Зареждане

Битка между професионалния и аматьорския бокс

Битка между професионалния и аматьорския бокс
Публикувано на: Март 6, 2015 в 09:56 ч
Източник: Sportal.bg
Автор: Николай Кръстев, "Труд"

Четирите най-авторитетни организации, които раздават титли в професионалния бокс, се обединиха срещу Международната федерация по бокс за аматьори (AIBA), съобщава Sportal.bg. Общ фронт срещу конкуренцията отвориха Световната боксова асоциация (WBA), Световният боксов съвет (WBC), Международната боксова федерация (IBF) и Световната боксова организация (WBO).

Формалната причината за огромното напрежение между „голямата четворка" и AIBA са предстоящите олимпийски игри в Рио и по-точно за начина, по който ще се вземат квоти за игрите. А на практика войната е заради все по-агресивното навлизане на „аматьорската" AIBA в професионалния бокс.

В скандала вече е забъркан и МОК, който отдавна иска на игрите да се състезават и професионални боксьори. Но AIBA явно възнамерява изцяло да контролира този процес, като вече направи серия от професионални гали в отделните категории в световните боксови серии, а крайните победители във веригите печелят визи за Рио. София бе домакин на 4 боксови вечери от новия профи формат на „аматьорите".

В момента AIBA опитва да прокара през МОК в игрите да могат да участват само професионалисти, минали през въпросните серии. И това довежда до лудост „голямата четворка".

Сериозността на въпроса доведе дотам, че четирите големи организации за първи път в своята история намериха общ език и планират общи действия. Защото според новия проект на AIBA боксьорите ще могат да подписват професионални договори на по-ранен етап от кариерата си, без да губят и аматьорския си статут. И това най-много притеснява WBC и компания. Защото е твърде вероятно в обозримо бъдеще AIBA да превземе сериозни територии от професионалния бокс, където към момента „голямата четворка" си прави каквото си поиска без особен респект към правилата и регламентите.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес