Най-големият сайт за бойни спортове

       

Айкидо и кога е времето да се откажеш от него

Всякакви други теми, които не попадат в останалите форуми може свободно да се дискутират тук.

Айкидо и кога е времето да се откажеш от него

  0     Мнениеот illusion772 на 30 Мар 2015, 17:15

Реших така да кръстя темата поради причината , че това заглавие ще опише най-точно положението ми в момента. Сега ще дам малко предистория за мен за да стане ясно защо , реших да се занимавам с него и да се откажа. Имам 4-5 години опит в Кудото , което като боен стил,приложност и физическа подготовка изключително много ми харесва. Но наложи ми се да се преместя в друг град в който няма кудо (Варна) и се наложи да избера нещо друго, винаги съм гледал на айкидото като някаква мистерия сред бойните изкуства от гледна точка на техните, стратегия и начин на действие и мислене. Искам да подчертая преди да продължа, че НЕ искам на обиждам както Айкидото така и създателя му и хората който се занимават с него ! Естествено исках да опитам , вярвайки че нещата в Айкидо имат някаква реална самозащитна функция и приложност на улицата. Записах се и прекарах, тренирайки 5 месеца - Да разбирам че времето от 5 месеца е твърде кратко за което и да е бойно изкуство , камо ли айкидо. Но все пак за 5 месеца учих неща като техники от захвати на ръце, техники срещу удари наподобяващи самурайски мечове и т.н. Който дойде един момент в който си зададох въпроса "Аз като бивш Кудист - бих ли тръгнал да държа любовно някой за ръката преди да го пребия или просто бих отишъл и да му забия два" . Разбира се отговора беше ясен , което ми даде и отговора за приложността на айкидо като цяло. Искам да подчертая за втори път , че не искам да плюя или обиждам който и да е било - това е просто заключение което споделям с вас. В айкидо липсват техники срещу базови удари, който всеки петокласник гледал 10на пъти Never Back Down може да прави. Също така няма човек , който да може да ме убеди , че ако предварително не се знае удара - някой Айкидока би могъл да приложи техниките против Джап или Хук , да не говоря за ъперкът защото за такива техники не съм чувал. Доста време осмислях това си решение и вече съм сигурен , че ако Айкидото започне да се изучава с цел самозащита е една пълна загуба на време , разбира се неща като философия, начини за придвижване, различни ключове - биха могли да бъдат полезни , но не и при ситуация на улицата , не й по начина по който се изучава в айкидо.
Ще ми бъде интересно да чуя вашите мнения по въпроса, като бих искал да помоля заклетите Айкидоки (ако има такива) да не ми се нахвърлят ;) .
illusion772
illusion772
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Дек 2014, 23:39
Град: Варна

Re: Айкидо и кога е времето да се откажеш от него

  1     Мнениеот BMA на 30 Мар 2015, 18:12

Аааа ... Аз не разбрах кво питаш ! Името на темата ''Айкидо и кога е времето да се откажеш от него" тоест ако питаш това логичния отговор е ,че всеки сам преценя кое му носи положителни емоции и кое не ... Ако въпроса ти е дали Айкидо е приложимо за улична схватка отговора също е логичен НЕ ! Айкидо може да ти даде много друго ,но не и абсолютна подготвеност за улицата ! И между другото се учудвам как кудист тренирал 4-5 години изобщо се е замислил ,че айкидо може да е приложимо изкуство за реален сблъсък имайки предвид ,че Кудото е стил който много точно е показал кво работи и какво не ...!!! Таа какъв ти е въпроса ?
BMA
BMA
 
Мнения: 63
Регистриран на: 23 Дек 2014, 00:40

Re: Айкидо и кога е времето да се откажеш от него

  0     Мнениеот illusion772 на 30 Мар 2015, 20:21

BMA написа:Аааа ... Аз не разбрах кво питаш ! Името на темата ''Айкидо и кога е времето да се откажеш от него" тоест ако питаш това логичния отговор е ,че всеки сам преценя кое му носи положителни емоции и кое не ... Ако въпроса ти е дали Айкидо е приложимо за улична схватка отговора също е логичен НЕ ! Айкидо може да ти даде много друго ,но не и абсолютна подготвеност за улицата ! И между другото се учудвам как кудист тренирал 4-5 години изобщо се е замислил ,че айкидо може да е приложимо изкуство за реален сблъсък имайки предвид ,че Кудото е стил който много точно е показал кво работи и какво не ...!!! Таа какъв ти е въпроса ?


Питах за цялостното ви мнение за айкидото. А за мен и как се замислих за ефективността му - в общи линии мога да кажа , че беше една глупост от моя страна , която смятам в най-скоро време да поправя.
illusion772
illusion772
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Дек 2014, 23:39
Град: Варна

Re: Айкидо и кога е времето да се откажеш от него

  0     Мнениеот Qk на 30 Мар 2015, 21:18

Нямам много положително мнение за айкидото,смисъл,за губене на време и за разпускане сигурно става,но за ефективност,отговорът е не.
Във Варна имат добри школи по киокушин,джудо също мисля,че има,така че избери нещо по-практично.
Аватар
Qk
 
Мнения: 161
Регистриран на: 09 Яну 2010, 20:17

Re: Айкидо и кога е времето да се откажеш от него

  0     Мнениеот BMA на 30 Мар 2015, 23:00

Ако наистина си тренирал Кудо 4-5 години трябва да ти е ясно ,че когато няма Кудо най близкото до него е Киокушин или Кикбокс може и Муай Тай да ти се отрази добре ... Така ,че избери си нещо подобно във Варна имат добри клубове в тези дисциплини !
BMA
BMA
 
Мнения: 63
Регистриран на: 23 Дек 2014, 00:40

Re: Айкидо и кога е времето да се откажеш от него

  0     Мнениеот illusion772 на 31 Мар 2015, 12:02

BMA написа:Ако наистина си тренирал Кудо 4-5 години трябва да ти е ясно ,че когато няма Кудо най близкото до него е Киокушин или Кикбокс може и Муай Тай да ти се отрази добре ... Така ,че избери си нещо подобно във Варна имат добри клубове в тези дисциплини !



За киокушина съм наясно , като се има предвид че Азума е бил ученик на Ояма. Но както кикбокса така и муай тай-я не включват граплинг - така че за мен до кудото стоят най-близо -ММА и киокушина.
illusion772
illusion772
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Дек 2014, 23:39
Град: Варна

Re: Айкидо и кога е времето да се откажеш от него

  0     Мнениеот BMA на 31 Мар 2015, 16:43

Пич след като Киокушина би бил полезен като алтернатива на Кудо имайки предвид ,че Киокушин няма удари в глава защо си мислиш ,че Кик Боксът и Муай Тая няма да бъдат полезни имайки предвид ,че те имат боксови удари в главата каквито има и в Кудо ? ... Oсвен това в Муай Тая се набляга на удари с колене ,лакти и бой в клинч .. Всички тези елементи също съществуват в Кудо !!!
Иначe да и ММА е добра алтернатива на Кудо когато няма Кудо ... Въпреки ,че има някой съществени различия като например липсата на ГИ и липсата на времево ограничение при клинч и бой на земята ! В прочем колко секунди протича боя на земя в Кудо и боя в клинч ?
Между другото в кой клуб си тренирал Кудо и ходил ли си по състезания, какви медали имаш и колко ?
BMA
BMA
 
Мнения: 63
Регистриран на: 23 Дек 2014, 00:40

Re: Айкидо и кога е времето да се откажеш от него

  0     Мнениеот българиец на 31 Мар 2015, 18:07

Лакти и колена са удари, съществуващи и в Киокшушин (хиджи и хидза), като първото не чак толкова в практика. Голяма част от клубовете следват и новата тенденция, с цел популяризиране и доближаване на стила до по-истинския му вид и практикуват Шинкен шобу, което си го превръща в Кикбокс/Тайбокс (макар че между тези две има съществени разлики или поне от класическия Кикбокс, но хората са свикнали често да вървят ръка за ръка) двубой. И ако търси какво да практикува във Варна и аз ще потвърдя, че по Киокушин там ще намери силни треньори и възможности за практикуване на по-пълната му форма, че дори и други стилове.

Айкидо дали е загуба на време - за повечето хора е. Може би е нещо за по-късен етап от развитието на боец и човек, защото наистина да го приложиш в бой, явно ще си роден с талант за това.
Аватар
българиец
 
Мнения: 289
Регистриран на: 06 Мар 2012, 17:37

Re: Айкидо и кога е времето да се откажеш от него

  0     Мнениеот berserker на 31 Мар 2015, 19:29

Някога и аз бях минал за известно време да правя релакс с айкидо, но то си е точно това- релакс. Приложност няма. Докато ми беше още интересно, прочетох за старите айкидо майстори, които са развили стила и се оказа, че почти всички са имали и 7-8-9 дан в други японски изкуства- най-вече джудо и джуджуцу. Което е добра комбинация- ако свалиш някой долу и го контролираш, можеш да му правиш каквито искаш после ключове по ръцете. Обаче нямаш ли основата от нещо друго- айкидо си е медитация и релакс, но нищо повече.
berserker
berserker
 
Мнения: 41
Регистриран на: 23 Дек 2012, 17:09
Град: Sofia

Re: Айкидо и кога е времето да се откажеш от него

  0     Мнениеот Sunrise на 01 Апр 2015, 19:23

Айкидо техниките може и да не са полезни но дава много от гледна точка на психика и увереност в боя. Имам приятел който се занимава от много време с това бойно изкуство, виждал съм го в действие вярно не използва айкидо но бях впечатлен от спокойствието с което смаза опонента повтарям смаза.
body-puncher
Аватар
Sunrise
 
Мнения: 351
Регистриран на: 11 Юли 2009, 13:23
Град: София


Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 3 госта

cron