Зареждане

Българинът Аоияма загуби ранга си

Българинът Аоияма загуби ранга си
Публикувано на: Януари 27, 2015 в 11:00 ч

Българинът Даниел Иванов-Аоияма официално загуби ранга си "секиваке", трети най-висок в йерархията на сумото, след като приключи с отрицателен баланс на турнира "Хацу башьо" в Токио, съобщава Gong.bg.

195-килограмовият борец от Елхово спечели пет от схватките си и загуби десет.

"Синята планина" сдаде званието си още в петък, когато допусна осмо поражение. Аоияма бе за първи път "секиваке" през ноември във Фукуока и тогава успя в последния възможен момент да защити този ранг, записвайки осма победа във финалния 15-и кръг.

Другият сумист със същото звание - Ичиноджо, също не успя да го запази, след като завърши с баланс 6-9. На следващата надпревара местата на двамата ще бъдат заети от Терунофуджи и Окиноуми.

Даниел Иванов със сигурност ще бъде "маегашира" на пролетния турнир.

В същото време Хакухо не загуби нито една среща и завоюва рекорден 33-и трофей в кариерата си, с което стана най-титулувания сумист за всички времена. Той задмина легендарния Тайхо, който се подвизаваше на дохиото в периода 1956 - 1971 г. 69-ят "йокодзуна" Хакухо призна след награждаването си, че когато е счупил рекорда на Тайхо, в главата му са се появили мисли за отказване от сумото, тъй като вече е постигнал всичките си цели.

Хакухо обаче увери, че ще остане на дохиото още известно време. Двамата "одзеки", които защитаваха ранга си - Котошогику и Гоейдо, успяха да го запазят.

Официалната ранглиста за пролетния турнир ще бъде оповестена на 23-и февруари. /БГНЕС

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес