Най-големият сайт за бойни спортове

       

България с дебют в профилигата по борба

България с дебют в профилигата по борба
Публикувано на: Януари 8, 2017 в 09:26 ч

За първи път България e представена в профилигата по борба в Делхи (Индия). Честта да дебютира има брнзовата олимпийска медалистка Елица Янкова (48 кг), която ще се състезава за клуб „Дангал“.

За разлика от други състезания в това отборите набират борците си на търг чрез наддаване. Така за българката са платени 47 000 долара. За сравнение световният и двукратен европейски шампион в кат. 97 кг Абдусалам Гадисов (Русия) е оценен на 29 411 долара. Съотборникът му Магомед Курбаналиев (70), който е №1 на планетата и в света, е сред най-високоплатените борци – $69 117.

Според регламента по-голямата част от тези суми ще получат самите състезатели, след като платят 20 процента данъци и 10% мениджърски.

Българката вече изигра една среща, в която победи Инду Чаундхари с 1:1. Нейният тим обаче отстъпи на „Чуковете от Харяна“ с 2:5, в чийто състав са Гадисов, Курбаналиев и бронзовата олимпийска медалистка София Матсон (Швеция).

В надпреварата стартираха 6 отбора. Играе се всеки срещу всеки, а финалът е на 19 януари.

Профилигата дебютира през миналия сезон при голям интерес от спонсорите, а срещите бяха в три града. Сега обаче поради финансови затруднения борбите ще са само в Делхи. Все пак организаторите успяха да привлекат 24 класни легионери, които са световни, европейски и олимпийски медалисти, за да запазят интригата.

Янкова пристигна без багаж

Елица Янкова имаше трудно пътуване до Делхи заради снега. Първо изпусна връзката си до Индия, а след това престоя 24 часа в Лондон, за да хване следващия полет. При пристигането на 1 януари обаче никой не чакаше медалистката. За щастие по време на пътя нашето момиче се запознава с българка, женена за индиец, която й оказва съдействие. Багажът й обаче се губи. Първият куфар идва след два дни, а в четвъртък пристигна и вторият. Но това не помрачи настроението на българката, която организаторите поставиха на плакат.
Мнения в Facebook

Свързани Новини

'Камчия' посреща 250 състезатели по борба от 15 държави

'Камчия' посреща 250 състезатели по борба от 15 държави
Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ посреща повече от 250 състезатели по свободна и класическа борба от над 15 страни.
Новини » февруари 23, 2017 (0)
цялата новина

Благороден жест: Иво Ангелов дарява заплатата си за лечение на болно момче

Благороден жест: Иво Ангелов дарява заплатата си за лечение на болно момче
Иво Ангелов дарява едномесечната си заплата, която получава от Министерството на спорта, за лечението на 11-годишния Жорко.
Новини » февруари 16, 2017 (7)
цялата новина