500-грамова пържола може и да не е много полезна за сърцето - но виновникът може да се окаже бактерия в червата, а не наситените мазнини.
Скорошно проучване оповести, че Л-карнитинът - хранително вещество, което е налично в червеното месо - си взаимодейства с бактерии в червата, като резултата от това е отделяне на съставка, която забавя премахването на холестерола, който запушва артериите и увеличава риска от сърдечни проблеми.
Идеята, че бактерия е виновник за сърдечните заболявания, е сравнително нова и ако се докаже напълно може да промени много схващания за храната и заболяванията като цяло.
Първата хранителна съставка, която доказано задръства артериите беше холинът, който също се открива в месото и млечните продукти. Изглежда, че сега и Л-карнитинът може да бъде добавен в списъка.
"Сърдечно-съдовите заболявания са основен причинител на смъртност по света," казва д-р Станли Хейзън, съ-автор на проучването от известната Cleveland Clinic. "Така че изследваме всякакви варианти и стигнахме до извод, че флората в червата също може да допринася за сърдечните проблеми. Сега след като знаем кои хранителни вещества спомагат за това, можем да намерим начин да ги неутрализираме."