземали втори и трети места на турнири.
special123
special123
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Яну 2021, 13:46

Re: Да Дао България

  0     Мнениеот sohai на 16 Яну 2021, 10:39

Леле, бая драматично го е приел този човек. Толкова много изписано...
Та това е станало 2014, а някакви промени имало ли е в организацията, спомняш ли си, какво пишеше в дискусията тогава.
Явно в Пловдив не е много чиста работата, но пък все още си тренират хора там, в София също.
sohai
sohai
 
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Яну 2021, 00:09
Град: България

Re: Да Дао България

  0     Мнениеот fakti на 22 Яну 2021, 22:49

Ок, малко факти да въведа :-)
Първо автора на темата предполагам, че тренира ДаДао, защото прякора му:Сохай е степен в бойното изкуство
Второ, да 2013-2015 много хора напуснаха, доста от нещата са вярни - говоря за копираното мнение малко по-нагоре, тогава хора, които бяха много активни в тренировките, турнири и т.н напуснаха. Доста от тях водеха групи, като се сетя, турнира на следващата година беше жалка гледка с липсата на толкова от добрите бойци.
Стоян Цветкашки в момента няма много приходи от тренировки - получава малък процент за всеки трениращ от която и да е школа, но за сметка на това, процъфтява бизнеса с книгите. Ятаган е меч ми хареса, другите...честно да си кажа не, колкото и останалите да му се мазнят, колко са му хубави. Бая народ прекарахме много часове да му редактираме книгите.
Лагерсбор нямаше миналата година, тази явно също няма да има, предполагам, че и изпитите и турнира (ако се получат), ще са странни. Едва ли ще има борба на полуфиналите, както е по правилник. Аз още тренирам, но доста по-малко, имам си своите причини.
Не знам за кой град пита автора на темата, но според мен, той не си търси школа, а за останалите, да в Пловдив има, в Кюстендил последно знам, че има - момчето е тренирало други неща и е добро. В Пловдив са най-много школи, зависи за кой район сте, пък после може да ви кажа малко повече за отделните школи... но след като напуснаха толкова народ преди 6-7 години, сега са заместени от други, които не са на същото ниво (това си е личното ми мнение), е има и едно ядро от черни колани - малко народ, които вече са 40-45+, Цветкашки ще стане сега на 53, единствено Шопова е под 40, но тя вече се провали с една школа за деца - трудно до колкото знам са намирали деца в Пловдив, които искат да тренират.
За София има две школи, преди беше една, но двамата водещи вече не споделят едно място за живеене и от няколко години имат две школи, Стоян Цветков в студентски град, той беше добър в тежката категория преди, а Петя води май най-вече деца. Това което забелязвам в София, че не могат да докарат много начинаещи...там също напуснаха доста от хората им, които ходеха по турнирите и въобще, с липсата на турнири, изпити и лагерсбор през миналата година, нямам идея, колко хора в момента са там/имат ли начинаещи и т.н, има телефони, така че звъннете, ако някой се интересува
Относно копираното мнение, какви хора имаше в тренировките...всеки, който е тренирал повече години, ще се сети: Благоев, Тепавичаров, Вандов, и много други, но през всичките тези години си остана едно бойно изкуство най-вече в Пловдив, много са се записвали като ученици, после може да продължат или да се върнат след години, но не виждам сериозно бъдеще за ДаДао. Всички искат да тренират бокс, граплинг, ако е бойно изкуство, в София така и не успяха да направят нещо, в Кърджали има школа също, но и от там отпаднаха не-малко хора. А кой ще наследи наближаващите 50те хора? Няма кой, появяват се хора и се отказват или ги отказват.
fakti
fakti
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Яну 2021, 22:28
Град: София

Re: Да Дао България

  0     Мнениеот fakti на 08 Апр 2021, 13:57

Гледам, че няма интерес към темата, но все пак да ви информирам, че ще има Лагер-сбор тази година, поне за сега се мисли да има от 01.08.2021. Отново ще е на хижа Чудните мостове, годините, когато лагера беше в Ардино отминаха окончателно.
Който иска да се включи за да тренира за една седмица - контактите са на сайта, ФБ и т.н, моля не през мен.
Ако имате някакви въпроси, то задайте ги в тази тема, ще проверявам през няколко дни и ако мога ще ви отговоря.

Миналата година лагера беше пропуснат, турнир също, тази поне лагер ще има, но...нещо съм песимист за бройката хора, които ще дойдат, но ще се разбере допълнително. Даже не знам повечето хора, в каква форма са в момента, но пък до Август месец има време.
fakti
fakti
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Яну 2021, 22:28
Град: София


Назад към Бойни изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron