Най-големият сайт за бойни спортове

       

Мио-фасциален масаж

Мио-фасциален масаж
Публикувано на: Октомври 13, 2010 в 11:35 ч

Започвали ли сте някога някога да тичате с болки в коляното или таза, но след кратка загрявка и лек стречинг всичко това да се почувства по-добре? Обикновено това е причината много от хората да започнат да тичат. За съжаление възпалените сухожилия могат бързо да се разгорят, ако тичаме няколко пъти в седмицата по няколко километра. MFR (Мио-фасциален масаж) техниките са добър начин да облекчите раздразнението след тренировка, а също може да помогне и за загрявка преди това. Има два начина за изпълняване на MFR техниките:

1. Цилиндър от пяна - Вероятно в някои фитнес зали сте виждали тези приспособления и сте мислили, че са за упражнения за корема, тъй като се изискват позиции, които натоварват коремните мускули, когато работите с този уред. Когато усетите пренатоварване от тренировки в някоя зона, може да използвате някое от следните упражнения:

Бедра - легнете настрани в поза за страничен планк, но поставете цилиндъра от пяна под бедрото си. Отпуснете тежестта на тялото на цилиндъра и се придвижвайте с ръцете си, така че да се търкаляте по него по цялата дължина от хълбока до коляното. Това масажира тази зона и може да бъде болезнено, ако сте се сковали там.
 

мио-фасциален масаж травми


Долна и горна част на гърба - това упражнение е страхотно! Търкаляйте се от долната част на гърба чак до горната, под врата. Това освобождава напрежението от целия гръб, а освен това ще натовари и коремните мускули, тъй като трябва да стоите балансирани през цялото време на движението. Отпуснете се и дишайте дълбоко докато търкаляте цилиндъра.
 

масаж на гърба против контузииХълбоци - седнете на цилиндъра от пяна и кръстосайте крака. Приведете се леко към страната на кръстосания крак и се отпуснете на точката, която чувствате най-натоварена в тази зона. Масажирайте по този начин всяка страна за около 1-2 минути докато масажа не стане приятен.

самомасаж против травми контузии


Средната част на гърба - поставете цилиндъра паралелно на гръбначния стълб и се придвижвайте напред и назад по гърба, така че да масажирате горните и долните му мускули. Правете този масаж за около 1-2 минути, отпускайки се и дишайки дълбоко.
 

миофасциален масаж самомасаж травмиЗа повече идеи за упражнения посетете Youtube.com и там потърсете "foam rollers" или "myofascial release" и ще намерите повече информация за други части от тялото.

2. Масажист - практикуващите MFR масажисти използват кокалчетата си, лактите или други методи за да освободят напрежението от сухожилията и тъканта. Понякога това е доста болезнен процес, но е забележително колко по-добре се чувстват мускулите, меката тъкан и ставите след един такъв масаж. Това се среща и под името "масаж на дълбоката тъкан".

Ето определение от учебник, как работи точно тази процедура:

"Мио-фасциалния масаж е терапия на меката тъкан, която се използва за третиране на нарушени телесни функции, придружени с болка и намален диапазон на движение. Това става чрез отпускане на стегнатите мускули, подобряване на кръвния поток там и стимулиране на рефлекса за разтягане на мускулите и покриващата ги фасция."

"Фасцията е компонент на меката съединителна тъкан, която поддържа и предпазва повечето структури в човешкото тяло, включително мускулите. Тази тъкан може да стане проблемна при някои заболявания, претрениране, травма, инфекция или неактивност, което често носи със себе си болки, напрежение в мускулите и намалено снабдяване с кръв. Макар че фасцията и мускулите покрай нея са цел на този масаж, той може да повлияе и на други тъкани, като съединителната например."

Хранителни добавки от нашия магазин


Надяваме се, че това е било полезно за вас. Ако усещате, че някъде сте се претоварили или че ви предстои контузия, опитайте този метод, но винаги е добре да се консултирате със специалист преди да направите каквото и да е.

Мнения в Facebook

Свързани Статии

Хранителни добавки за възстановяване

Хранителни добавки за възстановяване
Тренирайте по-интензивно и се възстановявайте на време за следващата тренировка с помощта на следните хранителни добавки.
Статии » юли 14, 2013 (1)
цялата статия

Хранене след тренировка

Хранене след тренировка
Първият час след тренировка се смята за "златния час" на тялото. По това време след тренировка гликогенните запаси са празни.
Статии » март 17, 2011 (2)
цялата статия