Зареждане

Отлична оценка за България за Европейската купа по джудо

Отлична оценка за България за Европейската купа по джудо
Публикувано на: Февруари 8, 2017 в 06:52 ч
Източник: Gong.bg
Спортният директор на Европейския джудо съюз Павел Ясеновски (Беларус) постави отлична оценка на родната федерация за организирането на Европейската купа по джудо за жени, която завърши в София. В продължение на два дни зала „Универсиада” беше домакин на надпреварата, в която участваха 142 състезателки от 23 държави. Шампионатът е наследник на авторитетния турнир „Освобождение”, който е с 47 годишна история, съобщава Gong.bg.
 
„Похвално е това, което каза за нас Павел Ясеновски. Обикновено винаги имаме високи оценки, но сега бяхме много поласкани , което ни прави горди като организатори. Това беше и първото международно състезание за 2017 година от календара и бяхме под лупа във всяко отношение. Турнирът е бил наблюдаван от над половин милион души от целия свят благодарение на прякото предаване чрез лайв стрийм. За участие в София пристигнаха най-добрите японски състезателки , Олимпийската шампионка от Рио в категория до 78 килограма Емили Андеол от Франция, а наред с европейското присъствие имахме и джудистки от Бразилия, Канада и Австралия. Европейската купа беше „оупън” и затова можеше да се състезават и представителки от други континенти”, сподели ген.секретар на БФДжудо Асен Коруджиев.

България беше представена от 5 джудистки, като единствено Мария Оряшкова (78кг) стигна до четвъртфинал, но поради травма в пръста на ръката прекрати участие.
 
„Много ме е яд за Мария. Тя имаше голям шанс да се бори за медал, но заради контузията спря още в средата на четвъртфинала. За съжаление това е част от нашия спорт, но късмета ни е обърнал тотално гръб на международни състезания в София. Миналата година на финал Ивелина Илиева скъса мускул, сега и Оряшкова. Другите ни четири момичета, които участваха са бъдещото на джудото и решихме да им дадем шанс да излязат и да играят . Цветелина Цветанова, Магдалена Върбанова, Изабел Христова и Илина Стоянова направиха каквото можаха, но определено им беше много трудно. В такива битки се става голям спортист и трябва да се мине през тях. Тепърва ще говорим за тяхното развитие, но имат определено имат качества да успеят”, допълни Коруджиев.

Турнирът в София беше открит от легендата на българския футбол Емил Костадинов, който дебютира като официално лице в качеството си на съветник на министъра на спорта проф. Даниела Дашева. Почти всички срещи в залата изгледа и посланика на Япония Н.Пр Шиничи Яманака.

Този уикенд в Париж пък ще се проведе първото Гран При по джудо за годината. В силния турнир за мъже и жени ще участват четирима наши състезатели. Янислав Герчев (60 кг), Ивайло Иванов (81 кг), Божидар Темелков (66 кг), и Ивелина Илиева (57кг) .
 
„Янислав Герчев и Ивайло Иванов се завърнаха от продължителен лагер на Белмекен. Със сигурност са добре подготвени за предстоящото състезание. Темелков е млад и перспективен, а Ивелина е възстановена от травмата ,която получи през януари и дано да няма проблеми на шампионата в Париж. Не трябва да имаме огромни очаквания за медали, защото сме в началото на сезона и предстои много наситен календар до края на годината”, завърши Асен Коруджиев.

Джудистите ни заминават за френската столица в четвъртък по обяд.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес