Зареждане

Иранец препаса шампионския пояс, Генов завърши с поражение

Иранец препаса шампионския пояс, Генов завърши с поражение
Публикувано на: Януари 31, 2015 в 10:10 ч
Източник: novsport.com
Иранският боксьор Ехсан Рузбахани спечели първата световна титла на АИБА Про боксинг сериите в кат. до 81 кг, съобщава novsport.com. Във финала на четвъртата Нощ на професионалния бокс в столичната зала „Универсиада” той победи категорично Джозеф Кенеди Сейн Пиер от Мавриций с 3:0 съдийски гласа - 78:73, 79:73, 78:74. 8-рундовият мач предложи доста здрав сблъсък между сходни по стил боксьори, които редуваха размяна на удари с тактическо надхитряне.

Специалният шампионски пояс бе запасан на Рузбахани от зам.министъра на спорта Калин Каменов, който изгледа 4-те срещи от първия ред до ринга в компанията на президента на федерацията ни по бокс Красимир Инински.

Въпреки че се показа като доста корав боксьор, Рузбахани не сдържа сълзите си след награждаването и не успя да кажи нито дума на публиката. За нейно съжаление българският състезател Спас Генов завърши участието си със загуба. 33-годишният европейски вицешампион от Пловдив 2006 отстъпи пред ирландеца Джоузеф Уард с 0:3 (56:58, 55:58, 55:59). Това бе втора загуба за Генов, който записа и две победи.

В зрелището на вечерта обаче се превърна срещата между Матийо Бодерлик (Фр) и Никита Иванов (Рус). Считаните за фаворити в категорията претърпяха загуби в третия кръг и не успяха да стигнат до мач за титлата, но изнесоха изключително оспорван двубой. Бодерлик отвори аркада на дясната вежда на руснака още във втория рунд и до края рингът се превърна в гладиаторска сцена. 3 секунди преди финалния гонг 25-годишният французин намери с ляв прав брадата на действащия европейски шампион и той се просна на земята. Наложи се намесата на лекаря, с чиято помощ Иванов успя да се свести, но записа втора поредна загуба с нокаут само за 40 дни. Преди Коледа той беше нокаутиран и от Кенеди Сейнс Пиер. Французинът пък спечели симпатиите на зрителите и с джентълменската си постъпка към своя съперник, показвайки, че той е №1.

В първия изигран мач за вечерта узбекът Ойбек Мамазулунов записа четвърта загуба, като този път отстъпи пред Серж Мишел (Гер) с 0:3 съдийски гласа.

След успешното приключване на първия в историята на бокса цикъл на АИБА Про боксинг сериите всички участници се оправиха на парти в клуб „Бедрум”.

„Доволен съм, че българският бокс възвръща интереса на хората. Залата беше пълна, зрителите видяха зрелищни срещи, изживяха и много емоции. Доказахме, че задаваме стандартите при организиране на подобни важни мероприятия и съм горд от целия екип, който работи за това – заяви президентът на федерацията Красимир Инински и допълни: Единствено съжалявам за загубата на Спас Генов. След мача той дойде при мен и ми спомена, че отново е изпитвал болки в ръката си вследствие на контузията, която не му позволи да участва в първия кръг. В един равностоен мач, когато не си пълноценен, няма как да постигнеш успех. Надявам се Спас да се възстанови напълно за втория цикъл, който започва през март, и да покаже пълния си потенциал”.

Инински получи специални поздравления за добрата организация на събитието и от супервайзора Хелмут Ранце, според който на българската федерация може винаги да се разчита.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес