Зареждане

Аматьорско ММА състезание на 13 декември в Пловдив

Аматьорско ММА състезание на 13 декември в Пловдив
Публикувано на: Декември 5, 2014 в 15:55 ч

Национален шампионат по ММА за аматьори ще се проведе на 13.12.2014 г., събота, в гр. Пловдив. Събитието се организира от „Българска федерация по ММА” с президент Станислав Недков, а домакин ще бъде спортен клуб „КА-2”. Състезателите ще премерят сили в три възрастови групи: кадети и кадетки (15-16 години), юноши и девойки (17-18 години), мъже и жени (над 18 години), а мястото на провеждане е Палата номер 2 на „Международен панаир” – Пловдив.

Началният час на състезанието е 11.00 ч., а за зрителите ще бъдат подсигурени 500 седящи места. Входът е свободен.

Право на участие имат бойците на клубовете-членове на федерацията, както и на клубове, които са заявили желание да се присъединят към нея. Към настоящия момент БФММА не приема членове, тъй като и предстои разглеждане на молба за лицензиране от МФВС.

Интересна новост в правилника на федерацията е, че оценяването ще се извършва от страничните съдии по точкова система. За всяка ефективна техника ще се присъждат точки, чиято крайна сума ще определя победителя в двубоя. Тази система се различава значително от прилаганата досега в България, при която победителят се определя въз основа на субективна преценка за надмощия в рунда, а събарянията и връхните позиции на земя имаха най-голяма тежест. Други новости са, че се разширява броя на възрастовите групи с добавяне на възрастови групи „кадети” и кадетки”, а също така и олекотените правилници за състезателите в по-ниските възрастови групи. Така, например, съгласно правилник „MMA SAFE”, на състезателите във възрастова група „юноши” е забранено да използват колене, а нокдаун се присъжда дори и при серия (3-5) удари с ръце в гарда на опонента, независимо, че не попадат в главата. „ММА SAFE GRAPPLING” е правилникът за долната възрастова група („кадети”) и съгласно него, всякакви удари на земя са забранени.
 
„С тези новости целим на първо място да запазим здравето на състезателите, а на второ – да стимулираме подготовката им в посока подобряване на технико-тактическата грамотност. Всеки един състезател трябва да е наясно кое действие колко точки му носи и да се стреми да извършва, колкото се може повече такива. Безцелното лежане и държане на опонента на земя няма да носи точки, което ще стимулира състезателите да не бавят играта, а да се опитват да увеличат актива си, използвайки изгодната позиция”, заяви президентът на БФММА Станислав Недков.

По-рано през годината родната организация бе приета за член на Международната федерация по ММА (IMMAF) след няколкомесечна процедура по одобряване на кандидатурата й. IMMAF бързо се превърна във водеща световна организация след успеха на проведения през лятото на тази година световен шампионат в Лас Вегас, САЩ. Миналата седмица от Международната федерация обявиха и датите за провеждане на следващия световен шампионат през 2015 година, отново в Лас Вегас. Практиката на IMMAF е националните федерации да провеждат квалификации за излъчване на национален отбор. По този повод Станислав Недков заяви:
 
„Имаме желание да изпратим пълен състав за световното през 2015 година. Предварителните разчети сочат месец март като най-подходящ за провеждане на националните квалификации, за да има време и възможност сформираният национален отбор да проведе двуседмичен тренировъчен лагер преди състезанието. БФММА няма намерение да фаворизира отделни състезатели – квоти за участие ще получат само победителите в квалификациите. Състезател, който не е спечелил своята категория, не може да разчита, че ще попадне в националния отбор.”

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес