Най-големият сайт за бойни спортове

       

ПУНКТУАЦИЯ И ПРЕПИНАТЕЛНИ ЗНАЦИ

Всякакви други теми, които не попадат в останалите форуми може свободно да се дискутират тук.

ПУНКТУАЦИЯ И ПРЕПИНАТЕЛНИ ЗНАЦИ

  0     Мнениеот mart1nezZ на 22 Яну 2009, 15:27

Поради зачестилите случаи на коментари във форума, а и не само, в които пет изречения, се пишат като едно, без да са разделени от каквито и да е препитателни знаци, затрудняващи по този начин прочита от дугите потребители, правя тази тема.


Пунктуация

Това е системата от правила за употреба на препинателните знаци (или самата съвкупност от препинателни знаци) в дадена графична система.

Основна функция на пунктуацията е да отразява синтактичното и интонационно разчленяване на текста с оглед на неговото по-лесно и вярно, адекватно възприемане, разбиране при четене.


Препинателните знаци (. , ; : ! ?)

Те се поставят непосредствено след думата (преди знака никога не се оставя интервал), но между знака и следващата дума винаги се оставя интервал:

Пример:
дума, дума -> правилно
дума,дума -> грешно
дума ,дума -> грешно
дума , дума -> грешно

Тире (дълга чертица) " — "

Тирето е знак с по-голяма разделителна сила в сравнение със запетаята, двоеточието или скобата и може да ги заменя. Между него и думите от двете му страни винаги се оставя интервал (шпация, спейс, пробел). Използва се при оформяне на диалог (пряка реч), за означаване на пропуснати думи, за отделяне на обособени части, при вметнати думи, за свързване на имена при наименоване на закон или теория на повече от един автори (Закон на Джаул — Ленц) (но прилагателното в последния случай е с дефис: Джаул-Ленцов закон) и в др. случаи.

Пример:
Лев — парична единица -> правилно
Лев - парична единица -> грешно
Лев— парична единица -> грешно
Лев —парична единица -> грешно
Лев—парична единица -> грешно

Съединителна чертица (малко тире или дефис) "-"

Използва се при полуслято писане на сложни думи, при двойни имена, при сравнителна и превъзходна степен на прилагателните (по- и най-), при някои съкращения (г-н, зам.-министър) и др. При дефиса (чертицата) никога не се поставят интервали — нито пред, нито след него.

Пример:
по-бързо -> правилно
по -бързо -> грешно
по- бързо -> грешно
по - бързо -> грешно
mart1nezZ
mart1nezZ
 
Мнения: 354
Регистриран на: 28 Юли 2008, 13:54

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

cron