Зареждане

Турнири по таекундо в София показват готовността ни за световно

Турнири по таекундо в София показват готовността ни за световно
Публикувано на: Март 3, 2017 в 07:54 ч
Източник: novsport.com
Първенството Sofia Open 2017 е един от турнирите, с които искаме да впечатлим Световната Федерация по таекуондо и да ги убедим, че България може да бъде домакин на световно първенство догодина. Това стана ясно на пресконференцията за старта на четвъртото издание на международното състезание по таекуондо, което ще се проведе на 4 и 5 март в зала „Арена Армеец“, съобщава novsport.com.

Турнирът ‘Sofia Open’ тази година получи престижната категория G1, което го прави първото ранкингово състезание, одобрено от Световната таекуондо федерация и Европейския таекуондо съюз, което се провежда в България. Мероприятието се организира от Таекуондо клуб „Рамус“ и Българската федерация по таекуондо - олимпийска версия, месец преди другото ключово първенство – Европейското за младежи на 6-9 април.

Регистрирани са над 1300 участници от около 40 държави, основно от Европа, но ще участва дори и националният отбор на Аржентина. Идват големи имена в таекуондо – като треньори и състезатели. Сред тях е един най-добрите треньори в света - Драган Йович, с неговите състезателки Милица Мандич и Тияна Богданович, които взеха олимпийско злато и сребро в Лондон 2012 и Рио 2016. Ще дойдат и белгийците Кетби Си Мохамед и Жауад Ашаб, които участваха в Рио 2016, а техният треньор е един от най-добрите за последните две години.

В Sofia Open 2017 ще участват най-силните български състезатели от отбори като „Рамус“, „Гладиатор“, „Сунг-ри“, „Августа“, „Ахил“, „Класа“, „Херея“, „Кентавър“ и други, които традиционно печелят призови класирания. Сред имената са Владимир Далаклиев, Теодор Георгиев, Никол Чорбанова, Калоян Бинев и Митко Джорджев. Йордан Колев, европейски вицешампион за юноши до 21 години, сподели: „Чувството да участваме в такъв турнир на родна земя е неописуемо. Надявам се да влезем в първата тройка, най-вече за пример на по-малките, които ще участват за първи път в такова мащабно състезание“.

Първенството е за всички категории, като в събота ще се състезават кадетите (12-14г.) и юноши и девойки (до 18г.), а в неделя – мъже, жени и деца до 14г. Финалите и в двата дни са от 17 часа.

Реферският състав е на изключително високо ниво – участвали са в олимпиадите в Лондон 2012 и Рио 2016, сподели международният съдия от най-висок ранг в България, Илиян Димитров. 50 международни рефера и 30 български ще следят играта на 12 полета едновременно.

Събитието е много мащабно и е част от цялостните усилия за развитие на България като важна за този спорт страна. Г-н Парк Санг Хюн от Световната таекуондо централа (Kukkiwon) и Александър Минев от Българската федерация по таекуондо обявиха, че през април между двете организации ще се подпише споразумение, с което България ще стане център на таекуондо за Европа. Корейският гост и поддръжник на Sofia Open 2017 сподели, че председателят на БФТ, Слави Бинев работи усилено в посока добри и работещи отношения между Kukkiwon, Световната федерация по таекуондо, Европейския таекуондо съюз и България.

Минев допълни, че в момента се водят преговори за домакинство на България за световно първенство догодина, като Sofia Open 2017 и предстоящото през април месец Европейско първенство за младежи ще са тест за готовността на страната ни.
 
 „Горд съм, че предварителната подготовка за събитието беше успешна и София ще посрещне световния елит в таекуондо. Каним всички да дойдат и да се насладят на живо на таекуондо събитие от международен ранг и мащаб. Амбицията ни е таекуондо да стане поне толкова популярен спорт, колкото тениса на корт“, сподели ключовият организатор на турнира Димитър Михайлов, един от най-успешните български състезатели по таекуондо, старши треньор на ТК „Рамус“ и вицепрезидент на Българската федерация по таекуондо.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес