Мазнините са необходими. Те действат като хранително вещество за тялото и му помагат за неговите естествени функции. Мазнините са източник на енергия, която се използва в мембраните, както и в хормоналните връзки, които регулират кръвното налягане, сърдечния ритъм, изграждането на кръвоносни съдове, съсирването на кръвта и нервната система. Витамините A, D, E и K са мазнинно разтворими и могат да бъдат храносмелени, усвоени и транспортирани само с връзка с мазнина. Други предимства са, че мазнините поддържат косата и кожата здрави и изолират органите против шок.
Мазнините са и добър посредник срещу различни преносители на болести. Когато някоя субстанция, независимо химикал или био, достигне до несигурни нива в кръвния поток, тялото може ефективно да я разреди, като я складира в нови мастни тъкани. Това помага да се предпазят важни органи, тъй като опасните субстанции могат да бъдат метаболизирани и премахнати от тялото с отделяне на секрети, урина, кръвотечение или дори с израстването на косата.
Средностатистическото човешко тяло има нужда от 1 супена лъжица, около 15 грама, мазнини на ден. Американците например средно приемат по 5 супени лъжици мазнини на ден, затова и имат проблеми с килограмите, така че не трябва да се прекалява. Важно е и да се следи какъв вид мазнини има в храната, която ядем. Някои са добри, а други лоши. Дали сме обяснения на 6 типа мазнини, които се намират в храната.
1. Омега-3 мастни киселини
Това са вид полиненаситени мастни киселини, които не повишават нивото на холестерол и са най-полезни за човешкото тяло. Ползите от тях включват:
- намаляване на заболяванията на коронарните сърдечни съдове
- помагат при умствени нарушени като агресивност и ADHD
- намаляват напрежението в сънните артерии
- подобряват кръвния поток при хора с нестабилни нива на кръвната захар
- помагат за намаляване на кръвното налягане
- предпазват сърцето от неправилно сърцебиение
Идеалния дневен прием на омега-3 мастните киселини не бива да надвишава 1 супена лъжица, около 5 грама. А за да бъдем още по точно - по-малко от 3 грама от риба и 2 грама от добавки. Ето и списък с източници, богати на омега-3:
- сьомга
- херинга
- скумрия
- аншоа
- сардини
- ленено семе (6 пъти повече от рибата)
- киви
2. Омега-6 мастни киселини
Омега-6 мастни киселини са друг тип полиненаситени мазнини, които също имат добри действия за тялото и спомагат за намаляването на нивата на холестерола, когато заменят наситените мазнини в диетата на човек. Ползите от консумирането на омега-3 мастните киселини се дължат на намаляването на заболяемостта на коронарните артерии, което се причинява от високите нива на холестерол, които се е насложил по артериите на сърцето и така спира кръвния поток и причинява сърдечен удар.
Най-добрия вариант за прием на омега-6 трябва да бъде не 4 пъти по-малък от приема на омега-3 мазнините, за да се избегне депресия и разболяване. Източници, богати на омега-6 са:
- царевица
- соя
- повечето зеленчукови олия
- ядки
- житни растения
- пълнозърнестия хляб
- яйца и домашни птици
- печените храни
3. Мононаситени мазнини
Зехтина, който се консумира доста и у нас, помага много за намаляването на опасността от проблеми със сърцето. Причината е, че те намаляват нивата на холестерола. Мононаситените мазнини поддържат кожата здрава и помагат за съставянето на нови клетки. Витамин Е тип мастно разтворим антиоксидант, който се намира в мононаситените мазнини.
Източници, богати на мононаситени мазнини са:
- авокадо
- овес
- зехтин
- ядки като бадеми, кашу, шам-фъстък
- пуканки
- сусамово масло
- слънчогледово олио
4. Наситени мазнини
Увеличава нивата на LDL холестерола и увеличава опасността от проблеми със сърцето, дебелото черво както и рак на простатата. Храни с 1 грам или по-малко наситени мазнини за порция се смятат за съдържащо пренебрежително ниски стойности. Примери за храни с високи стойности на наситени мазнини са:
- масло
- свинска мас
- кокосово олио
- палмово олио
- млечни продукти, особено кашкавал
- месо
5. Транс мазнини
Транс мазнините не са необходими на тялото ни, а също и не са полезни. В основата си транс мазнинните киселини са ненаситени мазнини, които са станали наситени. Те са лоши, защото увеличават риска от проблеми с коронарните сърдечни съдове, повишава нивата на LDL холестерола, намалява нивата на HDL холестерола и може да увеличи риска от рак на гърдата, диабет и безплодие.
Транс мазнините могат да се открият в големи количества при следните храни:
- преработените храни; снаксове, чипсове, бисквитки и т.н.
- печени храни като кифлички, бисквити, торти, за които е използвано хидрогенезирано или частично-хидрогенезирано масло.
- маргарин
- мазнина за тестени сладкиши
- бързите закуски и храни като пържените картофки
6. Диетичен холестерол
Човешкото тяло само произвежда всичкия холестерол, който му е необходим, но холестерол има и в месото, домашните птици, морската храна, яйцата, млечните продукти, мазнината и маслото.
Има два вида холестерол, а именно:
LDL (Low Density Lipoprotein) ЛОШ, защото позволява на холестерола да циркулира в кръвта и така се наслагва в артериите.
HDL (High Density Lipoprotein)ДОБЪР, защото премахва холестерола от стените на артериите и го слага обратно в черния дроб.
Има и теории, според които наситени мазнини всъщност са полезни за тялото, но за това ще говорим в друга статия.