Зареждане

20 златни медала за България на Балканското по таекуондо WTF

20 златни медала за България на Балканското по таекуондо WTF
Публикувано на: Септември 27, 2016 в 07:06 ч
Източник: novsport.com
Невероятен успех записа родното таекуондо на завършилото 18-то балканско първенство, което се проведе в гр.Дупница този уикенд. В генералното класиране в дисциплината спаринг  България остана втора с 20 златни, 18 сребърни и 35 брознови медала. Първото място бе за представителите на Сърбия, които бяха дошли с най-добрите си състезатели. При деца и кадети обаче България зае лидерската позиция със спечелените 12 златни медала. В дисциплината „Пумсе (форма)“ България се нареди безепелационно на първото място.

Публиката щеше да събори залата в Дупница, като създаде невероятна атмосфера на финала в категория до 74 кг., където представителт на домакините Теодор Георгиев имаше много тежък двубой с турчина  Емеш Аксакай. След две нулеви части, в последната трета, Георгиев бе повече от категоричен и спечели с 7 на 2 и грабна златото. Даниел Турнов в категория до 68 кг. в решителната битка за първото място надделя над сърбина Сукур с 7 на 4. Калоян Бинев стартира повече от отлично надпреварата срещу сърбина Колич, като в първата среща след 20 секунди игра отказа своя противник. На финала обаче Милош Ладович, който е в топ 5 на световната ранглиста, и е един от най-титулуваните състезатели успя да спечели след  съдийска подкрепа с 7 на 4, и среброто остана за Бинев. Във втория ден на състезанието българите спечелиха общо 8 златни, 4 сребърни и 14 бронзови медала.
 
„Няма как да не съм доволен от всичко, което се случи. Балканското надхвърли очакванията ми. При децата и кадетите сме първи, което е невероятен успех. Имахме доста битки със сърби и турци, които ги спечелихме. Благодаря на публиката, която подкрепяше всички българи. Що се отнася за срещата на Теодор с турчина, трябва да сме над емоциите. Ако турчина игра със сърце, Теодор игра с две. Доста от срещите мога смело да ви кажа, че бяха доста над нивото на европейското и световни първенство. На Кало му липсват още една две години опит, които ще го направят истински мъж. Нужни са му още повече опит и агресивност, защото благородството ти служи само за спазване на правилата“, заяви председателят на федерацията Слави Бинев.

Домакинството на България съвпадна с 20 годишнината от създаването на Балканския таекуондо съюз. Следващите големи събития, които ще организира БФТ  са лагер със световни величия на Белмекен в началото на януари, консулмитинг преди Европейското и самото Европейско първенство през месец април 2017 г., на което по всяка вероятност София ще бъде домакин. Националният отбор за кадети заминава на Световно първенство през месец ноември в Канада.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес