Най-големият сайт за бойни спортове

       

Вариация на мъртвата тяга

Вариация на мъртвата тяга
Публикувано на: Април 26, 2013 в 07:42 ч
Автор: Джим Стопани
Снимка: wikimedia.org
Има повече от един начин за изпълнение на мъртвата тяга. Ето как да я направим по-натоварваща.

Мъртвата тяга е едно от най-добрите упражнения за изграждане на обща сила. Може да се изпълнява със стойка на краката на ширината на раменете или сумистка стойка, където краката са значително по-разкрачени. Упражнението помага за покачване на мускулна маса, но двата стила на изпълнение са различни и натоварват по различен начин мускулите.

През 2002-ра изследване на университета Duke разкри, че при изпълнението на стандартната мъртва тяга се използват повече глутеусите и външните мускули на задните бедра, а сумо позицията използва повече квадрицепсите и вътрешните мускули на задните бедра.

На кратко - сумо тягата е добра при натоварване на квадрицепса, а стандартната тяга товари глутеусите и задните бедра. Решението? Вкарайте и двата стила в тренировките си. Започнете с клекове, последвани от тяга, а в следващата си тренировка разменете реда на упражненията - първо тяга, а после клек. Така ще натрупате повече сила и в двете упражнения.
 
 Упражнение Серии Повторения Почивка
Sumo Deadlift 3 6-8 2-3 мин.
Squat 3 8-12 2-3 мин.
Leg Extension 3 8-12 1-2 мин.
Standard Deadlift 3 6-8 2-3 мин.
Lying Leg Curl 3 8-12 1-2 мин.

Ето и сравнение между двете упражнения от Джим Стопани:
 
Мнения в Facebook

Свързани Статии

Добри кардио упражнения, които най-вероятно не си опитвал досега

Добри кардио упражнения, които най-вероятно не си опитвал досега
Тичането на пътечката кара ли те да се чувстваш като хамстер в колело? Ако да, май е време да промениш нещо в тренировъчния си план.
Статии » юли 2, 2012 (2)
цялата статия

Подскоци с пудовка

Подскоци с пудовка
Ако искате да изгорите повече мазнини, да подобрите експлозивността, кондиционната си подготовка и да ускорите метаболизма си, пробвайте подскоците с пудовки.
Статии » март 5, 2012 (3)
цялата статия