Зареждане

Успехи на българските каратисти на Световно първенство

Успехи на българските каратисти на Световно първенство
Публикувано на: Октомври 8, 2015 в 09:04 ч

Федерация Българско карате Шинкиокушинкай (ФБКШ) направи извънредно участие на световен шампионат по карате-киокушин. Шампионатът бе организиран за втори път от сформираната преди няколко години организация, Световен киокушин съюз (KWU), чиято цел е да обедини няколко световни федерации развиващи карате-киокушин. След преговори с най-голямата световна организация в контактното Карате, Световната Карате Организация (WKO),бе постигната договорка 28 бойци от WKO да вземат участие в световния шампионат извън официалната квота на KWU. В отговор 8-те най-добри бойци на KWU ще бъдат допуснати до участие в абсолютния световен шампионат на WKO в отворена категория (без категории) на 31.10. и 01.11. 2015 г. в гр. Токио.

ФБКШ като член на Световната Карате Организация ( WKO) получи 3 квоти за участие на световното първенство на KWU в Хабаровск, Русия на 3 и 4 Октомври, 2015 г.

Централата на WKO одобри за участие трима млади и талантливи състезатели: Виолета Литовска в кат.до 55 кг. Стефан Лотаров в кат.до 65 кг.и Георги Лотаров в кат.до 70 кг. Представителите на българския шинкиокушин бяха извън официалната квота на България която бе запълнена от Българската карате киокушин Федерация ( БККФ), официален представител на KWU в България.
 

Виолета Литовска стартира с победа в редовното време в първата си среща срещу представителка на Великобритания. Втората среща беше една от най-зрелищните, защото завърши с най-красивия Ипон (нокаут) при жените в целия турнир. И така стигна до полуфинала, където жребия я изправи срещу другата българска представителка в категорията, Станислава Бойчева. Двете се познават добре, но никога не бяха се срещали на състезание Всеобщото мнение е, че този полуфинал, трябваше да бъде финал, защото двете технични българки и показаха много красива игра. С малко по-добра тактика Станислава Бойчева успя да вземе срещата със съдийско решение след дадено продължение и така Виолета Литовска остана бронзова медалистка в категорията. Впоследствие Станислава завоюва шампионската титла, побеждавайки на финала Анна Воробян.

Стефан Лотаров започна добре, доминирайки в квалификационната среща, но две небрежно допуснати наказания му отнеха победата и той отпадна от надпреварата.

В групата на смъртта, както руската преса нарече категорията на Георги Лотаров (до 70 кг.) имаше много познати имена, но никой не предположи какво ще се случи. Изненадата на турнира беше поднесена от Георги като в две поредни срещи отстрани двукратния световен шампион на WKO в леката категория, казахстанеца Димитрий Мойсеев и двукратния Европейски шампион на WKO, Андрюс Мисецкас от Литва. На полуфинала се пребори с много надъхан боец от Афганистан, а на финала загуби поради тежките контузии на краката получени в първите два боя. Така Георги Лотаров написа история за българското карате и доказа, че всички трябва да се съобразяват с нашите бойци.
 
Домакините в Хабаровск се бяха погрижили визията на шампионата да има олимпийски привкус с изключително грандиозно откриване в типично руски стил.

Голяма новина от света на каратето си остава началото на сътрудничеството на двете най-големи организации с подписването на официален договор подписан от президентите Кенжи Мидори (WKO) и Юрий Трутнев (KWU). Следващото голямо световно карате събитие, е в края на месец октомври в Токио – 11-я Световен карате шампионат в отворена категория (без категории), където ще участват български бойци, включително и звездата на българското карате, трикратния световен и петнадесеткратен европейски шампион Валери Димитров, икона на трениращите карате в целия свят.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес